funiQ logo

Tanúhegyek nyomában 20B

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 23 km
Össz. emelkedő:  800 m
Össz. lejtő: -950 m
Magasság max.: 363 m
Magasság min.: 110 m

Időpont: 2018. november 24., szombat

Útvonal: Szent György-hegy - Csobánc, vár - Tóti-hegy - Gulács - Badacsonytomaj

Rajt: Szent György-hegy, Kaán Károly kulcsosház

Cél: Badacsonytomaj, Tatay Sándor Általános Iskola

Szervező: Magyar Kárpát Egyesület és Szent Jakab Zarándok Egyesület

Szintidő: 7 óra

Indítás: 9:00 - 11:30

Nevezési díj: 2300 Ft

Nevezési díj előnevezéssel: 1800 Ft

Előnevezni 2018. november 20-ig ezen az oldalon lehet: www.tanuhegyeknyomaban.hu

Díjazás: jelvény és oklevél

Általános tudnivalók a túráról: Tanúhegyek nyomában 40/20A/20B/15/10

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Információ:

Kohán Balázs, Gász Kata
Tel.: +36 20 575 3230
E-mail: balazs.kohan@gmail.com
Web: https://sites.google.com/site/ukktura/Home/tanuhegyek-nyomaban
a Gulács, mögötte a Csobánc és a Tóti hegy egy badacsonyi kilátópontról
A Gulács, mögötte a Csobánc és a Tóti hegy egy badacsonyi kilátópontról Fotó: funiQ
 • kilátópont a Badacsony északi részén
  Kilátópont a Badacsony északi részén Fotó: funiQ
 • a Kőkapu, a Badacsony egyik jellegzetessége
  A Kőkapu, a Badacsony egyik jellegzetessége Fotó: funiQ
 • turistaút a badacsonyi Kőkapunál
  Turistaút a badacsonyi Kőkapunál Fotó: funiQ
 • kilátás a Szent György-hegyre a Badacsonyról
  Kilátás a Szent György-hegyre a Badacsonyról Fotó: funiQ
 • Kisfaludy-kilátó a Badacsony legmagasabb pontján
  Kisfaludy-kilátó a Badacsony legmagasabb pontján Fotó: funiQ
 • látványos panoráma a badacsonyi Páholykő-kilátóhelyről Badacsonytomaj és Badacsonyörs felé
  Látványos panoráma a badacsonyi Páholykő-kilátóhelyről Badacsonytomaj és Badacsonyörs felé Fotó: funiQ
 • kilátás a Badacsonyra a szigligeti várból
  Kilátás a Badacsonyra a szigligeti várból Fotó: funiQ
 • a szigligeti vár és a Szent György-hegy
  A szigligeti vár és a Szent György-hegy Fotó: funiQ
 • kilátás a Csobánc várának romjai mellől
  Kilátás a Csobánc várának romjai mellől Fotó: funiQ
 • útban Csobánc vára felé csodás panoráma kíséri utunk
  Útban Csobánc vára felé csodás panoráma kíséri utunk Fotó: funiQ
 • a Tóti-hegy és a Gulács Gyulakeszi határából
  A Tóti-hegy és a Gulács Gyulakeszi határából Fotó: funiQ
 • a Badacsony északi oldalából a Gulácsra látunk rá
  A Badacsony északi oldalából a Gulácsra látunk rá Fotó: funiQ
 • Bazalttemplom
  Bazalttemplom Fotó: funiQ

Útvonalleírás

A kulcsosház mellett egy lépcsősoron indulunk el, a fonódó K–P jelzéseken. A Bogdán-kút (amelyből nem tu­dunk vizet venni) mellett elérjük a szőlőket, ahol a P jelzéstől érzékeny búcsút véve ereszkedünk lefelé. Az Ürge­lyuk buszmegállónál elköszönünk a K jelzéstől, és jelzetlen, szalagozott úton jutunk Gyulakeszibe.

A műutat keresztezve, kissé balra a szemközti földúton indulunk tovább a Csobánc irányába, majd 320 m múlva a keresztező úton jobbra fordulunk. 360 m múlva az Alsó-Diska nevű helyen balra fordulva óvatosan keresztezzük a tapolcai vasútvonalat (Vigyázz, ha jön a vonat!), majd az Eger-víz gázlójához érünk. Ha sikerült az átkelés, továbbmegyünk egyenesen a gyulakeszi focipályájáig. Innen tovább egy régi, de felújított malomépület mellett a falu központjába érünk. Az itt lévő kocsmában lesz az 1. ellenőrzőpont, ahol lehetőségünk van kicsit megpihenni és felfrissíteni magunkat.

