funiQ logo

Balatonfűzfő

A Balaton csúcsaként is emlegetett Balatonfűzfő rendelkezik a "magyar tenger" minden pozitívumával, emellett a Bakony felől érkező kedvező szelek miatt a vízi sportolók kedvelt helyszíne is a város, hiszen minden adott az élénk vitorlás- és szörfélethez. 

Fűzfői panoráma az Óvári messzelátóból
Fűzfői panoráma az Óvári messzelátóból Fotó: funiQ

Akár az aktívan eltöltött szabadidőtöltést, például a vitorlázást, horgászást, bobozást, paintball csatázást preferáljuk, akár a csendesebb, pihentetőbb nyaralást, amikor nyugodtan tölthetjük az egész napunkat a strandon, vagy megnézhetünk egy strandszínházi előadást, Balatonfűzfő mindenképpen ideális választás.

Túraajánlatok

Látnivalók

Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont A Balatonfűzfőn álló csillagvizsgáló 1967-ben épült, akkor Nitrokémia Csillagvizsgáló néven, és egészen a rendszerváltás idejéig működött, ekkor azonban erőforrás hiányában bezárták. 2012-ben nyitotta meg újra kapuit a felújított Balaton Csillagvizsgáló, amely azóta is várja az égboltot fürkészőket.

BalatoniBob Szabadidőpark Az egész évben nyitva tartó szabadidőpark területén két, összesen 1,5 km hosszú bobpályát és egy hintókát találunk. Emellett vannak itt ingyenesen használható területek is, ilyen a 15 méter magas kilátótorony, az erdei játszótér, és a Fitnesz Park.

Zagykazetta Szörf Beach A Zagykazettaként ismert balaton-parti szörfös terület megbízott felügyelője a Balatonfűzfő Szörf Klub, ami az éves tagsági díjakból és pályázatokból befolyt összegekből végzi a Szörf Beach karbantartását és folyamatos fejlesztését.

Balaton Paintball - Hegyi pálya A város egyik paintball pályája a Balatonfűzfőt és Papkeszit elválasztó hegygerinci útnál található. Az igazi terepcsatás pályára csak előzetesen bejelentkezett csapatokat várnak a szervezők. A november végéig nyitva tartó paintball paradicsomban éjszakai és több napos csatára is jelentkezhetünk.

Balaton Paintball - Bob melletti pálya A BalatoniBob Szabadidőpark és a SERPA Kalandpark szomszédságában elterülő két paintball pályán fapalánkok nyújtanak védelmet és rejtekhelyet az ellenféllel szemben. A nyári szezonban nyitva tartó pályák mellett a célba lövést is kipróbálhatjuk.

Mámai Szent László-templom romja A XIII. században épült római katolikus templomnak ma már csak a romjai láthatóak a Jézus Szíve-templom mögött. A Balatonfűzfő elődjén, Mámán épült templom pusztulásának idejét és körülményeit nem ismerjük. Az 1920-as évek végén már csak egy rom. Feltárása az 1960-as években történt meg.

Föveny Fürdő A strand 270 méteres partszakasza, parkosított környezete, fokozatosan mélyülő vize miatt optimális kisgyermekes családok számára is. Óriáscsúszda, vízisízési lehetőség, játszótér, változatos felnőtt és gyermek programok biztosítja a látogatóknak a megfelelő kikapcsolódást.

Balaton a korai órákban a Föveny fürdőnél
Balaton a korai órákban a Föveny fürdőnél Fotó: funiQ

Fűzfő wakeboard Balatonfűzfőn, a Föveny Fürdő területén kapott helyet a kétpontos pálya, ahol gyerekek és kezdők is elsajátíthatják a wakeboardozás alapjait, emellett kipróbálhatjuk a fánkot és SUP-ot is. A pályahasználat mellé a felszerelést és az oktatást ingyenesen biztosítják számunkra.

Serpa Kalandpark A 2003-ban nyílt kalandparkban meghódíthatjuk a mászótornyot, leszáguldhatunk a drótkötél csúszdán, 6 különféle nehézségi szintű kalandösvényen bóklászhatunk, vagy kipróbálhatjuk az íjászat ősi művészetét.

Fűzfő-gyártelepi Szent László-templom A Balatonfűzfő Fűzfőgyártelep részén álló torony nélküli római katolikus templomot 1939-ben szentelték fel. Az építkezést a Nitrokémia Ipartelepek Rt. – 1921-ben lőpor és robbanóanyag gyártására létrejött vállalat – finanszírozta. A templom mellett az 1930-as évek végén állított harangláb áll.

