funiQ logo

Kelenföldi Evangélikus templom

Kelenföldi evangélikus templom

Száz éve, 1914-ben született meg az elhatározás a helyi evangélikus lakosok részéről, hogy saját, méltó templomot emeljenek maguknak a környéken. Ennek érdekében egy egyesület is alakult, de a háborús helyzet miatt a tényleges cselekvés egy évtizeddel későbbre, 1925-re tolódott. Ekkor a főváros egy Bocskai úti telket ajándékozott az egyháznak, és megindulhatott a várva várt építkezés. A tervezéssel a Halászbástya építészének, Schulek Frigyesnek fiát, Schulek Jánost bízták meg. A templomot, amit nemes egyszerűséggel Kelenföldi Evangélikus templomnak kereszteltek el, 1928-ban avatták fel. A majd tizenöt évig tartó várakozás és aztán építkezés eredménye egy komplett épületegyüttes: a főépülethez egy-egy épületszárny is csatlakozik két oldalról, és érdemes tudni, hogy itt alakítottak ki elsőként az országban olyan helyiségeket, amelyek a gyülekezeti munkát voltak hivatottak segíteni.

Kelenföldi evangélikus templom
Kelenföldi evangélikus templom Fotó: funiQ
  • Kelenföldi evangélikus templom bejárata
    Kelenföldi evangélikus templom bejárata Fotó: funiQ
  • Sulyok Imre zeneszerző és orgonaművész emléktáblája a Kelenföldi evangélikus templom falán
    Sulyok Imre zeneszerző és orgonaművész emléktáblája a Kelenföldi evangélikus templom falán Fotó: funiQ
  • Kelenföldi evangélikus templom felső része
    Kelenföldi evangélikus templom felső része Fotó: funiQ
  • megkoszorúzott kopjafa a Kelenföldi evangélikus templom oldalában
    Megkoszorúzott kopjafa a Kelenföldi evangélikus templom oldalában Fotó: funiQ
  • Kelenföldi evangélikus templom
    Kelenföldi evangélikus templom Fotó: funiQ

Ha az építészeti stílust szeretnénk megállapítani, csak rá kell pillantani a kapubélletre, valamint az ajtók, ablakok lezárására, mert ezek nagyon árulkodó stílusúak. Egy hamisítatlan neoromán stílusú épületről van szó, aminek az egyik éke a 31 méteres főtorony, széles kettős ablakaival. A másik különlegesség az orgona, amely a Rieger-cégtől származik, és amit 1974-ben Sulyok Imre tervei alapján újítottak fel. Ha szétnézünk a templom belsejében, hamar feltűnhetnek a magyaros motívumok. A padokon és székeken fafaragások láthatóak, az ajtókon, szószéken és papi ülőhely támláján virág-és csillagalakzatok figyelhetők meg. A színes ablakokon virágmotívumok vannak, és különlegesség még a vörös márvány keresztelőmedence is. A bejárattól balra a falon vallási szimbólumok futnak végig, kovácsoltvasból megformázva. 1989-ben kolumbáriumot (urnatemetőt) is építettek az altemplomba, amelyhez már lifttel is le lehet jutni. Ugyanis 2014-ben, hosszas tervezések után akadálymentesítették az épületet.

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.