funiQ logo

Széchényi-kastély, Fertőszéplak

Fertőszéplakon, szemben a Mindenszentek templommal található a volt Széchényi kastély.

volt Széchenyi-kastély belső udvara
Volt Széchenyi-kastély belső udvara Fotó: funiQ
  • volt Széchenyi-kastély belső udvara
    Volt Széchenyi-kastély belső udvara Fotó: funiQ
  • volt Széchenyi-kastély, Széchenyi Ferenc grófnak a Nemzeti Múzeum alapítójának szülőháza
    Volt Széchenyi-kastély, Széchenyi Ferenc grófnak a Nemzeti Múzeum alapítójának szülőháza Fotó: funiQ
  • volt Széchenyi-kastély belseje
    Volt Széchenyi-kastély belseje Fotó: funiQ

A kastély egyemeletes, egymásra merőleges két szárnyból áll. Egykor négy félköríves kapu tagolta, mára ebből csak egyet láthatunk, ennek oldalán toszkán félpillérek vannak. Az eredeti épület nagy ablakait befalazták, helyettük ma kicsi, rácsos ablakokat találunk. Alattuk egyenes szemöldökpárkány található.

Az udvarra néző bejárat felett a Széchényi-címer és egy latin mondat található: "Deus me regit, nihil me derit! (Ha Istenben bízol, sose csalatkozol!)" A család ismert jelmondata azonban így hangzik: "Si deus pro nobis quis contra nos? (Ha az Isten velünk, ki lehet ellenünk?)", ezért kérdéses az előbbi felirat eredete.

A kastély udvarán egykor Szent Ferenc szobra állt, de az a II. világháború alatt elpusztult. A templomdomb alatt északra egykor volt egy alsó kastély is, azonban ez nyom nélkül eltűnt az idők folyamán.

Itt született 1754. április 29-én ötödik gyermekként Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja, a Nemzeti Múzeum megalapítója. Emlékére tábla függ a kastély falán.

volt Széchenyi-kastély - Széchenyi Ferenc emléktábla
Széchényi Ferenc emléktábla Fotó: funiQ

Jelenleg a Széchényi-kastélyban a Helyi Védjegy Központ valamint a LEADER iroda üzemel. A kastély északi szárnyának földszintje elsősorban esküvők helyszíne, de időszaki kiállításokat és koncerteket is tartanak itt. Ezek időpontjairól a település honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Elérhetőségek:

Cím: 9436 Fertőszéplak, Széchenyi István u.
Tel.: +36 99 537 160 (fertőszéplaki önkormányzat)
E-mail: pmhivatal@fertoszeplak.hu
Web: fertoszeplak.hu

Története

Egy 1264-ben kelt oklevél egy toronyról ír, amely a kastély helyén állt. A kastély építéséről a korabeli iratok nem tesznek említést, azt azonban tudjuk, hogy 1594-ben már állt valamilyen formában, hiszen laktak benne, és valószínűleg védelmi funkciót töltött be. A Széchényi család 1682-ben költözött az épületbe, miután Esterházy Pál a felvett kölcsönök fejében elzálogosította a Széplak környéki földeket. Ekkoriban I. Széchényi György volt a család feje, de a kastélyba istápolt unokaöccse, II. Széchényi György költözik be, aki 1697-ben kapja meg a grófi címet.

1703-ban meghal II. Széchényi György felesége. A kuruc felkelés miatt a család vándorlásra kényszerül, de az 1711-es év karácsonyára visszatérnek Széplakra. A gróf fia, I. Zsigmond állandó segítőtársa a gazdaság irányításában.

Gróf II. Széchényi György 1732. február 20-án 76 éves korában, fia I. Zsigmond 1738. október 14-én 58 éves korában hunyt el. A vagyonelosztás után Széplakon II. Zsigmond maradt, aki még szintén itt, 1769-ben halt meg. 1771-ben a szerződésben megjelölt határidő azonban lejárt, így a Széchényi-családnak el kellett hagyni a majdnem egy évszázadon (1682-1771) át lakott otthonát, és átköltözni a nagycenki kastélyba. A széplaki kastély a feljegyzések szerint olyan rossz állapotban volt, hogy négy szárnyából kettőt az Esterházyak lebontattak, a megmaradt másik kettőt pedig magtárnak alakították át. A kastély ezen részei láthatóak ma is.