funiQ logo

Szent Júdás Tádé-templom (Domonkos templom), Sopron

A Várkerület szélén áll a városlakók által csak Kéttornyú templomként emlegetett Domonkos templom, amelynek szép tornyai messziről jól láthatóak.

Batthyány Erzsébet telepítette le a Domonkos-rendi szerzeteseket Sopronban, 1674-ben és nekik ajándékozta a mai Szent György utca 5. szám alatt álló épületet, a későbbi Prépost-házat. Ezt az 1644-ben épült házat a domonkosok néhány éven belül eladták Esterházy Pálnak, ők pedig egy házat vettek a Várkerületen. 1700-ban azonban ettől az épülettől is megváltak és megvettek két házat, amelyek a mai Szent Júdás Tádé-templom és egykori kolostor helyén álltak. Az egyik épületet rövid időn belül kápolnává alakították, majd 1719 és 1725 között felépült a ma is látható templom. Az Eisenkölbl Lőrinc vezette építkezés során felépült a barokk templom teste, majd az 1740-es években elkezdték hozzáépíteni két tornyát, amelyek 1775-re készültek el végleg.

a Szent Júdás Tádé-templom két, jellegzetes tornya
A Szent Júdás Tádé-templom két, jellegzetes tornya Fotó: funiQ
  • Szent Júdás Tádé-templom
    Szent Júdás Tádé-templom Fotó: funiQ
  • a Szent Domonkos Rendház bejárata
    A Szent Domonkos Rendház bejárata Fotó: funiQ
  • domonkos templom a hátsó oldalról nézve
    Domonkos templom a hátsó oldalról nézve Fotó: funiQ

A Domonkos templom barokk berendezését, faragott főoltátár, a Szent Domonkos szobrával díszített szószéket, a gyóntatószéket és a padokat egy domonkos-rendi szerzetes faragta a XVIII. században. A harangokat egy soproni mester, Köchel György öntötte.

Elérhetőség

Cím: 9400 Sopron, Széchenyi tér 4.
Tel.: +36 99 508 985, +36 99 508 986