funiQ logo

Szent Gellért-templom

A Szent Gellért-templom és plébánia alapkövét 1984-ben, Szent Gellért napján tették le. A templom nyolc évvel később készült el, 1992 karácsonyát, a templom első szentmiséjét már az új templomban ünnepelték a hívek.

Szent Gellért-templom a mellette álló haranglábbal
Szent Gellért-templom a mellette álló haranglábbal Fotó: funiQ

A templom zárt, belső tere az oldaltermekkel együtt akár ezerötszáz ember befogadására is alkalmas. A templom és az urnatemető Kiss András Ybl-díjas építész tervei alapján épült. A templom melletti kolumbárium bővítése 1997-ben kezdődött, és 2003 őszén készült el.

Szent Gellért-templom
Szent Gellért-templom Fotó: funiQ

1999-ben épült meg a templom harangtornya, és ugyanekkor nyílt meg a templom belső kertjében az Árpád-házi szentek szoborkertje, amelyben Varga Imre alkotásai állnak. A szoborkertben Szent István király, Szent László király, Szent Imre herceg, Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint Árpád-házi Szent Margit bronzból készült mellszobra látható. A templom oromzatát Varga Imre műve, a Szent Gellért vértanúságát ábrázoló szobor díszíti. Szintén a magyar szobrász keze munkája a templom előtt álló II. Szilveszter pápa-szobor.

a Szent Gellért-templom haranglába, a szomszédságában álló II. Szilveszter pápa-szoborral
A Szent Gellért-templom haranglába, a szomszédságában álló II. Szilveszter pápa-szoborral Fotó: funiQ
  • a Szent Gellért-templomtól a Sas-hegyet is láthatjuk
    A Szent Gellért-templomtól a Sas-hegyet is láthatjuk Fotó: funiQ
  • Szent Gellért-templom
    Szent Gellért-templom Fotó: funiQ
  • a Szent Gellért-templom kertje
    A Szent Gellért-templom kertje Fotó: funiQ
  • a Szent Gellért-templom és a harangláb
    A Szent Gellért-templom és a harangláb Fotó: funiQ

Varga Imre másik műve, a Pieta a Szentsír urnatemetőben kapott helyet. A temetőrészleg tetőtere csónak alakú, ami egyrészt a természetes világítást biztosítja, másrészt Noé bárkájára is emlékeztethet. Az urnatemetőben, az oltár mögött található a Meszlényi-terem, ahol Boldog Meszlényi Zoltán püspök mellszobra látható.

A plébániához tartozik a Szent Szabina-templom és Szent Benedek Tanulmányi Ház.