funiQ logo

Falumúzeum, Fertőszéplak

Fertőszéplakon a Nagy Lajos utca 31-39. szám alatt találjuk azt az öt felújított tájházat, amelyek a Falumúzeum épületei. A itt látható Fertőszéplaki Tájházak kiállítást a Soproni Múzeum rendezte.

a falumúzeum és a tájházak
A falumúzeum és a tájházak Fotó: funiQ

Ezek a XIX. század végén épült tornácos, oromfalas házak a Fertő menti paraszt-barokk építészetet jelenítik meg. Az öt, fűrészfogasan elhelyezkedő épület helyreállításával az országban szinte egyedülálló módon őrizték meg a falu tipikus XIX. századi utcaképét is.

1982-ben nyílt meg a kiállítás, amely a Fertő-vidék magyar népességű falvainak életmódját, lakáskultúráját és gazdálkodását mutatja be az 1850 és 1950 közötti évekből. Az 5 helyreállított házban 7 önálló lakás található, amelyekben a Fertő-part és a környék életének írásos és tárgyi emlékeit tekinthetjük meg.

falumúzeum
Falumúzeum Fotó: funiQ

Nagy Lajos utca 39. A gondnoki lakás homlokzati szoborfülkéjében a tűz ellen védő Szent Flórián mészkőből faragott szobra látható.

Nagy Lajos utca 37. Ebben a házban fogadják a látogatókat, illetve itt a Fertő-part hagyományaival ismerkedhetünk meg. A környéket ábrázoló régi térképek másolataival, az egyes községek pecsétnyomóival, a textilfeldolgozás eszközeivel, a száz évvel ezelőtti férfi és női viselettel, a sás és a gyékény feldolgozásának tárgyaival és termékeivel, valamint a fertői halászat és nádaratás emlékeivel találkozhat az idelátogató.

tájház oldala
Tájház oldala Fotó: funiQ

Nagy Lajos utca 35. Itt a környék tipikus XIX. századi bútoraival ismerkedhetünk meg. Az első lakás két szoba, konyha és kamra felosztású, földes padlójú. Jellegzetes bútorai a mennyezetes ágy, a sarokpad és a menyasszonyi láda, ezen kívül sütőkemence, szemes kályha, edények és tűzkutyák láthatók itt. A hátsó lakás a valamivel későbbi, 1870 és 1900 közötti időszakot jeleníti meg, itt újdonságnak számít a szekrény megjelenése, valamint a csonkolt végű mennyezetes ágy, végében az asztalággyal. A szobában található csikótűzhelyen főztek, ami egyben fűtésre is szolgált. A kemencét csak kenyérsütésre használták. A lakások mögötti kamrákban a gazdasági eszközöket és a terményeket tartották. A pajtában tárolták a szekeret, az ekét, a szecskavágót, a boronát és a nádaratás eszközeit. A ház udvarán álló istállóban 1930-ban asztalosműhelyt alakítottak ki, amit egy időben pálinkafőzésre is használtak.

az egyik tájház
Az egyik tájház Fotó: funiQ

Nagy Lajos utca 33. Az épület itt is két lakást foglal magába. Az utca felőli szoba-konyha-kamra beosztású, és egy jobb módban élő parasztcsalád berendezését hivatott bemutatni. Az itt látható furnérozott "politúros" bútor az 1890-1910-es évek körül jött divatba. Az ágyak új rend szerint, a szoba terébe forgatva állnak. Ruhásszekrény, üveges konyhaszekrény, házioltár, varrógép, nagyméretű asztal, thonet-székek és táblás kályha idézi az akkori hangulatot. A szabadkéményt elfedték, egy tömbbe került a kemence, a takaréktűzhely, a katlan és a mászó kémény. A hátsó lakás egy szegényebb sorú család szobáját mutatja, berendezése az 1930-as évekből való. Az épület hátsó részén van az istálló a jászollal. Az épület egykori második istállóját átalakították, ma bognárműhely látható benne.

az egyik tájház kertje
Az egyik tájház kertje Fotó: funiQ

Nagy Lajos utca 31. A két szobából és a konyhából álló lakás az 1950-es éveket mutatja be. A szoba stukatúrozott mennyezete, hajópadlója, kárpitozott kombinált bútora, falvédői és a néprádió mind az ötvenes évek hangulatát idézik, tetten érhető itt az akkori városi divat, amit vidéken is követni akartak. A konyha szerepét átvette a hátsó lakószoba, benne található az asztali sparhelt, a vizespad és a konyhabútor-garnitúra. A konyhából nyíló kamrában a szőlőművelés eszközeit tekinthetjük meg. Az épület végében áll a hidas, valamint a járgányszerkezet, melyet csépléshez használtak.

A házak mögött álló pajtákban a XIX. és XX. század földművelési eszközeit tekinthetjük meg.

Érdekességként elmondhatjuk, hogy a falumúzeum makettjét is láthatjuk Sopronban, a 2016 tavaszán megnyílt Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.

Elérhetőség:

Cím: Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 31-39.
Tel.: +36 99 370 918
E-mail: tajhazak@porpaczy.hu
Web: fertoszeplakitajhazak.hu

Nyitvatartás:

szeptember 1-től május 31-ig:

előzetes bejelentkezés alapján

június 1-től október 8-ig:

kedd – szombat: 11 – 17 óráig
valamint a külön meghirdetett rendezvényeken

Jegyárak:

Felnőtt belépő: 1200 Ft
Diák belépő: 700 Ft
Nyugdíjas belépő: 700 Ft
Családi belépő: 3000 Ft
Múzeumpedagógiai foglalkozás: 1800 Ft
Német nyelvű tárlatvezetés csoportoknak (20 főtől) előre egyeztetett időpontban: belépődíj + 3000 Ft

Kedvezmények:

Óvodásoknak családdal ingyenes a belépő, csoportban 350 Ft/fő.