funiQ logo

Szomszédokkal a Rupp-hegyre

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6,5 km
Össz. emelkedő:  180 m
Össz. lejtő: -180 m
Magasság max.: 290 m
Magasság min.: 151 m

Start: Gazdagréti tér

Megközelítés:

autó: parkoló a buszvégállomással szemben
tömegközlekedés: busz: 8E, 108E, 139, 153, 154, 154B

Könnyű túránk kiinduló- és érkezési pontja a Gazdagréti tér. A kirándulás során megtekintjük a '90-es évek legnépszerűbb sorozata, a Szomszédok című szappanopera forgatási helyszínét, a különcségeiről ismert László atya templomát, a barokk Szentháromság-szobrot és persze Budapest két fontos és különleges természetvédelmi területét: a Rupp-hegyet és az Ördög-ormot.

kilátás a Széchenyi-hegy irányába
Kilátás az Ördög-oromról a Széchenyi-hegy irányába Fotó: funiQ

A Gazdagréti térről lefelé tekintve panelházak tűnnek a szemünkbe: az egyik utoljára épült budapesti lakótelep épületei, hamarosan két nevezetességét is megtekintjük. Északkeleti irányba nézve zöld hegyeket látunk – túránk második részében arra fogunk csatangolni.

A középkorban a Nevegy nevű község állt ezen a helyen. Később szőlőkkel, gyümölcsösökkel ültették be a területet. Bár a XIX. század végi filoxérajárvány tönkretette a szőlőket, a kiskertek továbbra is megmaradtak. A „Gazdagrét” nevet Döbrentei Gábor költő adta a környéknek, a német „Reiche Ried” tükörfordításával. Manapság egy szóvicc alapul erre: előfordul, hogy angolosan „Richfield”-nek becézik a 1983 és 1987 között épített lakótelepet.

kilátás az Ördög-oromról Gazdagrét felé
Kilátás az Ördög-oromról Gazdagrét felé Fotó: funiQ

A környék amiatt népszerű, mert tiszta a levegő, de mégis gyorsan be lehet jutni a belvárosba: a Kálvin tér tömegközlekedéssel és kerékpárral egyaránt 30-40 perc innen. Bár már korábban is jó volt a térség közlekedése, a 4-es metró 2014-es átadása tovább javította a helyzetet. A metróvonal tervezett meghosszabbítása elérne a Budaörsi Virágpiacig, így egy megálló érintené a lakótelep alját is, de egyelőre kérdéses, hogy ez az elgondolás meg fog-e valósulni, és ha igen, mikor. A nyolcvanas években még sivárnak, szürkének tűnt a betonrengeteg, de azóta nagyra nőttek az akkor ideültetett fák, így Budapest egyik legkellemesebb lakótelepévé vált Gazdagrét.

Útvonal

A Gazdagréti téren álljunk háttal a buszállomásnak, menjünk át a zebrán, majd még a Posta és a Príma épülete előtt forduljunk jobbra. A szupermarket parkolója mellett menjünk tovább – nemsokára elérjük a Gazdagréti utat. Itt balra kanyarodva rátérünk az itt keresztülhaladó Mária útra, a zarándokutat jelző jellegzetes kék m betűt a villanyoszlopokra felfestve láthatjuk. Lefelé haladva nemsokára meglátjuk az út túloldalán a haranglábat és egy egyedi formájú templomot.

posta a gazdagréti lakótelepen
Posta a gazdagréti lakótelepen Fotó: funiQ
 • 8E busz Gazdagréten
  8E busz Gazdagréten Fotó: funiQ
 • lakópark a Hosszúréti utcában
  Lakópark a Hosszúréti utcában Fotó: funiQ
 • utcatáblák az Ördögorom út sarkán
  Utcatáblák az Ördögorom út sarkán Fotó: funiQ
 • Határ-árok menti park
  Határ-árok menti park Fotó: funiQ

Mielőtt azonban átkelnénk a templom előtti zebrán, nézzünk fel a házsor utolsó lépcsőházára, a Csíkihegyek utca 1. számú épület első emeletére. 1987 és 1999 között ez volt a fő forgatási helyszíne az 1990-es évek legismertebb és legkedveltebb magyar sorozatának, a Szomszédoknak. A háztömb teljes első emeletét megvette a stáb, az itt található négy lakásban forgatták a sorozat nagy részét. A több mint 10 évig tartó telenovella tette széles körben ismertté és népszerűvé a gazdagréti lakótelepet.

