funiQ logo

Hidroplán-kikötő emléktábla

A mai Szent Gellért téri BKK-hajóállomás helyén állt egykor az első budapesti hidroplán-állomás. Az 1920-as években számos híres külföldi vendég utazott hidroplánnal Budapestre, hogy a Szent Gellért gyógyfürdő- és szállodakomplexumot meglátogathassa.

az egykori hidroplánkikötő emléktáblája
Az egykori hidroplánkikötő emléktáblája Fotó: funiQ

A hidroplán-állomást 1923-ban nyitotta meg a Szabadság híd – akkoriban még Ferenc József híd – közelében az Aeroexpress Részvénytársaság, amely egy részben magyar tulajdonban lévő hidroplán-légitársaság volt. Az utasszállítás mellett taxi- és sétarepülésre is lehetett jegyet váltani, amely akkoriban ötezer koronába került. A hidroplán-társaság a repüléseket a Duna vonalára is kiterjesztette először Bécsig, majd később Münchenig sőt rendelésre bárhová elvitték az utasokat.

az egykori hidroplánkikötő emléktáblája a Szabadság híd melletti mellvéden
Az egykori hidroplánkikötő emléktáblája a Szabadság híd melletti mellvéden

A hidroplán-légitársaság üzemelése a kezdeti sikerek ellenére veszteséges maradt, így az állomást 1926-ban bezárták. Az egykori hidroplán-állomás emléktáblája ma a Duna-parton található.

Túraajánlatok

Egyetemek és parkok a Duna két partján Az egyetemi negyedtől a Kopaszi-gátig tartó rövid, de annál tartalmasabb túra a lágymányosi és a ferencvárosi Duna-partok patinás városképét járja végig, miközben rengeteg érdekes épületet ismerünk meg, és többször is keresztezzük a Dunát.