Jézus Szíve-templom A Balatonfűzfő Fűzfő-Fürdőtelep részén álló római katolikus templomot 1932-ben kezdték el építeni. A XIII. században épült Mámai Szent László-templom romja előtt álló Jézus Szíve-templomot Rott Nándor veszprémi püspök szentelte fel 1936-ban.

Tobruki Strand A település Tobruk részén lévő strandot főként a kisgyermekes családok számára ajánlják, hiszen a fokozatosan mélyülő fövenyes gyermekpancsoló, a pelenkázó, a korszerű játszótér mind azt a célt szolgálják, hogy a kicsik és szüleik megfelelően, biztonságosan nyaralhassanak.

Egyéb látnivalók:

  • Református templom
  • Balaton Uszoda
  • harangláb (Tobruk városrészen)
  • Óriás mamutfenyő (a Művelődési Központ szomszédságában)
  • Kompolthy Tivadar dombormű (Kossuth-díjas vegyészmérnök, a Nitrokémia Vállalat egykori főmérnökének domborműve)
  • Szabó Kornél dombormű (az egykori Magyar Lőporgyárüzemi Rt. vezérigazgatójának domborműve a Polgármesteri Hivatal épületében található).
  • Köztéri szobrok: Fűz-fő emlékmű, "Vegyészlányok" szobor, "Balatoni Nyár" szobor, Országzászló szobor, 56-os kopjafa, Millenniumi emlékmű, Szent Imre-szobor, Memento szobor (a 2006-os Nitrokémia gyárban történt robbanások áldozatainak emlékére), Szovjet hősi emlékmű.

Története

A régészeti feltárások során talált leletek alapján Balatonfűzfő múltja egészen a római-korig nyúlik vissza. Elődje az egykori Máma falu a mai város délkeleti részén feküdt. A valószínűleg már a honfoglalás idején létezett települést egy 990-ben kiadott, görög nyelvű adománylevélben szerepel először, amelyben István király a veszprémvölgyi görög szertartású apácamonostornak adta Máma falut több környező településsel együtt.

A tatárjáráskor valószínűleg a falu, akkori templomával együtt elpusztult, a ma már csak romjaiban látható Szent László-templom ugyanis valamikor a XIII. században keletkezhetett. Egy okirat szerint a templom 1292-ben már állt Mámán. 1552-ben az apácák a török seregek elől Körmendre menekültek, a hódoltság alatt kihalt apácamonostor birtokait III. Ferdinánd 1639-ben a győri jezsuita kollégiumnak adta.

A falu valószínűsíthetően a Rákóczi-szabadságharc idején pusztult el, nevét ma már csak a "Máma-hegy", "Máma-tető" területnév őrzi. A harcok elől menekülő lakosság a veszély elmúltával sem telepedett vissza Mámára, pedig a Szent László-templom épen megúszta az összecsapásokat. Ezt bizonyítja az az 1761-ben kelt egyházi dokumentum, amely a Máma-pusztán lévő templomot, a mellette álló remetelakot és az azokat őrző remetét említi.

Azt hogy hogyan, mikor romlott le teljesen a Szent László-templom állapota, nem ismerjük. Azt tudjuk, hogy 1773-ban Mária Terézia az ellenreformációban vállalt szerepe miatt feloszlatta a jezsuita rendet, birtokaiból pedig tanulmányi alapot hozott létre, amelynek bevételéből katonai akadémiákat és középiskolákat tartottak fenn. Így a mai Balatonfűzfő területe is ennek a tanulmányi alapnak a része volt ebben az időben. 

Egy 1928-29-ben készült fényképen szerepel a Szent László-templom, amely már ekkor romos állapotú, ám ekkor még látható viszonylag ép nyugati homlokzata, amelyet később a Jézus Szíve-templom alapjainak építésekor bontottak el.

A Fűzfő elnevezés elsőként egy Szárberényhez tartozó dűlő neveként jelenik meg a veszprémvölgyi apácamonostor alapítóokmányában, később a XII-XIV. századból való különféle perek feljegyzéseiben találkozhatunk vele, mint helynév. Egy 1671-ből származó dokumentum az apácák a Fűz-patak hídjára vonatkozó egykori vámszedő jogát említi, amellyel a későbbiekben kelt okiratokban is találkozunk. A XVIII. század első felében több alkalommal is említik a helységet az iratok Fűzfe, vagy Fűzfeő néven. Egy 1757-ben kelt népesség-összeírásból kiderül, hogy ekkor Fűzfő pusztán egy kocsmáros él a családjával, ugyanis a győri jezsuiták egy háromszobás vendégfogadót építtettek ide. A rend feloszlatásakor ez már csak egy düledező épület.

