funiQ logo

Strandok a Balaton partján

vízicsúszda a strandon

Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket. Ha már tudjuk az úticélt, de még nem ismerjük a település strandjait, akkor is hasznos lehet a tájékozódás.

Listánkból kiderül, melyik településen számíthatunk fizetős- és melyiken szabadstrandra, és melyik milyen szolgáltatásokkal vár minket. A balatoni strandokat minősítő Kék Hullám Zászló elnevezésű minősítő rendszer értékelését is feltüntetjük, ez is segíthet a választásban.

 • Ábrahámhegy - Községi strandFövenyes part, fokozatosan mélyülő víz jellemzi az ábrahámhegyi strandot, ami az északi part talán legjobb adottságokkal rendelkező strandja. A két játszótéren kívül, minigolf pálya, vízibicikli-kölcsönző, szabadtéri sakk, strandröplabda-, lábtenisz- és kis futballpálya várja a strandolókat.
 • Alsóörs - Községi strand300 méter hosszú kiépített, burkolt partszakasz várja az alsóörsi strandra érkező vendégeket. A legkisebbekre gyerekpagony és játszótér vár, a nagyobbak sportpályákon, strandfocizás, strandröplabdázás, vízicsúszdázás, trambulinozás és lengőteke közben pihenhetik ki magukat.
 • Badacsonytomaj - Badacsony strandA hajóállomás szomszédságában lévő strand homokos partszakasza mentén strandröplabda és strandfoci pálya, ping-pong asztal, vízi sportpályák kaptak helyet. A gyerekeket játszótér várja. A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített wc és zuhanyzó áll a rendelkezésükre.
 • Badacsonytomaj Midi - Bányász strandA pindurka strandot a 71-es útról lehet elérni, egy vasúti átjáróval szemben van a bejárat.
 • Badacsonytomaj - Városi strandA bájosan retró hangulatú Városi strandon parkosított és homokos részeket is találunk. A víz elég gyorsan mélyül, viszont a tómeder nem iszapos. A sportok szerelmeseire a parton strandröplabda és a strandfoci pálya, a vízben pedig kosárpalánkok, kapuk és egy röplabdapálya vár.
 • Badacsonytördemic-Badacsonylábdihegy - Herczeg Ferenc strandA Badacsonytördemichez tartozó Badacsonylábdihegy partján terül el a Herczeg Ferenc strand. A lidós partszakasza miatt a kisgyermekes családok körében igen népszerű strand egy békés, családias, barátságos kis fürdőhely a Badacsony lábánál.
 • Balatonakali - Községi strandKreatív programokkal, strand könyvtárral, óriás csúszdával, sportpályákkal, óriás sakkal és vízibicikli bérlési lehetőséggel várja a látogatókat a balatonakali strand. A strand 2017-ban is kiérdemelte a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.
 • Balatonakarattya - Bercsényi strandBalatonakarattya legnagyobb strandja számtalan sportolási lehetőséget kínál a nyaralóknak. Ezen kívül van még itt játszótér, strandcikkárus és egy közeli kilátó is. A gyerekeknek két játszótér is ki lett alakítva, a sekély vízben pedig nyugodtan játszhatnak.
 • Balatonakarattya - Bezerédj strandBalatonakarattya egyik legcsendesebb és legeldugottabb fürdőhelye a Bezerédj strand. A közel két hektáron elterülő, árnyas partszakasz mellett játszóteret, vizesblokkokat, büféket és boltot is találunk. A strand bejárata előtti területen pedig ingyenesen parkolhatunk.
 • Balatonakarattya - Gumirádli szabadstrandBalatonakarattya szabadstrandján van játszótér, homokozó és büfé is. A partnak a felújítások ellenére a mai napig egy kis retro hangulata van.
 • Balatonakarattya - Lidó strandA balatonakarattyai Koppány soron három strandot is találunk: északról délre haladva ezek a Bezerédj, a Lidó és a Bercsényi. A Lidó strand keskeny, ám hosszan elnyúló partszakasszal rendelkezik. A bejáratnál büfék kaptak helyet és egy apró játszóteret találunk a strand területén.
 • Balatonalmádi - Budatava strandA Budatava strand a környező strandokhoz képest sokkal nyugodtabb és barátságosabb. A helyiek szerint itt van a Balaton legjobb halsütője.
 • Balatonalmádi - Káptalanfüredi KisstrandA nagystrand mellett található a kisstrand, sokkal nyugodtabb, barátságosabb és csendesebb környezettel. Aki nem szereti a nyüzsgést, de szeretne megkapni minden szolgáltatást, amit a többi strand ad, annak ez a hely való!
 • Balatonalmádi - Káptalanfüredi NagystrandA nyugodt és kellemes káptalanfüredi Nagystrand egyre ismertebb a nyaralók körében. A strandon találunk játszóteret, homokozó öbölt, strandröplabdapályát, napozóteraszt, focipályát és melegkonyhás büfét.
 • Balatonalmádi - Wesselényi strandAz északi part egyik legnagyobb és legismertebb strandja elképesztő gasztronómiai felhozatallal, játszótérrel, játszóházzal, sportpályával, ugrálóparadicsommal és egy óriási, gyerekeknek kialakított homokos parttal várja a nyaralókat.
 • Balatonberény - Községi strandA 350 méteres strandszakasz könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is. A víz lassan mélyül, a bejutást pedig egy hosszú stég is segíti. Az ingyenes parkolás mellett kerékpártárolót és ingyenes Wifit is igénybe tudunk venni.
 • Balatonberény - Naturista Strand és KempingA Balaton-part legnagyobb naturista strandja várja a természetes fürdőzés kedvelőit Balatonberényben. A nádassal, fákkal és kerítéssel körülvett területen zavartalanul pihenhetünk, napozhatunk, fürödhetünk. Büfék és éttermek gondoskodnak rólunk, emellett naturista kemping is tartozik a területhez.
 • Balatonberény - SzabadstrandA balatonberényi szabadstrand egy nádasokkal, kis szigetekkel és hangulatos öblökkel tagolt, hosszan elnyúló, ingyenesen használható partszakasz. A Csicsergő-sziget pedig egy igazi madárparadicsom, ahol fényképezőgéppel is érdemes eltölteni néhány órát egy-egy különleges madárfotó reményében.
 • Balatonboglár - Kodály utcai szabadstrandBalatonboglár középső részén, az ősfás platánsor mentén terül el a Kodály utcai szabadstrand, amely a kisgyermekes családok körében is igen népszerű.
 • Balatonboglár - Kutyás strand2016-ban nyitotta meg kapuit a balatonboglári kutyás fürdőhely a Matróz köz végén. Egy személyautó szélességű ösvény visz a fürdetőhelyre. Az út végén néhány méter széles területen juthatnak a kutyák a vízbe, amihez nagy, billegő köveken át vezet az útjuk. A parton se büfé, se mosdó nincs.
 • Balatonboglár - Platán szabadstrandA Platán Balatonboglár legnagyobb kiterjedésű szabadstrandja. A déli partra jellemzően a víz itt is fokozatosan mélyül, így gyerekes családoknak is ajánlott. A strand egyik érdekessége a fűzfalabirintus, ahol elbújhatunk egymás és az erős napsugarak elől.
 • Balatonboglár - Sziget szabadstrandBalatonboglár nyugati részén, a kikötő mellett terül el a viszonylag csendes Sziget szabadstrand. A füves parton számos fa áll, így könnyedén találunk magunknak árnyékos, pihenésre alkalmas területet. A kövezett, betonos vízpartról fém lépcsők vezetnek a lassan mélyülő vízbe.
 • Balatonederics - Községi strandRetró hangulatú kis strand Balatonedericsen, a kemping szomszédságában, ahol a víz fokozatosan mélyül, környezete nem iszapos és nem köves, így kisgyerekes családoknak is ajánlott. A strandról csodás panoráma nyílik a déli partra, a vízből pedig elénk tárulnak a Tanúhegyek csúcsai is.
 • Balatonfenyves-alsó szabadstrandA Balatonfenyves-alsó vasútállomás közelében terül el a szabadstrand. A parti sáv meglehetősen iszapos, kissé mocsaras hatású, így érdemes a stégen bemenni a vízbe. A mintegy 50 méter széles, 120 méter hosszan elnyúló partszakasz pázsittal borított, két oldalról fák szegélyezik.
 • Balatonfenyves - Csalogány közi szabadstrandBalatonfenyves második legnagyobb strandja a község keleti részén fekvő Csalogány közi szabadstrand. A közel 400 méter hosszan elnyúló partszakasz környékét pázsit fedi, a strand területén fák sorakoznak, ám közepe leginkább napozásra alkalmas tisztás.
 • Balatonfenyves - István király utcai szabadstrandBalatonfenyves keleti részén, az Alsóbélatelep vasútállomás közelében található az István király utcai strand, amit Fenyőstrandnak is neveznek. A füves strandon sok fa van, amelyek árnyékában padokat találunk. Egy kis játszótér, öltözőfülkék, mosdók és várnak még ránk a parton.
 • Balatonfenyves - Központi szabadstandNagyjából 1 km hosszú, ingyenesen látogatható szabadstrand várja a fürdőzőket Balatonfenyves központi részén. A kisgyermekes családokra lassan mélyülő, homokos partszakasz vár, de a családi szórakozás érdekében vízibicikli kölcsönző is a rendelkezésünkre áll.
 • Balatonfenyves - Pozsony utcai szabadstrandEgy kis szabadstrand terül el Balatonfenyvesen, a Pozsonyi utca végén, amely lassan mélyülő, homokos bejárója miatt is népszerű a kisgyermekes családok körében. A gyerekeket természetesen játszótér várja, és egy kis vendéglő is helyet kapott a területen.
 • Balatonföldvár - Keleti strandA Balaton egyik legjobban felszerelt strandja a város keleti részén lévő fürdőhely. A strand ad otthont a "Strandidőutazás - fürdőbugyogótól a monokiniig" kiállításnak, ahol megtudhatjuk, mit is viseltek fürdőző felmenőink. A gyerekekre ugrálóvár, trambulin, gumikötél és óriáscsúszda is vár.
 • Balatonföldvár - Központi szabadstrandBalatonföldváron a személyhajó- és vitorláskikötő mellett terül el az ingyenesen használható strand. A hosszan elnyúló partszakasz mellett gyönyörű platánfasor húzódik, a vízbe lépcsők vezetnek le. Arra számítsunk, hogy a strandnál a part melletti 10-15 méteres sávban erősen hínáros a víz.
 • Balatonföldvár - Kutyabarát fürdőhely2016-ban nyílt Balatonföldváron a kutyás strand, amelyhez egy közel 2500 m²-es, füves terület tartozik. A nádasnak köszönhetően, a part közelében sekély a víz, így itt labdázhatunk, frizbizhetünk, kergetőzhetünk a kutyákkal. A strand melletti hotelben az ebekkel együtt is megebédelhetünk.
 • Balatonföldvár - Nyugati szabadstrandA Kvassay-sétány végén elhelyezkedő Nyugati szabadstrand nagy részén hatalmas fák árnyékában pihenhetünk, a bejárat közelében több büfé várja az éhes szájakat, egy külön épületben ingyenes mosdókat találunk. A strandon homokozó és hinták várják a gyerkőcöket.
 • Balatonfüred - Esterházy strand és élményfürdőA hatalmas területű strandon strandröplabda- és streetball pálya, a strandon belül működő élményfürdőben pedig egy felnőtt és egy gyermek élménymedence várja a látogatókat. 2017-ben az Esterházy strand ismét bekerült a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos strandjai közé.
 • Balatonfüred - Kisfaludy strandA 430 méteres partszakasszal bíró, népszerű strandon homokos sportpályákat, élménymedencéket, őrzött kerékpártárolót is találunk. Családias hangulat és rengeteg gyerekbarát szolgáltatás várja a nyaralókat.
 • Balatonfűzfő - Föveny FürdőA strand 270 méteres partszakasza, parkosított környezete, fokozatosan mélyülő vize miatt optimális kisgyermekes családok számára is. Óriáscsúszda, vízisízési lehetőség, játszótér, változatos felnőtt és gyermek programok biztosítja a látogatóknak a megfelelő kikapcsolódást.
 • Balatonfűzfő - Tobruki strandA település Tobruk részén lévő strandot főként a kisgyermekes családok számára ajánlják, hiszen a fokozatosan mélyülő fövenyes gyermekpancsoló, a pelenkázó, a korszerű játszótér mind azt a célt szolgálják, hogy a kicsik és szüleik megfelelően, biztonságosan nyaralhassanak.
 • Balatongyörök - Községi strandA strandon árnyékos és napos partszakaszok váltják egymást, így biztosan mindenki megtalálja a kedvére való helyet a pihenéshez, vagy a játékhoz. Ha pedig szórakozásra vágyunk bérelhetünk vízibiciklit, vízicsúszdázhatunk, vagy részt vehetünk egy víziaerobik órán.
 • Balatonkenese - Alsóréti szabadstrandBalatonkenese délkeleti részén terül el a község szabadstrandja. A kis méretű, családias fürdőhely főleg a napozóknak ajánlott, mivel területén kevés az árnyékos terület. A viszonylag kopár, homokos partszakasz mellett a vizet sűrű nádas fedi
 • Balatonkenese - Vak Bottyán strandBalatonkenese legnagyobb strandja a kikötő mellett elterülő Vak Bottyán strand. A közel 300 méter hosszú parttal bíró fürdőhely mögött 1,8 hektáros park terül el. A Balatoni Bringaút mellett elterülő strandon belül ingyenesen használható kerékpártároló vár a két keréken érkezőkre.
 • Balatonkeresztúr - Vitorlás utcai szabadstrandBalatonkeresztúr nyugati részén terül el a Vitorlás utca végében fekvő strand. Partszakasza fűvel borított terület, ahol árnyékos és napfényes foltok váltják egymást. A kisgyerekes családok által is kedvelt sekély vízbe egy nádas szegélyezte stégen át jutunk be.
 • Balatonlelle - Határ utcai szabadstrandBalatonlelle keleti részén, a Balatonszemessel közös határon terül el a kisméretű, Határ utcai szabadstrand. A part nagy részét méretes fák borítják, amiknek árnyéka véd a napsugarak ellen. A gyerekeket egy apró homokozó és mászóka várja, illetve büfé is van a parton.
 • Balatonlelle - Napfény strand és élményfürdőA strand különlegessége a hosszan elnyúló lidós, homokos partszakasz, aminek hatására az ember szinte a tengerparton érzi magát. A Napfény strand melletti külön fizetős élményfürdőben 3 medence, óriáscsúszda és szauna várja a vendégeket.
 • Balatonlelle - Nyugati szabadstrandA hajóállomás nyugati részén kezdődik a hosszan elnyúló Nyugati szabadstrand, ami egészen a város határáig tart. A sekély, lassan mélyülő tópart a kisgyermekes családok körében is népszerű. A strand kikötő felőli végén van egy óriáscsúszda, emellett vízibiciklit és strandkajakot is kölcsönözhetünk.
 • Balatonlelle - Szirom közi szabadstrandBalatonlelle keleti részén, a Balatonlelle-felsői vasútállomás közelében található a Szirom közi szabadstrand. A viszonylag kis méretű strandon büfé üzemel, valamint egy külön épületben mosdókat találunk. A partszakaszt nagy fák veszik körül, amelyeknek árnyékában megpihenhetünk.
 • Balatonmáriafürdő - Központi fizetős strandBalatonmáriafürdő egyetlen fizetős strandja mintegy 20 000 m²-es zöldterülettel rendelkezik és körülbelül kétezer fő befogadására alkalmas. Kedvelt fürdőhely, mivel a tómeder nem iszapos, hínártól mentes és a víz fokozatosan mélyül. Esténként 6-tól 10-ig szabadstrandként üzemel.
 • Balatonőszöd - Őszödi szabadstrandAz őszödi strand ingyenesen használható, főként a csendes kikapcsolódásra vágyók körében igen népszerű. Partján fűvel-fával borított liget terül el, ahol a kisebbekre játszótér vár, emellett számos sportpálya is van a területen, valamint vízibicikli kölcsönzésre is van lehetőség a strandon.
 • Balatonszárszó - Bendegúz téri szabadstrandBalatonszárszó keleti részén terül el a Bendegúz téri szabadstrand, amely árnyas fákkal szegélyezett, fűvel borított partszakasszal várja a fürdőzőket. A parton homokozó és játszótér is található. A vízbe lépcsőn juthatunk be, a part mellett vízibicikli kölcsönző is helyet kapott.
 • Balatonszárszó - Központi strandA 2016-tól fizetős strandként működő szárszói Központi strandon ugrálóvár, röplabda és focipálya, valamint vízibiciklit és strandkajak kölcsönző szórakoztatja az aktív pihenésre áhítozókat. A strand melletti Csukás István színház egész nyáron felnőtt és gyerekelőadásokkal várja a látogatókat.
 • Balatonszárszó - Móricz Zsigmond utcai szabadstrandA Móricz Zsigmond utca végénél fekszik a szabadstrand, amely vidám, színes játszóterével és árnyékos gyepszőnyegével sok családot csábít Balatonszárszóra.
 • Balatonszemes - Berzsenyi úti szabadstrandBalatonszemes központi strandja retró hangulata miatt lehet vonzó sokaknak. A fák kellemes árnyékot nyújtanak a nyaralóknak és van itt büfé, sportpályák, játszótér, homokozó és a strandról átugorhatunk az élményfürdőbe is.
 • Balatonszemes - Hullám utcai szabadstrandA Hullám úti szabadstrand kellemes és barátságos környéken található. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín a pihenésre a kis víz és a játszótér miatt.
 • Balatonszemes - Vasvári (régi Őszödi) szabadstrandA régebben Őszödi strandnak nevezett Vasvári strand a napozóknak ideális, mivel a parton nagy, árnyéktól mentes felületeket találunk.
 • Balatonszemes - Vígadó (Csemege) szabadstrandBalatonszemesen található egy nyugodt, eldugott szabadstrand a volt Csemege Üdülő mögött. Nem tartozik a legismertebb strandok közé, így a tömeg sem nagy. Van itt strandröplabda- és focipálya, valamint étkezési lehetőség is.
 • Balatonszepezd - Központi strandBalatonszepezd három strandja közül a Központi a legnagyobb, és mindössze pár perc sétára helyezkedik el a vonatállomástól. Néhány éve teljeskörűen felújították, így most modern játszótér, sportpályák, gyermek fürdőhely, kölcsönözhető vízibiciklik és vendéglátóegységek várják a strandolókat.
 • Balatonszepezd - Szepezdfürdői Ifjúsági StrandA tó medre szépen, fokozatosan mélyül, így kisgyermekes családoknak is jó választás a strand. A hosszan elnyúló, füves partszakaszon több árnyékot adó fát is találunk, de nagy napozásra alkalmas területek is megtalálhatóak itt.
 • Balatonszepezd - Víriuszi strandA Balatonszepezd keleti részén lévő Víriusztelep városrészben található a Víriuszi strand. A kisgyerekek szórakozásáról homokozós játszótér gondoskodik a fűvel borított parton.
 • Balatonudvari - Fövenyesi strandA füves, fákkal borított strandon családbarát és mozgássérült szolgáltatások is várják a fürdőzőket. A strand mellett közforgalmú személyhajó kikötő csak a vízi kirándulásokat kedvelőkre vár. Ha pedig inkább egy filmet néznénk meg, akkor a két utcával arrébb levő kertmoziban a helyünk.
 • Balatonudvari - Községi strandA Balatonudvari központi részén elterülő strandon játszótér, gyermek animációs helyiség, olvasósarok, strandröplabda pálya, focipálya és vízisporteszköz kölcsönző várja a fürdőzőket. Esténként a kivilágított parti sétányon hangulatos strandi sétát tehetünk.
 • Balatonvilágos - Club Aliga strandBalatonvilágos Balatonaliga városrészének partján fekszik a Club Aliga üdülőszálló strandja. A 800 méter hosszan elnyúló, kiépített part mellett közel 10 hektáros park terül el, amellyel a Balaton egyik legnagyobb strandjának számít. A strandhoz az üdülő bejáratán át lehet bejutni.
 • Balatonvilágos - Községi strandA fűvel fedett partszakaszon több fa ad árnyékot, de nagy napozó foltokat is találunk a területen. A parton a gyerekeket a Balatonig nyúló homokozó várja. A vízbe jutást a szokásos fémlépcsők segítik, de a homokozón át is besétálhatunk fürdeni. A part mentén számos pad és szemetes is helyet kapott.
 • Balatonvilágos Községi szabadstrandA kissé vadregényes, eldugott jellegű strand főleg azoknak ajánlott, akik a zsúfolt környezet helyett a csendes, békés fürdőzést részesítik előnyben. A napozó területet a víztől nádas zárja el, a parton büfét találunk egy apró játszótér szomszédságában. Biciklitárolót is találunk a területen.
 • Brázay-KalandPart, BalatonfüredA balatonfüredi Brázay-KalandPart tulajdonképpen egy strandnak álcázott kalandpark - vagy fordítva -, a lényeg, hogy a kötélpályák egy része a strand felett vezet keresztül. Látványnak sem rossz, szórakozásnak és pihenésnek pedig egyenesen kiváló!
 • Csopak - Községi strandA Balaton egyik legnépszerűbb strandja évről-évre szépül, fejlődik. Karbantartott parkja, gyerekbarát szolgáltatásai miatt is kapta meg 2017-ben is a Kék Hullám Zászló legjobb, ötcsillagos minősítését.
 • Fonyód - Árpád parti szabadstrandA fonyódligeti Árpád parton találjuk a füves szabadstrandot, ahol játszótér, büfék, kölcsönzők szolgálják a kényelmünket. A sekély víz miatt kisgyermekes családoknak is ajánlott ez a helyenként kellemesen árnyékos partszakasz.
 • Fonyód - Báthori utcai (Alsóbélatelepi) szabadstrandAz alsóbélatelepi szabadstrand tökéletes a kisgyerekes családoknak, hiszen a vízben és a játszótéren nyugodtan felügyelet nélkül lehet őket hagyni. Szép, füves, vadregényes környék, sok árnyékkal.
 • Fonyód - Bélatelepi szabadstrandA déli part majdnem egyetlen mélyvizű strandja a fonyódi Bélatelepen található. A szabadstrandon van büfé, öltöző, játszótér, kölcsönző, csónakkikötő és több sportpálya is. A vizesblokk és az öltöző a mozgáskorlátozottaknak is könnyen elérhető.
 • Fonyód - Fürdő utcai szabadstrandFonyódligeten található egy eldugott kis strand, ahol játszótér és két sportpálya várja a nyaralókat. A vízmélység ideális a kicsik pancsolásához.
 • Fonyód - Huszka utcai szabadstrandFonyód egyik leghangulatosabb szabadstrandja Alsóbélatelepen a Huszka utcában található. A csodás kilátás, a vadregényes környezet és a ottani szolgáltatások biztosítják a nyugodt kikapcsolódást.
 • Fonyód - KutyastrandA vízi rendőrség mögötti szabadstrandon található a kutyás fürdőhely. A hosszan elnyúló, szép füves parton vannak szemetesek, illetve kihelyezett kutyagumizacskók, így könnyedén megőrizhetjük a partszakasz tisztaságát. A vízbe hagyományos strandlépcső vezet, külön rámpa még nincs a területen.
 • Fonyód - Panoráma (volt Sándortelepi) strandFonyód központi szabadstrandja remek hely a kisgyermekes családoknak a lassan mélyülő víz és a szépen kialakított játszótér miatt. A part homokos és rengeteg sportolási lehetőség van kicsiknek és nagyoknak is.
 • Fonyód - Tungsram Városi szabadstrandA Városi szabadstrand Fonyód egyik igen ismert strandja, a központtól nem messze található, így könnyen megközelíthető. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín lehet a kicsiknek kialakított játszótér, a szökőkutas kismedence, és a lassan mélyülő öböl miatt.
 • Gyenesdiás - Alsógyenesi lidóstrandGyenesdiás kisebb, lidós strandja a település nyugati végében található. Az elsősorban a kisgyerekes családok körében népszerű strandon néhány éve vízi vidámparkot alakítottak ki, így most már mászófal, trambulin, mérleghinta, léglabda, és számos egyéb vízijáték is várja gyerekeket.
 • Gyenesdiás - Diási JátékstrandA gyenesdiási strandon vízi- és szárazföldi játékok, animációs programok, vízi aerobik, sportolási lehetőségek várnak, emellett találkozhatsz Bala Tóni teknőssel, a település kabalafigurájával is. Ha pedig nem fáradtál volna el eléggé, a strand mellett egy különdíjas Élményparkba is benézhetsz.
 • Keszthely - Helikon strandA strand elődjét 1927-ben nyitották meg, a Helikon strand pedig az 1950-es évektől működik itt. A zajos forgalomtól távol eső partszakaszon lehetőségünk van vízibicikli, vagy kajak kölcsönzésére, vagy játszhatunk egyet a homokos röplabdapályán, vagy a szintén homokos focipályán.
 • Keszthely - Libás strandKeszthely keleti részén, a zámori városrészhez közel található a korábban ingyenes Libás strand. Az új vitorláskikötő szomszédságában elhelyezkedő fürdőhelyen esténként funky, latin és progressive zene szórakoztatja a vendégeket.
 • Keszthely - Városi strandA Keszthely központja alatt található, nagyjából 30 000 m²-es strandon több sportpályát, mosdót, ivókutat találunk. Lehetőségünk van vízibiciklit bérelni, trambulinozni, mini golfozni, vízicsúszdázni, és az ingyenes WIFI-nek köszönhetően ez esti programunkat is kitalálhatjuk napozás közben.
 • Kővágóörs - Pálköve strandfürdőA Kővágóörshöz tartozó Pálköve strandját évente több százan keresik fel. A békés, nyugodt nyaralásra vágyóknak ideális választás lehet, hiszen nem olyan zsúfolt, mint a balatoni strandok általában. A víz lassan mélyül és fedett homokozó is van a parton, így kisgyerekeknek is ideális hely.
 • Örvényes - Platán (Vadkacsa) szabadstrandÖrvényes Tanítótelep részén terül el a viszonylag kicsi szabadstrand. A fürdőzőhely kissé eldugott területen fekszik, épp ezért békés, családias jelleggel bír. Az árnyékot adó platánfák körüli pihenőhelyek és nagy napozórészek váltják egymást, mellettük büfék kaptak helyet.
 • Révfülöp - Császtai strandRévfülöp nyugati részén, a bicikliút mentén találjuk a strandot. A területet platánfasor öleli körbe, így sok az árnyékos rész. A strand inkább az úszni vágyóknak megfelelő, mivel a víz már a part szélénél mellkasig ér. Vízicsúszda, strandröplabda pálya és játszótér gondoskodik a szórakozásunkról.
 • Révfülöp - Szigeti strandA Révfülöp központjában található ápolt, füves, facsoportokkal tagolt strand vize fokozatosan mélyül. Lidós, homokos részekkel tarkított partján játszótér is található. 2014-ben a kerekesszékesek vízbejutását segítő eszközzel korszerűsítették a fürdőhelyet.
 • Siófok - Aranyparti szabadstrandAz Aranypart Siófok leghosszabb szabadstrandja, ahol a kisgyermekes családokat biztonságos, sekély partszakasz, a nyaraláskor is aktív sportolókat wakeboard és vízisí pálya, a pihenés után vágyódókat csendes, nyugodt területek várják.
 • Siófok-Balatonszabadi szabadstrandEgy nagyjából 100 méter hosszú szabadstrandot találunk a Siófok-Balatonszabadi-Sóstó vasútállomás közelében. A sekély vizű partszakaszon a kisgyermekes családok fokozott figyelmét kérjük, hiszen a strand mindenféle elválasztás nélkül találkozik egy forgalmasabb úttal.
 • Siófok-Balatonszéplak – Orgona utcai szabadstrandSiófok Balatonszéplak településrészén terül el az Orgona utcai szabadstrand. A fűvel borított strand nagy része napos, a partszakasz két oldalán van néhány fa, amelyeknek árnyékában pihenhetünk kicsit.
 • Siófok - Ezüstpart szabadstrandSiófok nyugati részén, a Deák Ferenc sétány mellett terül el közel 3 kilométer hosszan az Ezüstpart szabadstrand. A fűvel fedett parton számos vendéglőt találunk, az aktív nyaralókat épített szabadtéri sportpályák várják, a gyerekek a játszótéren mulathatnak.
 • Siófok - Gamásza strandA Gamásza strand kellemes és nyugodt helyen van, így kisgyermekes családoknak ajánlott. A mintegy 120 méter hosszúságú, 30-40 méter szélességű területen a pázsitot kisebb-nagyobb fák árnyékolják, így a napozók és az árnyékban pihenős társaságok is találnak maguknak kényelmes helyet.
 • Siófok - NagystrandHazánk leglátogatottabb strandja a siófoki Nagystrand, és az ehhez tartozó Beach Club (korábbi Coca-Cola Beach House). A 13 500 fő befogadására alkalmas fizetős fürdőhelyen mozgássérültek, gyerekek és sportemberek mind-mind megtalálják szórakozásukat.
 • Siófok - Sóstói strandA Baross útról nyíló fürdőhely Siófok második legnagyobb fizetős strandja. A 320 méter hosszan a Balaton partján húzódó strandhoz egy több mint 18 000 m²-es terület tartozik. A parton egy 110 méter hosszú, 7 méter magas, a Balatonban végződő csúszda vár a bátrabbakra.
 • Siófok - Újhelyi szabadstrandA régen fizetős strandként működő Újhelyi szabadstrand ma már ingyen várja a látogatókat. Több kölcsönző, zuhanyzó, mosdó, öltöző és csúszda is működik a parton.
 • Szántód - Juhász Gyula utcai (Beach Party) szabadstrandSzántódon szinte minden partra vezető utca végén találunk lejárót a vízbe, de két kijelölt szabadstrand is van a településen. A Juhász utcai strand partja homokos, az éhezőkről fagyizós étkezde gondoskodik, amelyben az öltöző és mosdó is helyet kapott.
 • Szántód - Rigó utcai szabadstrandSzántódon szinte minden partra vezető utca végén találunk lejárót a vízbe, de két kijelölt szabadstrand is van a településen. A Rigó utcai strandot főként árnyéktalan, füves területek jellemzik, nem is nagyon találunk itt árnyékot adó elemeket, de a helyszínen tudunk napernyőt bérelni.
 • Szigliget - Községi StrandfürdőAz 1930-as évek óta üzemelő strand 18 000 négyzetméteren kínál fürdési, étkezési és sportolási lehetőségeket. Mozgáskorlátozottak számára speciálisan kialakított illemhely található a strandon, a parkolás pedig ingyenes.
