funiQ logo

Zala két keréken: Felsőrajk - Nagykapornak (52 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 51 km
Össz. emelkedő:  360 m
Össz. lejtő: -360 m
Magasság max.: 240 m
Magasság min.: 142 m

Nagykapornak - Misefa - Nemesrádó - Zalaigrice - Pacsa - Felsőrajk - Pötréte - Zalaszentmihály - Pölöske - Búcsúszentlászló - Nemessándorháza - Nemesrádó - Misefa -  Nagykapornak

Nagykapornak A településen érdemes megnézni a Római katolikus templomot, amelyet 1150-ben alapította valószínűleg Kador György. A templomot az évszázadok során többször átalakították. A XII. században pedig háromhajós román stílusú apátsági templommá építették át.

Túránk Nagykapornakról, a római katolikus templomtól indul. A templomtól legurulva keresztezzük a 76-os főutat, majd a temető mellett egy jól járható földúton megyünk át Misefára. Útközben érdemes visszatekinteni Nagykapornak felé, a templomdomb igen hangulatos látványt nyújt.

Szentséges Üdvözítő-templom
Szentséges Üdvözítő-templom Fotó: funiQ

Misefa A település nevezetességei közé tartozik a Fábiánics-kastély, amelyet Fábiánics Ignác, királyi főtanácsos kérésére építettek a XIX. században. A településen az önkormányzat segítségével kiépült a platánfák által övezett körhalastó, körülötte pihenőpark, játszótér.

A Nagykapornakkal teljesen egybeépült Misefára a szántóföldek felől érkezünk. Ahol utunk keresztezi a Foglár-patakot, érdemes bekanyarodni az arborétum parkjába. Továbbmenve Misefa központjába érünk, ahol a kereszteződésben a harangtorony áll. Az enyhén lejtő főúton indulunk tovább Nemesrádó felé, majd az elágazásban balra kanyarodunk és egy kis mászással érjük el a domboldalban fekvő települést.

Nemesrádó XIII. századi település, ekkor említik először írásos oklevelek Raduh néven. A település központjában található a Szentháromság névre keresztelt római katolikus műemlék templom, mely a korábbi fatemplom helyére épült neogótikus stílusban.

Szentháromság-templom
Szentháromság-templom

A templomtól jobb kéz felé menő úton indulunk tovább. Nemesrádót elhagyva jó minőségű, kis forgalmú úton haladunk, változatos domborzaton. Az egymást követő lejtők és emelkedők kissé fárasztóak, de a látvány garantáltan kárpótol minket. Szentpéterúrhoz közeledve találjuk jobb kéz felől a kitáblázatlan vörrűi leágazást. Ebben az irányban folytathatjuk az utat akár Zalaigrice felé is, de mi most Szentpéterúron keresztül megyünk.

Zalaigrice A település Zala megyében fekszik, első említése 1251-ből való. Az Árpád-kori fejedelmi, hercegi, királyi szolgálónépek, az "igricek" (énekmondók) lakóhelyére utal. A településen megnézhetjük a Szent Anna katolikus templomot.

A települést elhagyva enyhén lejtő úton érjük el a 75-ös főutat. A messziről látszó beton víztornyot követve jobbra fordulunk.

Pacsa A Zalai-dombság lejtőin elhelyezkedő település 2009-ben kapta meg városi rangját. A városban a '90-es évektől aktív íjászélet folyik. A településen található tó remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden odalátogatónak.

Pacsai városkép
Pacsai városkép

A nagy forgalmú főúton szerencsére csak pár száz métert kell haladnunk, Pacsára beérve az Ady Endre utcába kanyarodva kertvárosi részbe érünk. A sportpályánál a József Attila utcára fordulunk, elhaladva az iskola mellett a Városházához érünk. Egy kis emelkedő után hosszú lejtőn érjük el Felsőrajkot.

Felsőrajk A település természeti értékekben gazdag hely, de vár és templom is van a községben. Az évente megrendezésre kerülő falunap nagy érdeklődéssel bír a település életében. Egyébként Felsőrajk 1996-tól három alkalommal kapta meg a Virágos Magyarországért verseny díját.

Szent Anna-templom
Szent Anna-templom

A település impozáns temploma már messziről látszik. A központban rekonstruált földvár parkja ideális pihenőhelynek. Pötréte felé az út eleinte közepes minőségű, majd frissen felújítottba vált át. A két település közt egy dombot kell leküzdenünk.

Pötréte A Szévíz völgyében fekvő településnek nagy kiterjedésű tavai vannak, és ezek halállománya igen gazdag. Elsősorban ez adja meg a pötrétei táj szépségét és izgalmát. A településen biciklitúra vezet át.

Pötrétei városkép
Pötrétei városkép

Pötrétéről keskeny, de jó minőségű, nagyon kis forgalmú aszfaltúton indulunk tovább Zalaszentmihály felé. A mezőt átszelő útról gyönyörű kilátás nyílik a halastavakra, félúton árnyas pihenőhelyet is találunk. Zalaszentmihályra a horgásztó partján érünk be, ahol jó eséllyel büfét is találunk.

Zalaszentmihály A településen évente megrendezésre kerül a falunap, a horgásznap, illetve a horgászbál, valamit szintén érdemes megtekinteni a Millenniumi parkot, amelyet 2000-ben adtak át., a horgásztavat és a kápolnát is.

Szent Mihály-templom
Szent Mihály-templom

Zalaszentmihályról ismét a forgalmas 75-ös főúton kell megtennünk egy két kilométeres szakaszt. A nagy kamionforgalmon kívül egy kis emelkedő is nehezíti az átjutást. A Kismezőpuszta - Pölöske elágazásnál jobbra fordulva ismét kis forgalmú útra érünk.

Pölöske Árpád-kori település. Látnivalói közül a várat érdemes megtekinteni (amelynek ma már csupán csak az árkait láthatjuk). Hajdanán a község Pölöske várához tartozott. Aki szeretné felfedezni a festői szépségű környéket, az kerékpárral is megteheti.

Pölöskét elhagyva szelíd dombok közt haladunk, utunkat enyhe emelkedők és lejtők teszik változatossá.

Búcsúszentlászló A településen évente megrendezésre kerül a Mária-búcsú, illetve a Fogolykiváltó Boldogasszony-napi búcsú, ekkor sok zarándok látogat el ide. Látnivalói közül megnézhetjük a XIII. században épült római katolikus templomot, amely ma műemlék jellegű.

Kálvária stációk és kápolna
Kálvária stációk és kápolna

Búcsúszentlászlóra beérve jobbra kanyarodunk és a vasútat keresztezve jutunk a település ismert búcsújáróhelyéhez. A templom melletti kálváriadomb előtt találjuk a Szent László-forrást.  A parkban érdemes egy hosszabb pihenőt tenni, mielőtt nekivágnánk túránk legnehezebb szakaszának.

Nemessándorháza A település a festői szépségű zalai táj völgyében fekszik. Látnivalói közül érdemes megnézni a Szent Donát szobrot, a Szent István szobrot és a Szent család kápolnát. A falu központjában találjuk a honfoglalási emlékparkot.

Nemessándorházáról aszfaltozott, árnyas mélyúton kapaszkodunk fel a szántóföldek határába, innen egy rövid macskaköves szakasz után földúton haladunk tovább.

Először enyhén balra fordulunk, majd egy jobb kanyar után rövid emelkedővel érjük el a dombhátat. Innen jobbra fordulva enyhe egyenletes lejtőn gurulunk le a gerincen, az első nagyobb elágazásig. A földút itt meredekre vált, a kissé bevágódott keréknyomokon óvatosan ereszkedjünk le, a keresztezett völgy aljában összegyűlt laza homok könnyen megfogja a kereket. Egy rövid, de nagyon meredek emelkedőn mászunk fel a következő dombra, majd pihenőként egy kicsit síkabbá válik a terep. Már csak egy nehéz hajtűkanyart kell leküzdenünk, itt az út meredeksége mellett a homokos talajra kell odafigyelni. Bal kéz felől elhagyunk egy öreg présházat, majd a szántóföldek között egyre lankásabb úton jutunk ki a főútra, a Nemesrádói elágazáshoz.

Innentől ismerős úton indulunk vissza Misefa - Nagykapornak irányába. Misefán a harangtornyot elérve nem kanyarodunk el az arborétum felé, hanem továbbmegyünk egész a 76-os főútig. A főutat keresztezve az átlós irányban jobbra induló utcán jutunk vissza a nagykapornaki templomhoz, túránk kiindulópontjához.