funiQ logo

Víziszínpad, Fertőmeggyes

3600 négyzetméternyi területével a fertőmeggyesi Európa egyik legnagyobb szabadtéri színháza, amelynek színpadát egy mesterséges, úszó szigetre építették fel. Itt tartják minden év nyarán a Mörbisch-i Ünnepi Játékokat, amelyet egy operettrajongó sem hagyhat ki.

víziszínház
Víziszínház Fotó: funiQ
  • strandolók a víziszínpad előtt
    Strandolók a víziszínpad előtt Fotó: funiQ
  • víziszínpad a kompról nézve
    Víziszínpad a kompról nézve Fotó: funiQ
  • naplemente a víziszínpadnál
    Naplemente a víziszínpadnál Fotó: funiQ
  • víziszínház a kompról
    Víziszínház a kompról Fotó: funiQ

Herbert Alsen kamaraénekes, a bécsi Állami Operaház tagja, 1955-ben járt először Mörbischben. Rögtön felismerte, hogy a tájkép kiváló helyszín lehet az elképzeléséhez. 1957-ben a falutól keletre lévő szigetre földet szállítottak a nézőtéri tribün számára, és a rendelkezésre álló szerény anyagi lehetőségek ellenére még ugyanezen év júliusában a „Cigánybáró” című operettel megnyitották az első ünnepi játékokat.

a víziszínpad díszletei hátulról
A víziszínpad díszletei hátulról Fotó: funiQ

Az ülőhelyek számát már 1958-ban 1200-ról 1500-ra kellett növelni, de a következő években is folyamatos bővítésre volt szükség. Az utolsó nagy átalakítást az óriási jegyigénylés miatt 2000-ben végezték, amikor is 6000-re bővítették az ülőhelyek számát, valamint egy próbateremmel és egy étteremmel is bővült a komplexum.

naplemente a víziszínpadnál
Naplemente a víziszínpadnál Fotó: funiQ

1992 óta Harald Serafin professzor vezeti a Mörbisch-i Ünnepi Játékokat, aki elérte, hogy mára már 220 ezren is meglátogatják a fesztivált egy nyári szezonban, amely május közepétől augusztus végéig tart. 2017-ben a játékok 60. évfordulóján Carl Zeller „A madarász” című operettjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Elérhetőség

Web: www.seefestspiele-moerbisch.at (németül és angolul)