funiQ logo

Magyar Advent Temploma (Kelenföldi református templom)

A metróból a felszínre érkezve az Újbuda-központ hatalmas tömbjét veszi észre legelőször az ember. Az Allee Bevásárlóközpont színekkel megvilágított üvegpalotája és a Fehérvári úti vásárcsarnok jókora épülete kétségtelenül uralja a kereszteződés látványát. Amint azonban továbbsiklik az ember tekintete a rengeteg autó, villamos és busz fölött, a Bocskai út túloldalán egy békés és szerény, ám mégsem avítt épületegyüttest pillanthat meg.

Magyar Advent temploma
Magyar Advent temploma Fotó: funiQ

A zajos csomópont ezen oldalán ugyanis 1929 óta áll két egyforma bérház és közötte egy templom. A Magyar Advent Temploma Medgyaszay István tervezésében a kelenföldi református közösség számára épült fel abban, az akkor már régóta ismert konstrukcióban, mely szerint az egyház a templomépítés mellett jövedelemhozó bérházak felhúzására is vállalkozott.

Magyar Advent temploma

A késő szecessziós Medgyaszay-házak és a templom a tervező ismert és egyedi stílusában készültek, a nyers vasbeton szerkezeteket terméskő burkolatokkal és népi motívumokkal lágyította a tervező.

a Magyar Advent templomának bejárata
A Magyar Advent templomának bejárata Fotó: funiQ

Külön érdekesség, hogy maga vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója volt az építkezés fővédnöke, sőt, az 1930 novemberében zajlott ünnepélyes templomszentelés díszvendége is.

Az épületegyüttes költségeire egyébként nem könnyen jött össze a szükséges összeg. Sebestyén Andor lelkésznek holland és amerikai reformátusok segítségét is kérnie kellett. Hogy milyen súlyos terhet jelentett a református egyház és szűkebben véve az itteni közösség számára az építkezés, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy csak 1935-ben jelent meg a templom díszes Aranykönyve, mely a nagylelkű adományozók névsorát volt hivatott megörökíteni. A “szívbéli adomány” áron kapható, fotókkal illusztrált Aranykönyvet egyébként a templom felszentelésének ötödik évfordulójához és az orgonaszenteléshez kötve jelentették meg a gyülekezet tagjai.

a Magyar Advent templomának oldala
A Magyar Advent templomának oldala Fotó: funiQ

A templom a nehéz kezdetek és a későbbi számos nehézség ellenére ma is a református egyházé, vasárnaponként itt hallgatják az istentiszteletet a környék református hívei.

kert a Magyar Advent temploma mögött
Kert a Magyar Advent temploma mögött Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.