Balatonfűzfő az I. világháború után alakult ki, amikor a magyaróvári lőporgyárat áttelepítették ide. A gyár építése 1922-ben kezdődött, a lőporgyártás 1927-ben indult be, a rákövetkező évben pedig papírgyárat kezdtek építeni a területen, amelyben a termelés 1929-ben kezdődött meg. Amikor a Magyar Lőporgyárüzemi Rt. 1928-ban elkezdett másfajta vegyipari termékeket is előállítani, a nevét Nitrokémia Ipartelepek Rt.-re változtatta, ahonnan a jelenlegi Nitrokémia Zrt. alakult ki. Az 1923-24-ben épített gyári lakótelepen kaptak helyet a lőporgyár Magyaróvárról átköltözött tisztviselői, munkásai. Az 1930-as években már több száz családnak otthont adó lakótelepen hamarosan kulturális és sportlétesítmények építésébe kezdtek. Mivel az ipartelepet hadiüzemnek nyilvánították, és a lakóteleppel együtt 2,5 méter magas kerítéssel vették körül, valamint fegyveres őrökkel és kutyákkal őriztették a területét, az itt élők zárt közösséget alkottak.

A Nitrokémia vállalat előrehaladása meghatározta a környező települések fejlődését is, hiszen munkát adott nem csak a környékbelieknek, de az ország különféle pontjairól érkező munkavállalóknak is, akik aztán Alsófűzfőn telepedtek le. Így aztán elmondhatjuk, hogy Balatonfűzfő lakossága a szó szoros értelmében összevándorolt.

A XX. század első évtizedében épült Budapest-Tapolca vasútvonal és az 1910-es években épült, a Balaton északi partján végighaladó 71-es főút jelentősen hozzájárult, hogy 1920-30-as években elkezdett egy üdülőtelep kialakulni a településen. 1921-ben több magasrangú kormánytisztviselő vett telket, épített nyaralót Balatonfűzfőn, valamint ebben az időben épült a ma Szalmási-telepnek nevezett, a gyártelephez közeli terület is. Az üdülőtulajdonosok később létrehoztak egy fürdőegyesületet, amely Balatonfűzfő fejlesztését tűzte ki céljául. A gyártelepen a sportot szerető alkalmazottak 1928-ban megalakították a Fűzfői Atlétikai Klubot. 1933-ban a belügyminiszter engedélyezi a Balatonfűzfő üdülőhely megnevezést. Balatonfűzfő és Fűzfő-gyártelep ebben az időben közigazgatásilag még Vörösberényhez tartozott. Az 1930-as évek végén a papírgyár alkalmazottai számára lakásokat építettek a vörösberényi Csebere-dűlőben, amelyet aztán az ebben az időszakban sokat emlegetett líbiai városról Tobruknak neveztek el. Egy helyi történet szerint azért kapta ezt a nevet a településrész, mert a Hazai Papírgyár Rt. akkori igazgatója – aki idegenlégiósként járt Afrikában – egyszer csak felkiáltott „Ez épp úgy néz ki, mint Tobruk!”, a név pedig rajtamaradt a területen. 

A gyár fejlődése, a munkások egyre növekvő száma miatt az 1940-es éveke elején újabb lakásépítések kezdtek Fűzfő-gyártelepen, a folyamat azonban megszakadt a II. világháború kitörésével. Az üzemeket leállították, a gépeket, a termékeket és nyersanyagokat Németországba szállították, azonban a munkások elrejtettek a katonák elől amit csak tudtak, így a front átvonulása után nem sokkal újra meg tudtak nyitni néhány gyárat, ahol közszükségleti termékeket gyártottak.

A Nitrokémia Ipartelepek Rt. támogatásával jött létre az 1950-es évek közepén a Balaton Uszoda, amely ma a környék egyik legszínvonalasabb sportcentruma, amely alkalmas úszóversenyek helyszínéül is. 

Balatonfűzfő életében jelentős év volt 1958, hiszen ekkor lett közigazgatásilag önálló település, és ekkor hoztak létre saját Községi Tanácsot. A község területét négy szomszédos településtől (Vörösberény, Papkeszi, Királyszentistván és Balatonkenese) elvett területekből hozták létre.

Fűzfőn egyre többen telepedtek meg, sokan nyaralók építésébe kezdtek. Ekkor még nem készült rendezési terv, csak úgy vaktában parcellázták fel a területeket, amely ma is meglátszik a helyenként megtalálható szűk utcákon is.

Az 1950-es évekre a gyártelepi városrész bekerített területe is kicsivé vált a munkáscsaládok számára, így elkezdték a festékgyári lakások és a munkásszálló megépítését a kerítésen kívül.

Balatonfűzfő 2000-ben kapta meg a városi rangot.