funiQ logo

Balaton kerékpárút: Kelet-Balaton

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 53 km
Össz. emelkedő:  250 m
Össz. lejtő: -250 m
Magasság max.: 186 m
Magasság min.: 102 m

Szántód - Zamárdi - Balatonszéplak - Siófok - Balatonvilágos - Balatonaliga - Balatonakarattya - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Balatonalmádi (49 km)

Szántódról indulunk a Balaton keleti része felé. Kis forgalmú közutakon haladunk, majd beérünk Siófokra. A balatonvilágosi vasútállomásig bizony sok dolgunk nem lesz, csak tekerni kell, hogy minél előbb túljuthassunk ezen a szakaszon.

Balatonvilágos vasútállomás előtt van egy közel 50 méteres emelkedő, ami elég rövid, így akár fel is tolhatjuk itt a kerékpárt. Innen utunk a magasparton húzódó sétányon halad végig, ahonnan több helyen is szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra. Többek között elhaladunk a koronát tartó millenniumi emlékoszlop és egy sóhajok hídja mellett. Kikerüljük a Club Aligát, majd végig haladunk egészen a 71-es elkerülő úti körforgalmáig.

Innen több úton haladhatunk tovább:

1.) A kijelölt kerékpárút az Árpád utcán halad (a Rákóczi úti körforgalomból nyílik). Nem egy nagy élmény, viszont itt folyamatosan gurulhatunk.

2.) A part mellett, a Koppány soron is mehetünk. Ez egy csendes, nyugodt rész, az elején és a végén emelkedővel.

3.) A 71-es út balatonakarattyai szakaszát is választhatjuk

4.) Iskola u., Kisfaludy sétány, Ybl u. Panorámás szakasz, viszont az Ybl u. után ki kell mennünk a már biciklisek által is járható 71-es út akarattyai szakaszára.

Mi azt javasoljuk, hogy picit haladjunk túl a körforgalmon és balra forduljunk be az Iskola utcába. Ez végig elvezet bennünket a Kisfaludy sétányon, majd az Ybl Miklós utcán érjük el a 71-es utat. Van más útvonal is, de talán ez a legszebb, legbiztonságosabb.

A balatonkenesei Vak Bottyán strandtól Balatonalmádiig kerékpárúton haladunk.