Csíki-hegyek utca a gazdagréti lakótelepen
Csíki-hegyek utca a gazdagréti lakótelepen Fotó: funiQ

Egy apró érdekesség az utca nevével kapcsolatban: három helyesírással is előfordul az utcanévtáblákon és a térképeken. A Csíkihegyek, Csiki-hegyek és Csíki-hegyek utca megnevezés egyaránt hivatalosnak számít; az egyik utcasarkon például egymás alatt kétféle felirat látható.

Szent Angyalok-templom a gazdagréti lakóteleppel a háttérben
Szent Angyalok-templom a gazdagréti lakóteleppel a háttérben Fotó: funiQ

Bár első ránézésre betondzsungelnek tűnik a lakótelep, mégis nagy számban élnek itt érdekes és jópofa állatok, növények, gombák és zuzmók. A Tűzkő utcában kihelyezett odúkban minden évben új fészekaljakat nevelnek fel a széncinegék, télen pedig rájárnak az etetőre. Eső után nagy éti csigák jönnek elő, a fák kérgén pedig zuzmók nőnek. Ez utóbbiak jelenléte arra utal, hogy a környék levegője nem szennyezett kén-dioxiddal.

Ha a Balaton vagy Bécs felől érkezik valaki autón az M1-M7-es autópályák közös szakaszán, jellegzetes alakja miatt könnyen feltűnik a Szent Angyalok-templom és az alatta-körülötte elterülő zöld domboldal. A gazdagréti templom alapító-szervező lelkészéről, a néhai László atyáról (Lipp László) lett ismert a plébánia – az atya gyakran szerepelt a médiában, saját műsora is volt egy időben, blogot írt, repülőgépével légi esketéseket és temetéseket szervezett, és természetesen többször szerepelt a Szomszédokban is.

Szent Angyalok-templom (Gazdagréti templom) A XI. kerületben található Szent Angyalok-templomot a gazdagréti katolikus hívők kezdeményezésére kezdték megépíteni az 1990-es években. 2013-ban kezdték el az addig befejezetlen templom újjáépítését, 2016-ban már Marko Rupnik atya és művész mozaikjai is helyet kaptak a templom falain.

a gazdagréti Szent Angyalok-templom oldalról nézve
A gazdagréti Szent Angyalok-templom oldalról nézve Fotó: funiQ

Miután elhagytuk a templomot, a sarkon lévő jelzés eligazítása szerint jobbra fordulunk az Angyalka utcán, és lefelé folytatjuk utunkat. Egy érdekes történetű területre érkezünk. Itt, Hosszúréten egykor hétvégi telkek, gyümölcsösök voltak. A lakótelep építése idején kisajátították a kerteket, mert a tervek szerint ide is házak épültek volna. Végül nem építették be a déli-délnyugati fekvésű domboldalt, így az őshonos élővilág kezdett visszaszivárogni a megmaradt gyümölcsfák közé: többek között fácánok, közönséges gyújtoványfüvek, pukkanó dudafürtök telepedtek meg itt. Annak ellenére, hogy a kertművelést az 1980-as évek elején felhagyták, a cseresznye-, dió-, mandula- és szilvafák még ma is bő termést adnak; a minden évben lekaszált szívós szőlőtőkék pedig mindig újra kihajtanak.

A Csillagrét játszótér mellett átkelünk a kis hídon, majd letérve a jelzett útvonalról a Hosszúréti utcán gyalogolunk tovább jobb kéz felé. A Határ-árok (Keserű-ér) mellett haladunk: az egykori patakot betonvályúba terelték, hogy a zivatarok utáni hirtelen áradásokat könnyebben levezesse. Jól megfigyelhetjük a víz és a növényzet küzdelmét a lassan elöregedő betonmederrel.

A baloldalt lévő, északkeleti fekvésű lejtő – amely Madárhegyként szerepel a térképeken - a '80-as években még szántóföld volt, a Sasad TSZ traktorjai szántottak itt. Ma innen mintegy kilométernyire húzódik a főváros határvonala, bár Budapest és Budaörs terjeszkedése és beépítettsége miatt ez a választóvonal alig észrevehető.

kilátás a Rupp-hegy oldalából
Kilátás a Rupp-hegy oldalából Fotó: funiQ

Felkapaszkodunk a Hosszúréti utcán, majd a Nagyida utca - Törökbálinti út útvonalon érjük el az Ördögorom úton futó piros környíl jelzést. Itt balra fordulunk, és alig 400 méter múlva a Rupp-hegy sűrű erdejében találjuk magunkat. Itt egy kis tanösvény segíti a tájékozódást és az ismeretszerzést, első információs táblája az ösvény kezdeténél áll. A hegy a beépített telkek között menedéket nyújt a környék értékes élővilágának, jelentőségét már évtizedekkel ezelőtt felismerték hazánk neves botanikusai és zoológusai. Déli, Budaörs felé néző lejtőin molyhos tölgyes karsztbokorerdő társulás található, míg a dombtetőn dolomitsziklagyep. Március közepén gyönyörű leánykökörcsineket lehet látni itt. A középső, hegyháton lévő réten áprilisban fantasztikus virágerdő látható. Az apró nősziromnak három színváltozata is előfordul a gyepen: a fehér, a sárga és az ibolyaszínű.

Az ösvényt elérve 20 méter után balra fordulunk, innen egy meredekebb, de látványos út vezet a gerincen. A domb tetejéről szép panoráma nyílik Budapestre és Budaörsre. A legmagasabb pontot egy kis fém oszlop jelöli – egy 1872-ben létesített háromszögelési pont. Négy oldalán a Gellért-hegyi felsőrendű háromszögelési ponttól ölben mért távolságok, valamint a Dunától és az Adriától mért magasságok láthatók lábban megadva.

kilátás Gazdagrét felé
Kilátás Gazdagrét felé Fotó: funiQ

Rupp-hegy A Budaörstől Dél-Budáig húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletebbi tagja a Rupp-hegy. A lakott területek által övezett, többi budai hegytől elszigetelten álló hegyre egy öt állomásos tanösvényen juthatunk fel. A természetvédelmi területnek csodálatos panorámája, gazdag növény- és állatvilága van.

A Rupp-hegyre keletről érkeztünk, most északnyugati irányban hagyjuk el, folytatva utunkat a piros környíl jelzésen. Az aszfaltozott utcára kiérve elhagyjuk a piros környíl jelzést, és jobbra fordulva az Ördögorom lejtőre jutunk ki. Az Irhás-árokhoz elérve egy kicsit felfelé megyünk, majd jobbra egy lépcsőn a Lidérc utcába jutunk. Az első sarkon balra fordulunk, az erőteljesen emelkedő Magasúti lejtőre, innen indulnak az Ördög-orom erdei ösvényei.

a Magasúti lejtőtől induló ösvény
A Magasúti lejtőtől induló ösvény Fotó: funiQ
 • a Rupp-hegyi tanösvény első állomása
  A Rupp-hegyi tanösvény első állomása Fotó: funiQ
 • ösvény a Rupp-hegy oldalában
  Ösvény a Rupp-hegy oldalában Fotó: funiQ
 • kilátóhelyhez vezető lépcső
  Kilátóhelyhez vezető lépcső Fotó: funiQ
 • ösvény a Rupp-hegyen
  Ösvény a Rupp-hegyen Fotó: funiQ
 • kilátás a Rupp-hegy csúcsáról
  Kilátás a Rupp-hegy csúcsáról Fotó: funiQ

Az Ördög-orom különleges geológiai értékeiről híres. Területén az 1930-as évekig köszörűkőbánya működött, a kőfejtés során felszínre került ásványokban gazdag tűzköves dolomit és tűzköves breccsa rétegek a Budai-hegységben egyedülállók. A bánya felhagyása óta a természet visszahódította a bányaudvarokat, gazdag élővilág alakult ki bennük. A '80-as években hangulatos tanösvényt hoztak létre a dimbes-dombos erdőben, kanyargós lépcsőivel, mély bevágásban vezető ösvényeivel igazi útvesztő.

panoráma kilátóhely
Panoráma kilátóhely Fotó: funiQ

Ördög-orom 1982-ben az Ördög-ormot gazdag növényvilágával együtt védetté nyilvánították. A zöld háromszöggel jelölt túraútvonal egészen az orom legmagasabb pontjáig, az Ördög-szószék nevű szikláig vezet, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező hegyekre. A túraútvonal 2016-ban új tanösvénnyel bővült.

