funiQ logo

Zalaszentmihály

Zalaszentmihály Zala megye középpontjában található 1070 fős lakosú község. Keleti oldalán a Széviz, nyugati oldalán pedig a Principális csatorna található.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A települést felfedezhetjük gyalogosan és kerékpáron is. Kellemes időtöltést ígér a tópart körüli könnyű séta a fövenyes parton, egy piknik majd a naplemente megtekintése a Szőlőhegyen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura és a szomszédos településekre. Gyalogos és bicikli túrákra is indulhatunk innen a környék falvaiba, Pötrétére, Felsőrajkra, vagy éppen Pölöskére. A bátrabbak messzebbre (Búcsúszentlászló, Nagykapornak) is eltekerhetnek. Érdemes felfedezni a környék településeit, hisz mindegyikük más és más látnivalót tartogat a látogatók számára. Különleges élmény még a környék erdőinek bejárása, amelyek kora tavasztól késő őszig ontják az ízes és sok fajta gombát – láthatunk itt vargányát, rókagombát, galambicát. A terület természetes növénytakarója a völgyes részeken a gyertyános, kocsányos tölgyes, a tölgy- kőris-szil ligeterdő. A vizenyősebb részeken égerligetek, égerlápok fűzlápok alkotják a tájat. Az enyhébb lejtésű területeken szántóföldi művelés folyik, míg a magasabb domboldalakon zárt kerteket találunk. Jelentős a vadon élő állatvilág, szarvas, vaddisznó, nyúl, róka, fácán, borz, nyest, ragadozó madarak is megfigyelhetők. is. A vízpartokon gazdag vízi világ, különféle vízi madarak (gólya, vadkacsa, sirály) látványa tárul elénk.

Látnivalók

Horgásztó

A falu fő nevezetessége a 107 hektáros horgásztó, amely az itt fogott hatalmas méretű halakról híres. Az egykori tőzegbánya helyén kialakított tó  4 kilométer hosszú, 500-800 méter széles, átlagmélysége pedig  2,5 méter. Közvetlenül mellette található egy 80 férőhelyes kemping a lakókocsis vagy sátras turisták számára. A Pötréte fele vezető úton még egy horgásztavat találhatunk, amely Öreg-tó néven ismert, de ez magántulajdonban van.

Szent Mihály templom

A falu központjában található római katolikus Szent Mihály templom nagy valószínűséggel egy egykori szláv szentély helyén épült a XIV. században. Az eredeti gótikus templomot barokk stílusban építették át, ekkor kapta jellegzetes elhelyezkedésű tornyát, ami miatt ma a megye és az ország egyik legegyedibb templomának tartják. Faragott gyámkövei és a lezáró kövek az oszlopokon, lehetséges, hogy a szláv templomból átmentett maradványai.  A nemrégiben felújított templom fűthető, új freskói 1990-ben készültek.

Szent Mihály-templom
Szent Mihály-templom

Millenniumi park

A 2000-ben átadott Millenniumi parkban található az ezredforduló valamint a II. világháború hősi halottainak emlékműve.

Hegyi kápolna

A szőlőhegyen látható a hegyi kápolna, ahol Szent Orbánnak, a szőlőművesek védőszentjének emeltek szobrot.

Rendezvények

A községben minden év júniusában megrendezésre kerül a Falunap, és a Horgász egyesület által szervezett Horgásznap és Horgászbál - ez általában augusztusban.

Története

Első említése 1234-ből származik „sanctus Michaelem iuxta Plyske” néven, majd Piliskeszentmihálynak nevezték. Mai nevét 1877-ben kapta. Honfoglalás előttről származó tárgyi leletei arról tanúskodnak, hogy már az avar korban is lakott volt.

A láppal, mocsárral körülvett település megfelelő rejtekhelynek számított a pénz- és emberrabló török portyázásokkal szemben. Kanizsa felszabadításakor felégették a falut, ám hamarosan újra benépesült.

Az első világháború komoly veszteségeket okozott a településnek, még a templom harangját is elvitték. A II. világháború után hűtőgyár és tőzegbánya épült.

(forrás: Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása)