funiQ logo

Orosháza

Orosháza sokszínű város, keverednek benne egy modern turisztikai település, egy alföldi mezőváros és egy XX. századi ipari központ jellemzői. Bár korábban a történelmi forrongások miatt a térségre ráragadt a Viharsarok elnevezés, a mai település inkább békés (ahogy a megye neve is mutatja), és remek lehetőségeket kínál, hogy megismerhessük az Alföld világát.

Szabadság tér

A város híres gasztronómiai értékeiről is, ilyenek például az orosházi tányéros leves, a búzacsíramálé, az orosházi túróslepény-torta, melyek egészséges helyi specialitások. A város két jelentős gasztronómiai fesztiválja a Sör-Virsli Fesztivál és Magyarország alapításának évfordulóján, augusztus 20-án megrendezett Európai Kenyérünnep.

Túraajánlatok

Látnivalók

Orosháza főtere Orosháza főterét 2013-ban adták át, központi eleme, az Üveg körtefa a város szimbólumává vált. Az öt méteres alkotás azt a legendát idézi meg, miszerint a városalapítók megérkezésükkor egy hatalmas körtefát találtak az itteni pusztaságban. A mű anyaga utal Orosháza egyik fő gazdasági termékére is.

Orosháza újratelepítése emlékmű (üveg körtefa)
Orosháza újratelepítése emlékmű (üveg körtefa) Fotó: funiQ

Evangélikus templom Az Orosházát alapító evangélikusok temploma 1786-ban épült meg. Az 1830-ban bővített templom Orosháza egyetlen műemlék épülete. A copf stílusú épület oltárképe az utolsó vacsorát ábrázolja, orgonáját 1832-ben építették. A városalapítók eredeti kisharangját a templomban állították ki.

Evangélikus templom
Evangélikus templom Fotó: funiQ

Történelmi Emlékpark A Történelmi Emlékparkban körben elrendezett rusztikus kőtömbök szimbolizálják a magyar történelem és Orosháza történetének fontos eseményeit A kőtömbök között láthatjuk Szervátiusz Tibor Fájdalom kapuja című alkotását, amelynek része a városalapítók által hozott zombai kisharang másolata.

Táncsics Gimnázium és a Történelmi Emlékpark
Táncsics Gimnázium és a Történelmi Emlékpark Fotó: funiQ

Jézus Szíve-templom Orosházán katolikus templom 1782-ben épült először. A ma látható neoromán templomot 1922-ben építették, tervezői Siegel Albin és Szõts Imre építészek.

Jézus Szíve-templom
Jézus Szíve-templom Fotó: funiQ

Zsinagóga A zsinagógát 1890-ben építették meg, majd 1904-ben bővítették. Az eklektikus stílusú épületet neogótikus, szamárhátíves ablakok díszítik. Az épülettel szemben egy emlékkövet állítottak a holokauszt orosházi áldozatainak. A zsinagógában jelenleg a Művészetek Háza nevű közösségi központ működik.

zsinagóga
Zsinagóga Fotó: funiQ

Szántó Kovács János Területi Múzeum A múzeum állandó kiállítása, A Viharsarok népe Orosháza gazdasági, társadalmi, történeti fejlődését mutatja be a legkorábbi időktől egészen napjainkig. A kiállított tárgyak között található cifraszűr, taligás pipa, farkasfogó horog, sőt, egy példány Rózsa Sándor körözőleveléből is.

Szántó Kovács János Területi Múzeum
Szántó Kovács János Területi Múzeum Fotó: funiQ

Kútmúzeum Orosházán található az ország egyetlen olyan kiállítása, amely a vízellátás témáját mutatja be. A Kútmúzeum az elmúlt 100 év különféle kúttípusait mutatja be, a kiállítás végigvezet bennünket a legegyszerűbb vízhordó eszközöktől egészen a modern gépi szivattyús kutakig.

Kútmúzeum
Kútmúzeum Fotó: funiQ

Városi Képtár A Városi Képtárat 1996-ban nyitották meg az Orosháza központjában lévő úgynevezett Bille-házban. Az épület két szintje hét állandó tárlatnak ad helyet, amelyek végigjárásával megismerhetjük az Orosházáról elindult festők, szobrászok, fotográfusok munkásságát.

Darvas József Emlékház Darvas József próza- és drámaíró, a népi írók egyik jelentős képviselője Orosházán született 1912-ben. A Dózsa György utcai emlékházban megismerhetjük az író-politikus életútját fényképeken, dokumentumokon keresztül, és láthatjuk az eredeti bútorokat, személyes tárgyakat.

Darvas József Irodalmi Emlékház
Darvas József Irodalmi Emlékház Fotó: funiQ

Geist Gáspár-kastély Kiscsákón, Orosháza külterületén található Geist Gáspár egykori kastélya. Az épületet feltehetőleg Ybl Miklós tervezte, építésére 1894-ben került sor. A földszintes, tornyos kastélyra az elővárosi eklektika stílusa a jellemző, díszítései között vadászati témát ábrázoló sgraffitoképek találhatók.

Monori csárda Az alföldi betyárok kedvelt helyei voltak az út menti csárdák. Egy ilyen csárda található az Orosházához tartozó Belsőmonoron. Az épület közel egyidős a város alapításával, 1750-re épült fel legkésőbb. A barokk csárdát a legenda szerint Rózsa Sándor és betyárjai többször is használták búvóhelyként.

Gémes-palota Gémes Ferenc pékmester volt az orosházi kenyér hírnevének megalapozója. Terméke annyira jól sikerült, hogy az 1875-ös Párizsi Világkiállításon elnyerte az aranyérmet is. A szegény molnárlegény meggazdagodása után fényűző életet élt Orosházán. Szecessziós stílusú palotáját 1910-ben építtette.

Gémes-palota
Gémes-palota Fotó: funiQ

Holecska József-féle bokortanya A paraszti kultúra iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatniuk a Holecska József-féle bokortanyára. A tanya népies lakóháza és gazdasági épületei a XX. század elején épültek. A korabeli paraszti kultúrát tanyamúzeum mutatja be az ide látogatóknak, sőt, belekóstolhatunk a századelő gasztronómiájába is.

Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő A közel 3000 négyzetméteres gyógy-, park- és élményfürdő egész évben fogadja a látogatókat. Az élményfürdőt hét beltéri és kültéri medence alkotja, továbbá használhatjuk az uszodát és nyolc szaunát is. A gyógyvíz elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére alkalmas.

Panoráma kilátó és a Gyopáros-tó
Panoráma kilátó és a Gyopáros-tó Fotó: funiQ

Alföld Gyöngye Kalandpark Orosháza Gyopárosfürdő nevű városrészében, friss zöld környezetben található az Alföld Gyöngye Kalandpark, ami egy 300 méteres kötélpályával, 6 csúszópályával, egy kicsiknek kialakított akadálypályával és még sok egyéb aktív szórakozási lehetőséget nyújtó szolgáltatással várja a látogatókat.

Xtreme Park Az orosházi Xtreme Parkban mindenféle szabadidős sporteszközt lehet bérelni, vagy akár az egész parkot, így csak bejelentkezés alapján látogatható.

Története

Orosháza elég későn, 1466-ban tűnik fel először írásos emlékeinkben. Egyes feltételezések szerint az Oros előtag egykor egy személynév lehetett. A török hódítás idején megadóztatták a területet, de 1595-96-ban a krími tatárok elpusztították Orosházát, amely 1744-ig lakatlan maradt.

Ekkortól újra megkezdődött a betelepülés. 1744-ben egy maroknyi evangélikus hagyta el a dunántúli Zombát, mivel földesuruk nem fogadta el, hogy nem a római katolikus felekezethez tartoznak. Az orosházi pusztaságra érkezett városalapítók magukkal hozták egykori harangjukat is, amelyet azóta is féltve őriznek a templomban.

Emberpiac-emlékkő
Emberpiac-emlékkő Fotó: funiQ

Eleinte földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak a helyiek, de a fejlődéssel párhuzamosan megjelent a mezőgazdasági ipar is.

A reformkorban a helyiek képviselővé választották Táncsics Mihályt, Kossuth Lajost pedig díszpolgárrá avatták, a város később pedig helyszíne volt az 1891-es agrárszocialista megmozdulásoknak. Ezeknek a mozgalmaknak a nyomán ragadt rá a területre a Viharsarok elnevezés.

1946-ban városi rangot kapott Orosháza. Nagy áttörésnek számított az ipari fejlődésben a város határában lévő energiaforrások felfedezése. Ennek hatására indult be az üveggyártás, amely máig a meghatározó iparág.