funiQ logo

Pölöske

Pölöske Zala megye nyugati részén, Zalaegerszegtől délre fekszik. 

Túraajánlatok

Látnivalók

Pölöskei vár

Pölöske vára a mai Szévíz zsombékos, mocsaras völgyében épült a tatárjárás után. Eleinte a Hahót, majd a Peleskedi Ördög család birtokolta (több Ördög vezetéknevű család élt Pölöskén, akiknek összesen 18 jobbágyportájuk volt). A vár a XIV. századra jelentős várnak számított.

A várat 1664-ben a törökök elfoglalták. A felszabadító háborúk után 1702-ben a pölöskei is a többi vár sorsára jutott: elpusztították, anyagát építkezésekhez használták fel. Ma már csak nagyon keveset érzékelhetünk az egykori vár létezéséből (árkok).

Története

A település a mellette folyó Szévíz patak nevéből kapta a nevét (régen Pölöske patak), ami 1141-ben Plisca alakban fordult elő elsőként. Szláv eredetű, jelentése: papi tonzúra és a síkságból kiemelkedő domb. Pölöske Árpád-kori település, nevét az oklevelek 1234-ben említették először Pyliske néven.

1513-ban Ferenc-rendi kolostor is állt itt, egy oklevél azzal, valamint Bornakkal együtt említi a települést.  A település vámhely és mezőváros volt, vámszedési joggal, illetve Peleske várához tartozott.