funiQ logo

„Négy tó” gyalogos túra a Kistolmácsi pihenőhelytől

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  310 m
Össz. lejtő: -310 m
Magasság max.: 279 m
Magasság min.: 180 m

Útvonal: Kistolmácsi-víztározó északi végén lévő, Nepomuki Szent János szobor melletti pihenőhely – Z– jelzés – Fintafai-patak és a Zajki-víztározó – Z– jelzés – Zajk, Deák Ferenc utcán P+ jelzés – Budafapusztai Arborétum mellett – letérési lehetőség a Budafai Arborétumba (P– jelzésen) – K+ és P– jelzés – Budafai-patak és a tó – K+ és P– jelzés – a K+ és P– jelzés szétválásánál a K+ jelzésen tovább – Fintafai-patak felső tavának gátján a K+ jelzésen haladunk – erdei vasút kistolmácsi állomásától K– jelzésen – Kozár-forrás és Nepomuki Szent János szobra – kiindulási pont, Nepomuki pihenőhely

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei vasút állomása mellett

A 3 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető túrázásban gyakorlott családoknak és iskolai csoportoknak egyaránt. Mivel két dombsor is az útvonalba esik, kényelmes túracipő viselete ajánlott. Zala megyére domborzati viszonyai és természeti adottságai alapján nem jellemzőek a természetes tavak, ugyanakkor a nagyobb vízfolyások mentén egyszerű völgyzáró gát építésével kisebb-nagyobb víztározók kialakítása lehetséges. A túra keretében 4 mesterséges víztározót érintünk a zalai erdőtájban. A túra végig jelzett turistautakon halad.

Fintafai-tó
Fintafai-tó Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Kistolmácsi-víztározó (1. tó) északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. Létrejöttét egy geológiai robbantásnak köszönheti. A szépen kialakított, de felújításra szoruló forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. (Bár a forrás mellett jó minőségű bekötőút van, nem javasoljuk ide a parkolást, a forrást felkereső autósok nagy száma miatt.) A forrás felett félköríves terméskő talapzaton Nepumuki Szent János 2,5 m magas faszobra áll, amely Boa Endre és Bedi László alkotása. A forrást tréfásan a szobor után Pumukli forrásnak is nevezik. A Kistolmácsi-víztározó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket. A víztározót a Béci-patak és több forrás táplálja. A tó kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászásra.

Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson
Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson Fotó: Kovács Károly

A Kozár-forrástól a zöld jelzésen indulunk nyugati irányba. A kirándulás második állóvize a Zajki-víztározó, amely erdőkkel övezett völgyben bújik meg. A Fintafai-patak által táplált tóban intenzív haltenyésztés folyik (Fintafapuszta Zajk település része). A partjára nem lehet lejutni, de a tó mentén haladó úton többször is kilátás nyílik a vízfelületre.

Zajki-tó
Zajki-tó Fotó: Kovács Károly

Itt az útvonal délnek fordul (kerüli a tavat). Zajkra beérve az első utcán fordul a P+ jelzésre nyugati irányba. A kissé elhanyagolt földutat hamar felváltja a jól járható erdei gyalogos út. Itt hosszan erdőben haladunk, ahol a területet bükkösök borítják, melyben erdeifenyők keverednek, de előfordul a kocsánytalan tölgy és a gyertyán is. Sokszínű az aljnövényzet is, különleges a szőrös rekettye, a kereklevelű körtike, és a pillás perjeszittyó. A májustól júniusig virágzó sárga virágú rekettye, amely a nevét jellegzetes selymes tapintású szőreiről kapta. Napos, szikár dombokon, valamint erdők tisztásain fellelhető növény. A kereklevelű körtikét június-júliusban figyelhetjük meg. Lágyszárú évelő, amely hosszú, hajlékony szárán harangszerű, kerekded fehér virágait minden irányba növeszti. Főként mészkerülő lomb-, és tűlevelű elegyes erdőkben fordul elő.

A P+ jelzésen észak-északnyugati irányba haladva érjük el a P– jelzést.

Tipp: Kitartó túrázók itt kitérőt tehetnek a Budafapusztai Arborétumba. (A kirándulás során az arborétum kerítése mentén is gyalogolunk.)

Budafai-tó
Budafai-tó Fotó: Kovács Károly

Innen utunk a P– és a K+ jelzésen halad tovább. Elérjük a Budafai-patakon kialakított újabb kis víztározót, amelynek északi végénél utunk keleti irányba fordul. Rövid séta után a P– jelzés leválik északi irányba és már csak a K+ jelzést kell követnünk.

A K+ jelzésen érjük el a Fintafai-patak felső víztározóját, ahol délnek fordulunk. A tó völgyzárógátján áthaladva keleti irányba folytatjuk erdei sétánkat.

Fintafai-tó
Fintafai-tó Fotó: Kovács Károly

A K+ jelzésen a dombvonulatot követve nyugatról érkezünk a Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomásához. A 2012-ben felújított kis állomásra futnak be a diesel mozdonyok vontatta szerelvények és havonta egyszer-egyszer Ábel, a Székelyföldről elszármazott gőzmozdony. Aki kicsit beleásta magát a kisvasút történetébe, az tudhatja, hogy az 1910-es évektől számítódik a vasút itteni létezése, amelyet az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében építettek hajdan az Esterházy hercegek. Jelenleg Lenti és Kistolmács között közlekednek menetrendszerinti járatok májustól szeptemberig, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A kisvonaton kerékpár szállítására is van lehetőség. 

a Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi végállomása
A Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi végállomása Fotó: funiQ

Az állomásról térjünk vissza a pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Kistolmácsi forrás erdei kirándulóhely A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. 3-3 gyalogos és kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei