funiQ logo

Kelenföldi városközpont

Noha több ízben is felmerült a felújítás gondolata, a Kelenföldi városközpont épülete egyelőre meglehetősen kihasználatlanul áll a Bikás park metrómegálló közvetlen szomszédságában.

Kelenföldi városközpont
Kelenföldi városközpont Fotó: funiQ

Pedig a metróállomást is úgy tervezték, hogy ha megszületik egy korszerűbb, többfunkciós létesítmény itt, akkor ahhoz közvetlenül a metróból is fel lehessen jutni. A beruházás azonban egyelőre várat magára. Pedig a környéken rengetegen laknak, hiszen a terület 1963-ban készült rendezési terve szerint a nyolcvanas évek elejéig majdnem tízezer lakás épült fel errefelé. A tizenöt emeletes lakótelepi épületekben élők számára pedig kényelmes és vonzó bevásárlási és kulturális lehetőséget jelentett a hatvanas évek közepén épült városközpont, amely ráadásul 1979-ben művelődési házzal is bővült.

Budapesti Művelődési Központ
Budapesti Művelődési Központ Fotó: funiQ

Zilahy István, az épület tervezője a kor szellemében és lehetőségeihez mérten egy annak idején nagyon modernnek számító épületet alkotott, amely több különböző funkciót is kiszolgált. Együtt élt itt rengeteg szolgáltató és kiskereskedő - a cipésztől a hentesig - a Budapesti Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárával, a módszertani központnak is számító művelődési házzal, a piaccal és az Olimpia mozival.

Kétségtelenül ez utóbbi volt a legvonzóbb célpont a környék fiataljai számára, akik nem csak filmvetítésekre járhattak ide, de gyakran megfordultak benne úttörő pályafutásuk alkalmával is: rendszeresen tartottak itt ünnepségeket, úttörőavatásokat is. A zegzugos, a több funkciót építészetileg is szétválasztó épületben sétálva még ma is a hetvenes években érezhetjük magunkat - nem véletlen az sem, hogy több játékfilm forgatásának is helyszíne volt a mára emblematikusnak számító városközpont.

kutya várakozik a pékság előtt a Kelenföldi városközpontban
Kutya várakozik a pékság előtt a Kelenföldi városközpontban Fotó: funiQ
  • Kelenföldi városközpont a felső szintről nézve
    Kelenföldi városközpont a felső szintről nézve Fotó: funiQ
  • Kelenföldi városközpont
    Kelenföldi városközpont Fotó: funiQ
  • a leharcolt állapotú Kelenföldi városközpont
    A leharcolt állapotú Kelenföldi városközpont Fotó: funiQ
  • Kelenföldi városközpont
    Kelenföldi városközpont Fotó: funiQ
  • Kelenföldi városközpont
    Kelenföldi városközpont Fotó: funiQ
  • Budapesti Művelődési Központ az Etele út túloldaláról nézve
    Budapesti Művelődési Központ az Etele út túloldaláról nézve Fotó: funiQ
  • kilátás a Budapesti Művelődési Központ egyik ablakán
    Kilátás a Budapesti Művelődési Központ egyik ablakán Fotó: funiQ
  • a Budapesti Művelődési Központ terasza
    A Budapesti Művelődési Központ terasza Fotó: funiQ
  • a Budapesti Művelődési Központ homlokzata
    A Budapesti Művelődési Központ homlokzata Fotó: funiQ
  • fogadótér a Budapesti Művelődési Központban
    Fogadótér a Budapesti Művelődési Központban Fotó: funiQ
  • Budapesti Művelődési Központ
    Budapesti Művelődési Központ Fotó: funiQ
  • Budapesti Művelődési Központ könyvtára a folyosó végén
    Budapesti Művelődési Központ könyvtára a folyosó végén Fotó: funiQ

Az épület emeletén található moziterem ma is használatban van, egy gyülekezet használja saját céljaira. A Kelenföld városközpont retró hangulatú tömbje számos apró részletét érdemes megfigyelni, ha arra jár az ember: a plakáttartó állványok, a fenti üzletek számára az utca szintjén kialakított - manapság többnyire üres - kirakatok mind-mind jól mutatják, hogy egy építészetileg alaposan átgondolt, a hetvenes évek ízlése szerint megépült valódi városközpont működött itt, melynek kereskedelmi szükségessége az eltelt évtizedek alatt sem csökkent, így felújítására valódi igény lenne.

Túraajánlatok

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.