funiQ logo

Vasfüggöny kör a Fertő tónál

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 42 km
Össz. emelkedő:  410 m
Össz. lejtő: -410 m
Magasság max.: 296 m
Magasság min.: 130 m

Sopron – Nagy-Tómalom – FertőrákosMörbisch am SeePáneurópai Piknik emlékhely – Klingenbach – Baumgarten – Schattendorf – Ágfalva – Sopron

a vasfüggöny maradványai
A vasfüggöny maradványai Fertőrákos határában Fotó: funiQ

A soproni belvárosból induló túra egy részen követi az egykori Vasfüggöny vonalát. Az osztrák-magyar határ mentén láthatjuk az 1989-es Páneurópai Piknik emlékhelyét.

Túránk során többször megtekinthetjük az egykor erre haladó vasfüggöny darabjait, és a melléjük állított emlékhelyeket, magyarázatokat. Rövid, de az emelkedők miatt nehézkes túra, szerencsére gyakran állhatunk meg a látványosságoknál, vagy a kilátás miatt a tájban gyönyörködni. A túra viszonylag jó minőségű, többnyire vegyes (mezőgazdasági és kerékpár) használatra kialakított aszfaltozott utakon halad, néhol szeparált kerékpárúton, vagy rövid murvás szakaszokon.

Útjelzések: Többnyire jól jelzett irányok, Sopron- Fertőrákos B10, Fertőrákos- Mörbitsch B10, Mörbitsch – Baumgarten B31 (Iron Curtain 13), Baumgarten – Schattendorf B30, B32, Schattendorf – Sopron B322 (Iron Curtain 13)

A túra jellege: A rövid táv ellenére viszonylag nehéz, emelkedőkkel tarkított.

Gyakorlatias dolgok: A határellenőrzések miatt legyen nálunk útlevél, vagy személyi igazolvány. Néhány kilométerenként, több faluban is van lehetőség enni, inni, bevásárolni.

kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen Fotó: funiQ
 • Páneurópai Piknik emlékmű
  Páneurópai Piknik emlékmű Fotó: funiQ
 • Páneurópai Piknik emlékmű a fertőrákosi kőfejtőnél
  Páneurópai Piknik emlékmű a fertőrákosi kőfejtőnél Fotó: funiQ
 • Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
  Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve Fotó: funiQ
 • fák ölelik körül a Páneurópai Piknik emlékhelyet
  Fák ölelik körül a Páneurópai Piknik emlékhelyet Fotó: funiQ

A túra - bár nem túl hosszú, de - közepes erősségű, mivel dimbes-dombos tájon át vezet.

a víziszínpad díszletei hátulról
A mörbisch am see-i vízi színpad díszletei hátulról Fotó: funiQ
Tűztorony
A soproni Tűztorony Fotó: funiQ

Túraleírás

Utunkat kezdjük Sopron főterén. Ha itt kigyönyörködtük magunkat a látnivalókban (Storno-ház, Fabricius-ház, Patikamúzeum, Kecske-templom, stb.), a teret a Tűztorony felé hagyjuk el, az Előkapu utcán. Itt található egy információs pont, ahol hasznos városi térképeket szerezhetünk be. Utána a Városház utcára, balra kanyarodunk, majd a széles Várkerületen jobbra haladva pár méter után balra letérünk az Ikva-híd utcára. Ennek a végén balra fordulunk a Szentlélek utcára, és nemsokára a Sas-térre érünk. Itt jobbra fordulva, felfelé menet elhaladunk a Jégverem étterem előtt, és a Szent Mihály útra érünk. Jobbra fölfelé tekerünk tovább, és a Szent Jakab kápolna jellegzetes tornya mellett elhaladva egy körforgalomhoz érünk. Innen Fertőrákos felé elválik a biciklis és az autós út, mi guruljunk lefelé 3 kilométert az aszfaltozott Tómalom utcán a város széléig. Innen még 5 kilométerre van Fertőrákos, ám az út murvás ösvénnyé változik. Továbbra is többnyire síkban, vagy lefele kerekezünk a Kis- és Nagy Tómalomig (itt büfét, és egy kis strandot is találunk), majd jobbra a jelzett irányba elkezdünk egy erdei murvás úton felfelé kapaszkodni. Fertőrákost a Rákos-hídon át gurulva érjük el, kb. 3 km. után. Jobbra, az Alsószikla, majd Patak-soron jutunk el a település Fő utcájáig. Innen, az útról leválasztott sávon kell 2 kilométert felfelé (balra) tekernünk, a Kőfejtő utáni információs pontig. Útközben betérhetünk a Kristálymúzeumba (http://kalcitkristalyok.hu/), megnézhetjük a középkori pellengért, vagy felfrissülhetünk a számos étterem egyikében. A kőfejtő után közvetlenül jobbra lévő információs ponttól jobbra kanyarodva, a csak kerékpárosoknak, és gyalogosoknak fenntartott széles aszfaltúton kerekezünk az osztrák határig (2-3 km), és élvezhetjük a talán legszebb kilátást a tóra. A határ előtt érdemes megállni a Mithras szentélynél (www.mithras.hu). Kb. 1 kilométer után érkezünk Mörbisch-be, ahol legurulunk a B10 jelzésen a második templom utáni kereszteződésig.