 • Tihany - Center Strand (Átrium strand)A Tihanyi Center Strand, más néven Átrium strand kicsi, elegáns, rendezett és nem túl zsúfolt fizetős strand Tihanyban. Többféle sporteszköz bérelhető, valamint sportpályák és játszótér is található itt.
 • Tihany - Gödrösi szabadstrandAz ingyenesen látogatható Gödrösi szabadstrand rögtön a Tihanyi-félsziget bejáratánál található. A strand előnye, hogy napkeltétől napnyugtáig ide süt a nap, valamint hogy egy hosszú büfésor húzódik mellette.
 • Tihany - Napsugár Beach - Hajóállomási strandA Napsugár Beach a Tihanyi-félsziget legismertebb fizetős strandja, közvetlenül a móló mellett, ezért Hajóállomási strandnak is nevezik. Minden évben innen indul a 3,6 km-es Öbölátúszás. A strand mellett ingyenes parkolót találunk.
 • Tihany - Sajkodi strandTihany távoli városrészében, Sajkodon található egy nyugodt, füves területen egy kicsi strand, meseszép kilátással, büfével, valamint vízibicikli- és kajakkölcsönzővel. A Belső-tó körüljárása, vagy a levendulamezőkön való szimatolás után is tökéletes pihenőhely a sajkodi strand.
 • Tihany - Somosi szabadstrandA Somosi szabadstrand a Lepke soron, egy beton területen helyezkedik el. Van itt WC-blokk, öltöző és büfé is. A parton betonplázs lejárók vannak, és onnan lépcsőn lehet bemenni a lassan mélyülő vízbe.
 • Vonyarcvashegy - Lidó strandA vonyarcvashegyi strand a homokos partszakaszával és a sok-sok szolgáltatásával minden korosztálynak a kedvence lehet. Van itt szörfiskola, fitneszpark, wakeboardpálya, óriáscsúszda, és még rengeteg szórakoztató játékelem.
 • Zamárdi - Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrandA Gyöngyvirág és a Pipacs utca végén található a szabadstrand WC-vel, öltöző paravánnal és egy kisebb játszótérrel. A vízbe széles tisztásokon keresztül lehet bejutni.
 • Zamárdi - Jegenye téri szabadstrandA Jegenye utcai szabadstrand minden szülő álma lehet, ugyanis szabadon hagyhatja csemetéjét a vízben egy cölöpökkel körülvett öbölben, és nyugodtan röplabdázhat a barátaival a homokos pályán.
 • Zamárdi - Keszeg utcai szabadstrandZamárdi Keszeg utcai szabadstrandján mesés kilátás nyílik a Balatonra, de ha valaki nem csak nézelődni, hanem sportolni vagy csak szórakozni szeretne, arra is van itt lehetősége.
 • Zamárdi - Kiss Ernő utcai szabadstrandZamárdi egyik legnagyobb szabadstrandja a Kiss Ernő utcai strand. Lehet itt mindenféle sporteszközt bérelni (vízibiciklit is), valamint értékmegőrző és büfé is működik a parton.
 • Zamárdi - Klapka utcai szabadstrandZamárdi keleti részén, a Klapka utca végén terül el a szabadstrand, amelynek partján vizesblokk és játszótér várja a fürdőzőket. A partszakasz szinte teljesen mentes az árnyékoktól, ezért vigyünk magunkkal napernyőt. Büfé sincs a területen, így ellátásról is gondoskodjunk.
 • Zamárdi - Nagystrand (Bácskai utcai szabadstrand)A Bácskai utcai szabadstrand Zamárdi leghosszabb ingyenes strandja. A parton folyamatosan programokat szerveznek, a legnagyobb és legismertebb közülük a Balaton Sound fesztivál.
 • Zánka - Gyermek és Ifjúsági Centrum strandjaEurópa legnagyobb gyermek és ifjúsági üdülőjének strandja kellemes környezettel, ápolt pázsittal, lidós partszakasszal és rengeteg szolgáltatással rendelkezik. A strand előnye, hogy mozgáskorlátozottak is biztonságosan fürödhetnek a nekik kialakított zuhanyzó, mosdó és vízbeemelő lift segítségével.
 • Zánka - Községi StrandA zánkai Községi Strand egyre ismertebb lett az elmúlt időben. A strand ápolt, hangulatos és rengeteg szolgáltatással és programmal látja el a nyaralókat. A gyerekek több árnyékolt játszótéren és lidós strandon játszhatnak, és a nagyobbak sem unatkozhatnak a sportpályák és az árusok mellett.