funiQ logo

Bezerédj-palota, Sopron

A Sopron főterének közelében, a Templom utcában lévő palota középkori alapokon áll, jelenlegi szép külsejét az 1700-as évek elején kapta. A város egyik legszebb rokokó palotájának tartott Bezerédj-palota homlokzatán számos, a stílusra jellemző díszítőelem látható, így kanyargó füzérek, leveles díszítések, apró tobozok és hullámzó szemöldökpárkányok is ékesítik a közel 300 éves palotát. Az eredetileg a Festetics család tulajdonát képező épületet 1833-ban vásárolta meg a névadó Bezerédj család.

Habár a palota különlegesen szép, mégsem külső megjelenése teszi igazán ismertté, hanem az, hogy 1840-ben Liszt Ferenc hangversenyt adott az épületben. A neves zeneszerző és zongoraművész fellépése nem volt szokatlan esemény Sopron életében, hiszen kilenc éves korában ebben a városban adta első nyilvános koncertjét az egykori kaszinó épületében, és később is több alkalommal koncertezett Sopronban. Liszt bezerédj-palotai fellépése azért is érdekes, mert a művész a zongorán felejtette egyik kesztyűjét, amit a koncert után az egyik résztvevő hölgy észrevett. Az ekkor már szerte Európában ismert zeneszerző kesztyűjét a jelenlévő hölgyek közül többen is szerették volna megkaparintani, akik aztán összevesztek, és végül darabokra tépték a kesztyűt.

Szintén 1840-ben történt, hogy a palota falai között meglátta a napvilágot Bezerédj Pál, aki később mint a magyar selyemhernyó tenyésztés atyja vált ismertté. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a Bezerédj-palotában tartották összejöveteleiket a soproni magyar hazafiak. Ezért aztán talán nem meglepő, hogy a szabadságharc elbukása után a Bezerédj család eladta a ma műemléki védelem alatt álló épületet.