funiQ logo

Vereb

A Fejér megyében fekvő község alig 800 lakosú, de híres az itt talált honfoglalás kori sírról, aminek helyét egy 1853-as emlékmű, a Pogánykő jelzi. 

falukép

Túraajánlatok

Látnivalók

Pogánykő

A Pogánykő egy obeliszkszerű emlékmű, amely egy honfoglalás kori sír helyét jelöli. A lovas vitéz földi maradványait 1853-ban találták meg, és Verebi Végh János állíttatta a Pogánykövet, ez volt az ország első ilyen jellegű emlékműve. A sírban talált leleteket ma a Nemzeti Múzeum őrzi, de másolataik megtekinthetők a Közösségi Házban is.

Pogánykő
Pogánykő Fotó: funiQ

Nepomuki Szent János-templom

A barokk stílusú katolikus templom a jezsuita rend vezetésével épült 1764 és 1768 között. A kisebb magaslaton álló épület alapkövébe több keresztény szent, például Loyolai Szent Ignác, Xavéri Szent Ferenc, Nepomuki Szent János illetve Szent Donát ereklyéit is elhelyezték. A templomkriptában nyugszanak a Verebi Végh-család tagjai, akik adományaikkal segítették berendezni az épületet. A XVIII. századi főoltár a templom védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.

Nepomuki Szent János templom
Nepomuki Szent János templom Fotó: funiQ

Református templom

A település korábbi, leégett temploma helyére 1870-ben építették a Ney Béla tervezte, romantikus-historizáló stílusú épületet. Több mint kétszáz kilós harangját Szlezák László harangöntőmester készítette és 1924-ben került a helyére.

református templom
Református templom Fotó: funiQ

Helytörténeti Gyűjtemény

A régi tűzoltószertárban berendezett múzeum két teremben mutatja be Vereb történetét. Az elsőben archív fotók és dokumentumok mutatják be a község történetét, a két templom múltját és Szénási Sándor költő életútját. A második teremben a község tárgyi emlékeit állították ki, például egy 1892-ben készült tűzoltókocsit, régi bútorokat, szerszámokat.

Verebi Végh János-szobor és a Végh-család sírjai

Vereb híres szülöttje Végh János (1845-1918) zeneszerző, a Zeneakadémia alelnöke, Liszt Ferenc barátja. Neki köszönhető a honfoglalás kori lelet feltárása és a Pogánykő állítása. Mellszobra a róla elnevezett iskola előtt látható. A Végh-család tagjai voltak a falu földbirtokosai és mecénásai. XVIII. századi kriptájuk még ma is látható.

verebi Végh János mellszobra
Verebi Végh János mellszobra Fotó: funiQ

Háromszájú kemence

2009-ben építette a falu lakossága a látványos kemencét, amiben gyakran sül a verebi pompos, a körülötte kialakított pihenőhely pedig gondoskodik a helybeliek és az idelátogatók kényelméről.

Egyéb látnivalók: 1956-os kopjafa, világháborús emléktábla, Kovács János lelkipásztor emléktáblája.

Végh család temetkezési helye
Végh család temetkezési helye Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szórakozás

Vereb „Pogánykő”

Cím: 2477 Vereb, 13. km kő
Web: www.velencei-to.hu/poganyko

Vereb háromszájú kemence

Cím: 2477 Vereb Fő u. 10.
Web: www.velencei-to.hu/haromszaju-kemence

Története

Földrajzi fekvése kedvezett a letelepedéshez, erről tanúskodnak az itt talált római kori sírok, tárgyi leletek és a honfoglalás kori, lovas sírhely is.

A terület a török alóli felszabadulás után a jezsuita rend birtoka lett, ők építették a katolikus templomot is. 1775-től Végh Ignác helytartó tanácsoshoz került a föld, utódainak (Verebi Végh néven) 1945-ig volt birtokuk a faluban.