funiQ logo

Páneurópai Piknik Emlékhely

1989. augusztus 19-én egy békedemonstráció keretében több száz NDK állampolgár törte át a magyar-osztrák határt Ausztria felé, hogy az NSZK területére jussanak. A határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak közbe. Ez volt a Páneurópai Piknik, az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának és Németország egyesülésének legfontosabb előzménye. Fertőrákostól északra, az esemény eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. 1991 óta egy kopjafa áll azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek.

kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen Fotó: funiQ

Az emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és a kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette.

Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve Fotó: funiQ

A kinyíló kaput ábrázoló műalkotást az Országos Kőfaragó Ipartestülethez tartozó Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette.

Páneurópai Piknik emlékmű
Melocco Miklós: Áttörés Fotó: funiQ

2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját. A parkban ismeretterjesztő táblákat találunk, melyek korabeli fotókon és visszaemlékezéseken keresztül mutatják be az itt történteket. Található itt még egy korabeli határőrtorony, Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely is.

a vasfüggöny maradványai
A vasfüggöny maradványai Fotó: funiQ

Az emlékezés okán a vasfüggöny egy kis szakasza is áll még itt, az eredeti helyén. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a különböző időszakokban hogyan épült fel a nyugati és keleti blokkot elválasztó kerítésrendszer, érdemes meglátogatni a hegykői emlékhelyet is.

További vasfüggöny emlékhelyek

Vasfüggöny Emlékhely, Hegykő A vasfüggöny az 1948-1989 közötti időszakban 356 km hosszan húzódott az ország nyugati határán. Az emlékhely az eredeti helyén mutatja be az egykori határzár három korszakát egy 40 méter hosszú szakaszon tájékoztató táblák segítségével. 2008. július 15-én avatták fel.