funiQ logo

Tompa Mihály teljesítménytúra (10 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  250 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 364 m
Magasság min.: 149 m

Útvonal: Putnok - Mohos tavak - Mohos-vár - Kelemér (OKT útvonala)

Rajt: Putnok vasútállomás melletti Gesztenyés söröző

Cél: Kelemér, Tompa Mihály emlékház

a túra névadójának, Tompa Mihálynak mellszobra a költő emlékháza előtt
A túra névadójának, Tompa Mihálynak mellszobra a költő emlékháza előtt Fotó: Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve ©

Indulási idő: 7 és 10 óra között

Szintidő: 3,5 óra

Nevezési díj: 600 Ft/fő

(MTSZ, TTT, MSTSZ, VTSZ tagság esetén, valamint a Magyar Turista kártyával rendelkezőknek 500 Ft/fő, diákoknak 500 Ft/fő.)

Díjazás: Minden résztvevő kitűzőt és emléklapot kap, emellett az indulóknak a Keleméri Tompa-ház díjmentesen megtekinthető.

Szolgáltatás: Csokoládé és gyümölcs.

Általános tudnivalók a túráról: Tompa Mihály teljesítménytúra (10/20/25/35 km)

Útvonal

A putnoki vasútállomástól a Gesztenyés sörözőben lévő Rajt-Céltól indulunk. Útvonalunk Kelemérig megegyezik az OKT útvonalával. Ragaszkodjunk a viszonylag jól követhető K– jelzéshez.

a felújított Pálma-forrás pihenő
A felújított Pálma-forrás pihenő Fotó: Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve ©

Putnokon a vasútállomás szomszédságában lévő Gesztenyés sörözőtől indulunk el a Rákóczi úton, majd óvatosan átkelünk a forgalmas 26-os főúton (Kossuth út), ezután a városból Kelemér felé kivezető utcán, a Serényi Béla úton haladunk. A Forrásvölgy vége felé elhagyjuk az országutat, azzal párhuzamosan haladunk, majd a halastavak után az iható vizű Pálma-forrásnál betérünk az erdőbe. Felmegyünk a Piroska-hegy nyergébe, keresztezünk egy kiszalagozott utat, – de ezzel ne foglalkozzunk – és a Kis-Mohos-tóig leereszkedünk. Vizet ne keressünk, mert ez egy úszó tőzegláp. Itt balra kitérünk a KL jelzésen és a Mohos-várnál (földvár) érintjük az 1. ellenőrzőpontot.

Szörnyű-völgy
Szörnyű-völgy Fotó: Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve ©

Visszatérünk a K– jelzésre, elhaladunk a Nagy-Mohos-tó mellett (itt is ritkán látni vizet), és a parkolónál kiérünk az aszfaltútra. Keresztezzük a 20- és 25 km-es túra szalagozását, majd az országúton, illetve annak két kanyarját is levágva, az OKT-t követve, beérünk Kelemérre. A kereszteződés előtt, a lelkészlak tornácán találjuk a 2. ellenőrzőpontot.

keleméri paplak, hátul a Tompa Mihály emlékház
Keleméri paplak, hátul a Tompa Mihály emlékház Fotó: Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve ©

A Tompa emlékház a túra résztvevői számára, díjmentesen megtekinthető, és az OKT-t teljesítők számára igazolóhely is. Az emlékház a 10 km-en indulók számára a túra végpontja. Putnok vasútállomásra a közelben lévő buszmegállóból juthatnak el.

Autóbusz indul Putnok vasútállomásra: 12:15-kor, 13:25-kor, valamint 16:58-kor. A vasútállomáson vehető át az emléklap és fogyaszthatnak a résztvevők a zsíros kenyerekből.

Gömöri Múzeum Putnokon
Gömöri Múzeum Putnokon Fotó: Vasutas Természetjáró Baráti Kör, Bánréve ©

Eltévedés, bizonytalanság, feladás esetén hívd az útvonal kitűzőjét:

Tóth Ferenc Attila (a célban) a +36 30 919 7744

Egyéb távok