funiQ logo

Eggenberg-ház, Sopron

A belvárosban, a Szent György-templommal szemben álló épület első ránézésre nem sokban különbözik a város többi történelmi házától, a soproni lakosok egy rétegének azonban sokáig szinte mindent jelentett az épület.

az Eggenberg-ház bejárata
Az Eggenberg-ház bejárata Fotó: funiQ

A szépen felújított barokk lakóház névadója Eggenberg János herceg özvegye Maria Sidonia von Thannhausen, aki 1674-ben vásárolta meg Resch Erhárd Ádám házát az egyemeletes, loggiás udvarú épületet. A hercegné a brandenburgi őrgróf rokona volt, ezért engedélyezték számára, hogy házában a saját papja evangélikus istentiszteletet tarthasson. Mivel ekkoriban, az ellenreformáció idején a soproni evangélikusok templomait elvették, istentiszteleteiket mindenütt máshol tiltották, ezért a hívők csak az Eggenberg-házban hallhattak protestáns miséket.

1674-ben az udvarban, az emeleti mellvédbe félköríves kő szószéket építettek, amelyet gyümölcsfüzérek, virágok és a brandenburgi család felmenőinek, a Hohenzollern dinasztiának címere díszít. Ettől a szószéktől prédikált az egybegyűlteknek 1674 és 1676 között a hercegné lelkésze. Ezekre az évekre emlékezve ünnepi alkalmakkor máig tartanak a helyszínen evangélikus istentiszteletet.

az Eggenberg-ház udvara, az erkély középen XVII. századi kő szószékkel
Az Eggenberg-ház udvara, az erkély középen XVII. századi kő szószékkel Fotó: funiQ

A középkori alapokra épült, a XVII. és XIX. században egyaránt átalakított lakóház kosáríves kapuja fölött a hercegné rokoni kapcsolataira utalva, gazdagon faragva látható a brandenburgi választófejedelem címere.

a brandenburgi választófejedelem címere az Eggenberg-ház kapuja fölött
A brandenburgi választófejedelem címere az Eggenberg-ház kapuja fölött Fotó: funiQ