funiQ logo

Téli Mátra S

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 19 km
Össz. emelkedő:  700 m
Össz. lejtő: -700 m
Magasság max.: 720 m
Magasság min.: 312 m

A Téli Mátra S Teljesítménytúra útvonala a Központi-Mátrában vezet, 90%-ban erdei utakon. A rövid távot viszonylag nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra legismertebb, szép részeit érinti.

Részletek:

Időpont: 2018. január 27. (szombat)
Rajt és cél: 8:00 - 10:30, Mátra Szakképző Iskola Mátrafüred, Erdész u. 11.
Szintidő: 5:00
Nevezési díj: 2000 Ft

A megadott idő után is lehet rajtolni, de az állomások pontosan zárnak! Lajosháza: 12:15-kor, Vörösmarty-th.: 14:30-kor, Gyökeres-forrás: 15:35-kor.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túrabakancs, Mátra térkép, túrabot (síbot). Teát csak a magatokkal vitt pohárba, kulacsba tölthettek!

Nevezés: csak a rajtnál, 8:00-10:30-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni január 1-jétől, legkésőbb a túrát megelőző napon 20:00-ig lehet.

Általános információk a túrákról: Téli Mátra Teljesítménytúra.

A Téli Mátra hivatalos weboldala: www.matraberc.hu

Útvonal leírás

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a Z+ jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a Z– jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km). Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) vár és alma.

Lajosházáról északkeleti irányban indulunk tovább a Z+ jelzés mentén a Nagy-völgyben. Itt érdemes óvatosnak lenni, mert a patakon gyakran csúszós köveken, gerendákon kell átkelni. Az Erős-oldalban jobb felé kiágazik a zöld háromszög jelzés (8,3 km), de mi tovább megyünk a Z+ mentén, a patak mellett, melyet többször is keresztez a turistaút, majd elérjük a Csór-réti erdészeti utat (9,4 km). Tovább megyünk fölfelé, északkeleti irányba a Z+ jelzésen, és nemsokára elérjük a Hatökör ura nevű kereszteződést (9,9 km). Tovább követjük a Z+ jelzést a Vörösmarty Fogadóig (11,0 km), ami egyben minden távnak ellenőrző állomása, itt tea ad meleget.

Innen az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a P– jelzésen. Előbb a Nagy-Hidas-patakon kell átkelni (12,0 km), majd felkapaszkodunk Mátraházára (12,9 km). A P– jelzésen folytatjuk az utunkat dél felé, majd az országúton átkelve, kelet felől megkerüljük az edzőtábort és lefelé haladunk, továbbra is a P–on. A szanatórium hátsó kerítése (13,4 km) mellett meredek, suvadásos patakmederhez érünk.

Figyelem! A P– jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, igen veszélyes! Érdemes óvatosan haladni, a nyomból kilépve a szűz hóban menni, túrabotot használni. Semmiképpen ne csúszkáljatok!

A P– jelzésen a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (14,7 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást jócskán átfagyott, ám mégis vidám pontőrökkel. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (16,6 km), ahonnan a P– jelzés egykettőre Mátrafüredre visz.

A célt (19,0 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az abasári útról a sínek után jobbra fordulva érjük el.

Egyéb távok