funiQ logo

Velencei-tó kerékpártúra 3.

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 82 km
Össz. emelkedő:  600 m
Össz. lejtő: -600 m
Magasság max.: 280 m
Magasság min.: 102 m

A túra a Velencei-tó felett halad, egészen Csákvárig illetve Felcsútig, majd vissza.

VelencePázmándVerebLovasberényVértesacsaAlcsútdobozFelcsútBodmérVértesboglárCsákvárLovasberényNadapVelence

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk egyik legfontosabb üdülőhelye. Velence látnivalói közül megtekinthetjük a Hauszmann-Gschwind-kastélyt, illetve a Beck-kastélyt is. 2000-ben Velence lett Magyarország legvirágosabb - akkor még - községe. A településen kerékpártúra vezet át.

strand
Strand Fotó: funiQ

Pázmánd A Velencei-hegység kelet szélén fekvő község. Számos látnivalója közül érdemes megnézni a Pázmándi kvarcitsziklákat, az újjáépített vízimalmot, valamint kirándulhatunk egyet a Kálvária tetőre is. A településen a XIX–XX. század fordulóján folytak a legfontosabb építkezések.

vízimalom
Vízimalom Fotó: funiQ

Vereb A 800 fős kis község híres az itt talált honfoglalás kori sírról, aminek helyét egy 1853-as emlékmű, a Pogánykő jelzi. Látnivalói továbbá a jezsuiták által épített Nepomuki Szent János-templom, a református templom és egy háromszájú kemence.

Pogánykő
Pogánykő Fotó: funiQ

Lovasberény A Rovákja-patak mentén fekvő település temérdek látnivalóval rendelkezik. Egyik legfontosabb nevezetessége a Pálffy-Cziráky-kastély, de ugyanúgy érdemes megtekinteni a XVIII. századi izraelita temetőt, a Mária-kápolnát, vagy a Csíkváry Faluházat is.

Cziráky-kastély
Cziráky-kastély Fotó: funiQ

Vértesacsa A község hosszú és régi történelmi múlttal rendelkezik. Számos látnivalója közül érdemes megnézni a: Szent Vendel szobrot, a Vértesi Natúrparkot, a református és katolikus templomot, továbbá a XIX. századi présházakat és az izraelita temetőt.

Kazay patikamúzeum
Kazay patikamúzeum Fotó: funiQ

Alcsútdoboz A sok látnivaló közül kiemelkedően fontos az Alcsútdobozi Arborétum, mely hazánk egyik legszebb és legrégebbi arborétuma, a Habsburg-kastély megmaradt főhomlokzata, és annak műemléki környezete. A település 1950-ben jött létre Alcsút és Vértesdoboz községek összevonásával.

Habsburg-kastély megmaradt főhomlokzata
Habsburg-kastély megmaradt főhomlokzata Fotó: funiQ

Felcsút Hosszú egyutcás település. A hazai futball élet egyik központja lett a a Makovecz Imre tervei alapján készült Pancho Aréna és a Puskás Ferenc Futball Akadémia miatt. Neve a Csút személynévből származik.

Pancho Aréna
Pancho Aréna Fotó: funiQ

Bodmér Nevét először 1131-ben említik az írások. A települést a Bodméri-víz szeli ketté, mely a faluképet különösen széppé teszi. A település Pusztatemploma kiemelkedő történelmi emléknek számít, de a repülős emlékművet is érdemes megnézni.

Bodméri református egyházközség temploma
Bodméri református egyházközség temploma Fotó: funiQ

Vértesboglár A Vértesi Natúrpark keleti előterében található település. Vélhetően itt vezetett át az Aquincumot Savariával összekötő főútvonal is. Területén már a római korban laktak. Látnivalói közül érdemes megnézni a pincesorokat, amelyek az egykori borkultúrát idézik föl.

présház
Présház Fotó: funiQ

Csákvár A látnivalókban gazdag település a Zámolyi-medence északi szélén fekszik. Érdemes megtekintenünk az Eszterházy-kastélyt és kastélykertet, valamint a Vértes Múzeumot, ahol nyomon követhetjük Csákvár teljes történetét az Esterházy-uradalom végéig.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: funiQ

Lovasberény A Rovákja-patak mentén fekvő települést Szent István 1009-ben említi először.

Művelődési ház és Tűztorony
Művelődési ház és Tűztorony Fotó: funiQ

Nadap A Velencei-tótól északra, a Temető-hegy déli lábánál elterülő, több mint 400 lakosú szép fekvésű kisközség. Pattintott kőeszközök, állatcsontok és tűzhelymaradványok kerültek elő a környéken, ami alapján a bronzkorban település lehetett a környéken.

Palermói Szent Rozália-templom
Palermói Szent Rozália-templom

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk fontos üdülőhelye.

Velence Korzó
Velence Korzó Fotó: funiQ