funiQ logo

Fertő tó aktív térkép kerékpártúrái

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Ide kattintva megrendelheted a Fertő tó aktív térképet (cartographia.hu)

Fertő tó aktív térkép

TIPP: A térkép műanyag borítású. Tervezd meg és jelöld alkoholos filctollal a saját útvonaladat, és ha már nem kell, le is moshatod a térképről.

Túraajánlatok

1.

Tókerülő nagy kör (115 km, nehéz) A klasszikus tókerülő kört az edzettebb kerékpárosok egy nap alatt is képesek teljesíteni, de érdemes több naposra tervezni, és időt hagyni a látnivalók és a természet felfedezésére.

2.

Magyar kör (63 km, közepes) A Fertő magyarországi szakaszát körbejáró, közepes nehézségű túra az összes hazai Fertő tavi települést felfűzi. A kör egy része az osztrák szakaszon halad, ahol a borairól híres Mörbischből (Fertőmeggyes) hajózhatunk át Illmitzbe (Illmic).

3.

Osztrák kör (81 km, nehéz) A jól kiépített, sűrűn kitáblázott körút nagy része szilárd burkolatú úton halad, népszerű kerékpáros útvonal a családok körében is. Ajánlott útvonalunkat Fertőrákosról indítjuk Rust (Ruszt) felé, ezért figyeljünk oda, hogy a visszaúton elérjük az utolsó kompot Illmiztből.

4.

Fertőrákos - Ruszt kör (23 km, könnyű) A könnyű túra során a felső, szőlődomb menti úton jutunk el a műemléki kisvárosba, Rusztba, majd a tóparti úton jutunk vissza indulópontunkra. A túra közben érdemes egy kitérőt tenni a mörbischi strandra, miközben megcsodálhatjuk a világ egyik legnagyobb vízi színpadát is.

5.

Cseresznyevirágzás túra (44 km, közepes) A Lajta-hegység lábánál található körben viszonylag nagy szintkülönbségre számíthatunk, de kárpótol minket a gyönyörű kilátás a Fertőre. Tavasszal az ezernyi virágzó cseresznyefa, nyáron a fák piros gyümölcse, valamint a szőlők, borospincék és gyümölcsösök határozzák meg a táj jellegét.

6.

Kultúrkör (27 km, könnyű) Frauenkirchen (Boldogasszony) a Fertőzug kulturális központja és jelentős zarándokhely is. Fontos látnivalója az impozáns, barokk Boldogasszony-bazilika. Gols (Gálos) híres a borkultúráról, Mönchhof (Barátudvar) a szabadtéri falumúzeumról, Halbturn (Féltorony) pedig a XVIII. századi kastélyról.

7.

A Fertőzug szikes tavai között (51 km, közepes) Podersdorf (Pátfalu) a Fertő tó legnépszerűbb üdülőhelye, és egyben a szörfösök, vitorlázók és kite-osok paradicsoma. A túra az osztrák nemzeti park területén halad - ahol közel félszáz tavacska terül el -, és érinti a fokozottan védett Lange Lackét és a turisztikailag jól kiépített Zicksee-t is.

8.

Hanság kör (33 km, könnyű) A túra a lápvidéken kalauzol minket körbe ahol akár a fokozottan védett túzokkal is találkozhatunk. A Hanság-főcsatorna mentén, az osztrák-magyar határon tekerve érintjük a ma már történelmi emlékhely mosontarcsai (andaui) hidat is, amelyen 1956-ban több tízezer magyar menekült át a határon.

9.

Nemzeti park kör (28 km, könnyű) A csodálatos fertődi Esterházy-kastély elől indul a túra. A körtúra a Fertő-Hanság Nemzeti Park három bemutatóhelyét is érinti, köztük a Sarród határában lévő, különleges alakú Kócsagvárat. A túra előtt vagy után, de érdemes körülnézni a fertődi kastélyban és az azt körülvevő angolparkban.

10.

Vasfüggöny kör (42 km, közepes) A soproni belvárosból induló túra egy részen követi az egykori Vasfüggöny vonalát. Az osztrák-magyar határ mentén láthatjuk az 1989-es Páneurópai Piknik emlékhelyét. A túra - bár nem túl hosszú, de - közepes erősségű, mivel dimbes-dombos tájon át vezet.

Hasonló kiadványok