funiQ logo

Kerékpártúrák Felső-Bácskában: Dunafalva - Hercegszántó - Dávod (60 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 60 km
Össz. emelkedő:  70 m
Össz. lejtő: -70 m
Magasság max.: 95 m
Magasság min.: 79 m

Dunafalva - Újmohács - Homorúd - Karapancsa (Hercegszántó)Hercegszántó - DávodDunafalva

Ez a nagyobb lélegzetvételű túra egyaránt kedvez a természeti szépségekre vágyóknak és a kulturális feltöltődés keresőknek. Láthatunk természetvédelmi területeket, kastélyt, tekerhetünk az Eurovelo 6 és 13-as útvonalakon, illetve strandolhatunk is.

Dunafalva 1954-ben vált önálló községgé. 1996-ig Baranya megye, a későbbiekben pedig már Bács-Kiskun megye része lett. A településen hagyományőrző egyesület működik, amelynek célja a hagyományok felelevenítése, illetve a kultúra iránti igény felkeltése.

A Dunafalváról Mohácsra tartó útra a Teleki utca végénél tudunk rákanyarodni. Ez az Eurovelo 6-os kerékpárút, ennek köszönhetően hibátlan minőségű aszfalton tekerhetünk a teljes szakaszon. Útközben egyik oldalról ártéri fák, a másikról pedig foghíjasan elhelyezkedő tanyák kísérik utunkat. Élvezzük ki a csendes kerékpárút és a békés táj adta hangulatot. 

Eurovelo 6 Dunafalva és Mohács közti szakasza
Eurovelo 6 Dunafalva és Mohács közti szakasza Fotó: funiQ

Újmohács előtt letérhetünk jobbra egy kis kanyargós földúton a strandra.

Az Eurovelo 6 és a Szegedi út találkozásánál a kompkikötő helyett Újmohács felé fordulunk, és elhaladunk az Margitta malom mellett.

Újmohács Mohács külterülete a Duna másik oldalán, itt él a város lakosságának mintegy 5%-a. Az egykori tanyavilág szinte teljesen elpusztult az 1956-os jeges árvízben, ez után alakult ki a település mostani falusias arculata. Látnivalói az árvíz emlékműve illetve az egykori Margitta malom épülete.

Az Eurovelo 13-as kijelölt szakaszán folytatjuk utunkat egészen a Riha-tóig, amit egy kis hídon szelünk át. A tó kanyarulatában van Homorúd Riha nevű külterülete, itt mindössze egy kis út menti keresztet, haranglábat és egy emléktáblát láthatunk. 

A tavat magát csak igen nehezen, hepehupás földutakon tudjuk megközelíteni. Hamarosan elérkezünk Homorúdra.

Homorúd A fiatal település a Mohácsi-sziget elszórt tanyáiból alakult ki 1952-ben. Az 1956-os árvíz után újjáépítették, ez látszódik a szabályosan elhelyezkedő utcákon is. Egyik megmaradt régi tanyaépülete ma tájház.

főtér
Főtér Fotó: funiQ

Egy hosszabb tekerés után érkezünk el a Hercegszántóhoz tartozó Budzsákhoz, ahol jobbra rákanyarodunk a hídra, majd a folyó mentén tekerve elérkezünk a túra egyik legérdekesebb látványosságához, Karapancsa majorhoz.

Karapancsa (Hercegszántó) A XIX. századi majorság látnivalói a 1896-ban épült Kiskastély és a neobarokk vadászkastély. Megtekinthető itt egy vadászat- és helytörténeti kiállítás, illetve meg is szállhatunk a kastélyban. A környék élővilágát egy tanösvény végigjárásával ismerhetjük meg.

Karapancsai Kastély
Karapancsai Kastély Fotó: funiQ

Miután visszaértünk a budzsáki elágazáshoz, tekerjünk tovább Hercegszántó felé.

Hercegszántó A település határában áll a világ második legnagyobb Mária szobra. A helyi legenda szerint a hercegszántói kút vizében megjelent Szent Anna arcmása kezében a kisded Máriával, s miután több gyógyulásról számoltak be, 1838-ban a Mária szobor későbbi helyét felszentelték.

főutca
Főutca Fotó: funiQ

Következő állomásunkra, Dávodra egy főutat elkerülő, kevésbé forgalmas úton jutunk el. A település központi része után bringaúton tekerhetünk a püspökpusztai külterületre, ahol egy platánfasor övezte templomot, strandfürdőt, sportpályákat találunk. 

Dávod Természetvédelmi területen, impozáns környezetben fekszik, a Mohácsi-szigeten. A település egyik fő vonzereje a Gyógy- és Strandfürdő, amelynek vize bizonyítottan gyógyhatású: reumás, ízületi, és egyes légzőszervi betegségeket is képes gyógyítani.

Dávodi Gyógy- és Strandfürdő
Dávodi Gyógy- és Strandfürdő Fotó: funiQ

Vállakozó kedvű bringások betekerhetnek a természetvédelmi területen fekvő Földvári-tóhoz, de ehhez mindenképp földutakat bíró kerékpár szükséges.

Dunafalvára szép, természetvédelmi tájak mentén tekerhetünk vissza. A főútról egy útmenti keresztnél fordulunk be a településre vezető útra.

Dunafalva Dél-Alföld legnyugatibb települése, amely 1954-ben alakult.