funiQ logo

Csávoly

Bács-Kiskun megye dél-keleti részén, Bajától 15 km-re található község. Magyarok, németek, bunyevácok lakják. 

pihenőhely a Bara-tó partján
Pihenőhely a Bara-tó partján Fotó: funiQ

Látnivalók

Urunk Színeváltozása templom

1783-ban épült ez a barokk stílusú templom, melyet 1883-ban bővítettek. 

Urunk Színeváltozása templom
Urunk Színeváltozása templom Fotó: funiQ

Csávolyi víztározó és horgászhely

Nevezhetjük Csávolyi tónak, vagy Bara víztározónak, a lényeg a horgászat. A tó halakban nagyon gazdag: pontyok, kérészek, süllők, csukák, törpeharcsák és dévérek is megtalálhatóak benne. Nincs horgászási tilalom sem, úgyhogy akár az éjszakát is a stégen tölthetjük. Lehetőség van tűzrakásra is, úgyhogy akár helyben is fogyaszthatjuk a frissen fogott halat. Ha pedig szerencsésen időzítjük az utazást, akár egy horgászversenybe is belecsöppenhetünk.

Bara-tó
Bara-tó Fotó: funiQ

Falumúzeum

A kiállítás a község történeti, néprajzi jellegét mutatja be 1198-tól napjainkig.

Vodika Ranch

Csávolytól mintegy 6 km-re a Józsefháza-pusztának nevezett külterületen található a Vodika Ranch, amely csodatévő erejűnek hitt kútjáról nevezetes. 

Már az 1700-as évek közepe óta tudomásunk van erről a helyről, mely hosszú ideig zarándokhelynek számított a csávolyiak körében. 1874-ben az akkor már 126 éves kereszt mögé kápolnát építettek Szűz Mária tiszteletére, arcmásával díszítve. A későbbi átépítések során a fakeresztet vasra cserélték, őrházat és haranglábat készítettek. A XX. század végén a helybeliek összefogásának eredményeképp a kápolnát felújították, a haranglábat harangtoronyra cserélték.

Vodica Ranch bejárata
Vodica Ranch bejárata Fotó: funiQ
Vodica Ranch
Vodica Ranch Fotó: funiQ
Vodica kápolna
Vodica kápolna Fotó: funiQ

Egyéb látnivalók:  I. és II. világháborús emlékművek, Alsó-halastó, Szent Mihály kápolna, Segítő Szűz kápolna (külterületen van), Csávoly Könyvtár, Szentháromság szobor.

Szent Mihály kápolna
Szent Mihály kápolna Fotó: funiQ
I. világháborús emlékmű az iskola előtt
I. világháborús emlékmű az iskola előtt Fotó: funiQ
II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ

Szálláshelyek a közelben: Baja, Nemesnádudvar, Mélykút

Vendéglátóhelyek

Texas Grill & Steak House Cím: Csávoly község belterületén az 55 – ös főút Szeged irányú kivezetésénél található Tel.: +36 79 352 186 Web: www.texascsavoly.hu

Texas Grill & Steak House
Texas Grill & Steak House Fotó: funiQ

Life Caffe Internet Kávézó Cím: 6448 Csávoly, Dózsa György u. 26.

Life Caffe
Life Caffe Fotó: funiQ

Története

Története a XIII. század elejéig követhető vissza. Ebből az időből való az a hivatalos irat, mely először említi a települést. 1323-ban már "Chayol"-ként említik, mint a bátmonostori Töttös család birtokát. Az 1520-as évek elején a törökökkel való harcok során a falu elnéptelenedett. 1580-as hivatalos iratok ugyan említenek lakosokat, de ezek az adatok valószínűleg betelepült bunyevácokról és szerbekről szólnak. 1734-ben hivatalosan is a bunyevácok rendelkezésére bocsátották a falut. Ettől kezdve a lakosság száma egyre nőtt; eleinte főként szlávok, később németek települtek le a területen. Ennek köszönhetően épülhetett fel a Római Katolikus Templom, majd 1803-ban az iskola. 

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ
szecessziós épület
Szecessziós épület Fotó: funiQ