Az erdő határát elérve egyenes ösvényen folytatjuk utunkat, majd a második lehetőségnél jobbra fordulunk. Egy lépcsőn keresztül hangulatos tűzrakóhelyhez jutunk egy fenyőfa tövében, innen már látszanak az Ördög-orom sziklafalai. Innen egy S alakban kanyargó lépcsőn vezet le az út a következő bányaudvarba. Itt már jól látszanak az egykori kőfejtés nyomai, amit fokozatosan benőtt a természetes növényzet. Elhaladunk egy másik tűzrakóhely mellett, majd pár méter után egy lépcsőn felkapaszkodunk az Ördög-orom gerincére, ahol jobbra megyünk tovább. Az út itt már sziklásabb, helyenként meredek szakaszokkal. Hamarosan megpillantjuk a panorámagerinc vaskos korlátját, ahonnan páratlan kilátás nyílik a mélyben húzódó Farkas-völgyre, mögötte a villákkal tarkított Széchenyi-hegy oldalára, tetején a 175 méter magas TV-toronnyal. Kicsit lejjebb ereszkedve az Ördög-szószékhez érünk, a fehér dolomitsziklákról letekintve a völgy mélyén az Edvi Illés út kanyarog. Az út itt meredekbe vált, a sziklás lejtőbe helyenként falépcsőket véstek. A hegy lábához közeledve egyre nagyobb méretű köveken ereszkedünk, míg elérjük az Edvi Illés utat. A védett területet elhagyva leérünk a Törökbálinti útra, ezen jobbra fordulva, kertvárosi övezetben megyünk vissza az Irhás-árok bejáratáig.

ösvény
Ösvény Fotó: funiQ
 • ösvény mohás sziklával
  Ösvény mohás sziklával Fotó: funiQ
 • az Ördög-orom egyik bányagödrébe vezető lépcső
  Az Ördög-orom egyik bányagödrébe vezető lépcső Fotó: funiQ
 • Farkasvölgy villái az Ördög-oromról
  Farkasvölgy villái az Ördög-oromról Fotó: funiQ
 • az Ördög-orom tanösvény egyik benőtt lépcsője
  Az Ördög-orom tanösvény egyik benőtt lépcsője Fotó: funiQ
 • a panoráma kilátóhoz vezető meredek ösvény
  A panoráma kilátóhoz vezető meredek ösvény Fotó: funiQ
 • tűzrakóhely
  Tűzrakóhely Fotó: funiQ
 • Széchenyi-hegyi TV-torony
  Széchenyi-hegyi TV-torony Fotó: funiQ
 • meredek felvezető út
  Meredek felvezető út Fotó: funiQ
 • az Edvi Illés út az Ördög-orom szikláival
  Az Edvi Illés út az Ördög-orom szikláival Fotó: funiQ

Ezzel el is értünk túránk utolsó látnivalójához, a Törökbálinti út és a Gazdagréti út sarkán álló Szentháromság barokk fogadalmi szoborig.

Szentháromság-szobor
Szentháromság-szobor Fotó: funiQ

Szentháromság-szobor A gazdagréti Szentháromság-szobrot a hagyomány szerint egy sváb szőlősgazda emeltette, azon a helyen, ahol megmenekült az árvíz elől. A barokk fogadalmi szobron a mozgalmasság, pátosz tükröződik, a díszítő elemek rendkívül részletgazdagok. Újbuda Német Kisebbségi Önkormányzata 1997-ben felújíttatta.

Innen már látszanak a panelházak, a Gazdagréti úton néhány perc sétával érünk vissza a Gazdagréti téri buszvégállomásra a Szent Pio atya téren keresztül. A korábban névtelen park 2015 szeptemberében kapta nevét a 2002-ben szentté avatott olasz kapucinus szerzetesről.