funiQ logo

Esterházy-kastély, Kismarton

A kismartoni kastély több mint 300 éven keresztül az Esterházy család központi rezidenciája volt. A Kanizsai család által, a XIV. században épített vár szolgált alapul az építkezéseknél. Ebből a késő gótikus épületből 1663 és 1672 között, itáliai építészek tervei alapján barokk palotát építettek.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: funiQ

Az épület a korstílusnak megfelelő építészeti szemlélettel lett kialakítva. Hangsúlyos a négytornyos elrendezés, az épületet rizalitok tagolják, és érdekesség, hogy a négyzetes falfülkékben a két Esterházy herceg mellett a 16 magyar vezér mellszobra látható. A XIX. század elején Esterházy II. Miklós herceg a palotát klasszicista stílusúvá építtette át. A híres francia építészt, Charles Moreau-t bízta meg a tervek elkészítésével, ám pénz hiányában csak a kert felőli homlokzatot tudták átalakítani.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: funiQ

A palota mögötti közel 50 hektáros kertben is újításokat hozott az rekonstrukció. A szintén Moreau nevéhez köthető angolkert egyike volt a legkorábbi magyarországi angolkerteknek. A barokkban megszokott mértani kertekhez képest ezek a típusú parkok a természetes környezetet szeretnék utánozni. A mesterségesen kiépített sziklás környezetet a négy kis tavacska mellett a Leopoldina-templom, a Mária-templom, a pálmaház és rengeteg egzotikus növény díszíti.

Esterházy-kastély belső udvara
Esterházy-kastély belső udvara Fotó: funiQ

Az Esterházy-kastély termei külön-külön is gyönyörű remekművek. A legismertebb és legfényűzőbb a Haydn Terem, ami a kastély büszkesége. Mára a világ legszebb és akusztikailag legjobb koncerttermei között tartják számon. A terem három emelet magasan foglalja el az északi szárny nagy részét.

címer egy lépcsőfeljáratban
Címer a kastély egyik lépcsőfeljáratában Fotó: funiQ

A kastély egykori étkezője, az Empire Terem a déli szárny udvar felé eső oldalán található. Az ilyen, és ehhez hasonló társasági tereket nagyon díszesen alakították ki, hogy reprezentálja az udvar nagyságát.

kastélypark
Kastélypark Fotó: funiQ

A XVIII. században egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a keleties kultúra és a keleti művészetek iránt. A Kis Kínai Szalon is ennek megfelelően, eredeti fametszetek után készített színezett papírtapétákkal és keleties motívumokkal van díszítve.

Esterházy-kastély - épület díszítés
Esterházy-kastély - épület díszítés Fotó: funiQ

A kastély ma múzeumként és rendezvényközpontként funkcionál. Megtekinthetjük „Az Esterházy-kastély fénypontjai“ című kiállítást, ahol a kastély történetével és a hercegi gyűjtemény műkincseivel ismerkedhetünk meg. A részletgazdagon díszített termekben haladva bepillantást nyerhetünk a főúri élet részleteibe, megnézhetjük az Esterházyak különlegesebbnél különlegesebb berendezési tárgyait.

A „Hercegnői lakosztályok“ kiállítás három Esterházy hercegné életét mutatja be az eredeti bútoraikkal berendezett lakosztályaikon, berendezési tárgyaikon keresztül.

A kastély makettjét is láthatjuk Sopronban, a 2016 tavaszán megnyílt Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.