funiQ logo

Pilisszentlélek (Esztergom)

A helyiek által gyakran csak Hutának nevezett Pilisszentlélek Esztergom egyik településrésze. A település a XVIII. században leginkább üveghutájáról volt ismert, innen köznyelvi megnevezése. A XX. század elejéig hivatalos neve Szentlélek volt, de használták rá a Szent-Lélek, Huta-Szent-Lélek megnevezéseket is. A Pilis erdővel borított hegyeinek ölelésében megbújó Pilisszentléleket közel 300 fő lakja.

Szentléleki-patak
Szentléleki-patak Fotó: funiQ
  • a pilisszentléleki pálos kolostor romjai
    A pilisszentléleki pálos kolostor romjai Fotó: funiQ
  • Klastrom kocsma, azaz "Teca kocsmája" a Mi kis falunk című sorozatban
    Klastrom kocsma, azaz "Teca kocsmája" a Mi kis falunk című sorozatban Fotó: funiQ
  • erdei út Pilisszentlélek felett
    Erdei út Pilisszentlélek felett Fotó: funiQ
  • pilisszentléleki utcakép
    Pilisszentléleki utcakép Fotó: funiQ
  • a Pilisszentlélek melletti Római út
    A Pilisszentlélek melletti Római út Fotó: funiQ
  • Falumúzeum és szlovák tájház
    Falumúzeum és szlovák tájház Fotó: funiQ

A településrész a 2017-es év elejétől igen nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis itt forgatták A mi kis falunk című magyar sorozatot, amelyben Pajkaszeg polgármesterét Csuja Imre alakítja, aki több alkalommal vagyonokat költ el horgásztavak létrehozására, miközben a valóságban Pilisszentléleknek se polgármestere, se horgásztava nincs. A sorozat azonban fellendítette a kis falu turizmusát, az ország számos pontjáról indultak neki az emberek, hogy a valóságban is láthassák „Pajkaszeget”.

Pilisszentlélek legismertebb látnivalója az XIII. századi pálos kolostor romjai, de izgalmas program felfedezni a Szlovák tájházat vagy a település határában álló mexikói erdőőrlakot is.

Pálos kolostor romjai Pilisszentlélek központjától 1 km-re található az egykori Szentlélek pálos kolostor és templom romja. Pazar környezete és a hely nyújtotta csodálatos panoráma sokakat csábít fel a romokhoz. A környező tájat minden irányból a Pilis erdővel borított hegyei uralják.

Túraajánlatok