Rátérünk a Z jelzésre, amelyen egyenesen kisétálunk a faluból a Csobánc felé. A jelzés helyenként szőlők között, máskor mélyutakon vezet fel bennünket a Rossztemplomhoz. A templomrom mellett elhaladva egyenesen megyünk a Z–K jelzés találkozásáig, és utóbbit választva jobbra kanyarodunk a várba vezető útra. A széles út aránylag lankásan tekereg fel a meredek hegyoldalon. Az 2. ellenőrzőpontot Csobánc várának romjainál találjuk.

A pontról balra indulunk el a füves-bokros platón, majd egy jobbra tartó ösvényen a hegy keleti pereméhez érünk (jelzés a tetőn gyakorlatilag nincs, viszont könnyen el lehet tévedni). Ha sikerült megtalálnunk a helyes utat, akkor egy igen meredek ösvényen tudunk leereszkedni a hegyről, követve a jelzést. A Vár-kút mellett elhaladva az országos K jelzésen jobbra fordulunk.

A szőlők között déli irányban ereszkedve egy műúthoz érünk, ezen jobbra fordulunk! 250 m múlva élesen balra fordulunk a Káptalantótiba vezető bekötőútra. A falu központjába érve egyenesen haladunk tovább a Badacsonyi úton, ahol jobbra, a kocsmában ismét finomságok várnak.

A frissítőpontot elhagyva átkelünk a Tekeres-patak hídján. A híd után közvetlenül elhagyjuk a K jelzést, balra fordulunk a Rózsadomb utcába, a K▲ jelzésre. Földúton hagyjuk el a falut, az egykori téesz maradványai mellett. Utunkat rövidesen jobbról vízmosás és erdő, balról a Bodoki-dűlő pincéi kísérik. 1450 m megtételével egy barna TVT táblához érünk, itt jobbra fordulunk. Egyenletesen emelkedő földúton érünk a Tóti-hegy alá, ahol a Z jelzés csatlakozik hozzánk balról, ezen folytatjuk utunkat. A szőlőskertek után egy újabb TVT-táblával találkozunk, ahol jobbra fordulva a Z▲ jelzésű, nagyon meredek ösvényén felmászunk a Tóti-hegy csúcsára, az 3. ellenőrzőpontra.

A csúcsról visszaereszkedünk a Z jelzéshez, amelyen jobbra fordulunk, és lemegyünk a Tóti-hegy és Gulács közti nyeregbe a műúthoz. A Hotel Bonvino és Pláne borterasz közös frissítőpontja felmelegít a maradék kilométerekre. Az aszfaltúton találkozunk a K jelzéssel, és balra fordulunk. 170 m megtételével jobbra térünk az erdőbe, és a fonódó K–Z jelzésen mászunk fel a Gulács alatti útcsomóponthoz. Itt a kezdődő K▲ jelzésen jobbra fordulva eleinte meredeken mászunk, majd a Z jelzéstől búcsút véve balra fordulunk, és csigavonalban feltekeredünk a Gulács csúcsára, ahol a 4. ellenőrzőpontot találjuk.

Az igazolás megszerzése után visszasétálunk az imént elhagyott K jelzésig, és azon jobbra folytatjuk túránkat. A Veltner-erdőn át, majd présházak között érkezünk le a Nemesgulács–Badacsonytomaj közötti műúthoz, amelyen balra fordulunk. Mintegy 80 méter megtétele után óvatosan keresztezzük az utat, és szemközt megtaláljuk K jelzésünk folytatását, amelyen a Hármas-hegy alá érkezünk. Itt végleg elhagyjuk az országos K jelzést, és balra tartva egy jelzetlen, szalagozott mélyúton sétálunk a Hármas-hegy nyergébe. Innen nyílegyenes úton, a Petőfi Sándor utcán érünk Badacsonytomajba. Az utca végén jobbra tartunk (a Balatoni K jelzésű) Fő utcán, majd 220 m után az első adandó alkalommal balra. Az utca végén megpillantjuk a hőn áhított célt, a Tatay Sándor Általános Iskola épületét.

Egyéb távok