Innentől kicsit keményebb szakasz következik, balra felfelé indulunk a B311 (Iron Curtain 13) jelzésű útra a Rosengasse-n. Pár jól jelzett kanyar után, a település határától néhányszáz méterre szőlőültetvények közötti aszfaltozott úton jutunk el egy, a domb tetején lévő pihenőhelyre, ahonnan szép kilátás tárul elénk a tóra, valamint kiépített vízvételi lehetőség is van.

Innen egyenes aszfaltúton gurulhatunk tovább egészen a Páneurópai Piknik mellett lévő határátkelőig, majd tovább Klingenbach felé. Az 1989-es pikniknek emléket állító helyen kiépített pihenő, valamint jól illusztrált, és érzelmileg is felkavaró bemutatást láthatunk a Vasfüggöny lebontása körüli időkről. Van itt határőrtorony, stilizált kelet-nyugati kapu, valamint érdekes, az akkori eseményeket dokumentáló szabadtéri kiállítás is.

Aszfaltozott úton, a B31 (Iron Curtain 13) jelzéseket figyelve (pár egyértelmű kanyar után), jutunk Klingenbach-ba, ami a Pikniktől még kb. 7 km. Ezen a szakaszon némi, kb. 80 méternyi szintkülömbségre is számítanunk kell. Áthaladunk a B16-os út fölött átvezető felüljárón, majd a Pusztaweg-en beérkezve kiépített ivókutat (Trinkwasser) találunk.

A Pusztaweg az Odenburgerstrasse-be torkollik, itt jobbra fordulunk, majd balra a második Grünberggasse-n megyünk felfelé a tűzoltóság épületéig (Feuerwehrhaus), azt balról kerülve hagyjuk el a települést. Innentől Baumgarten-ig végig az Iron Curtain 13-as utat kövessük, a szélerőművekkel tarkított tájion keresztül. Bár többnyire lefelé haladunk aszfaltozott, néhol murvás mezőgazdasági utakon, a gyakori erős ellenszél miatt nem könnyű az út. Tetézi, hogy népszerű a quad-osok között is, akik mögött nem kellemes haladni.

Hogy Baumgarten-be érjünk, egy kis kápolnánál balra kanyarodunk, majd átkelünk egy vasúti átjárón. (Ödenburgerstrasse – Ignaz Till -Gasse). Utána a Friedhofgasse-n balra fordulva érünk a már Schattendorf-hez tartozó Kraftenweg-re.

Ez a helyi főutcára (Hauptstrasse) vezet, melyről a jól jelzett irányba, balra fordulunk a templom felé (Kirchengasse). A tempomot megkerülve, pár méter után a határnál találjuk magunkat. Természetesen itt is láthatunk egy darabot a Vasfüggönyből, és információkat a lebontása körüli időkről. Ivóvíz vételi, és pihenési lehetőség is van, valamint figyelmeztető tábla vár, hogy az Ágfalváig vezető utat csak saját felelősségünkre használhatjuk. ( A kerékpárút az aszfaltozott országúton vezet be minket a már magyar oldalon lévő Ágfalvára.)

Ágfalvára egy vasúti átjárón keresztül kerekezve jutunk be, majd a faluban a Lépésfalvi utcán balra kanyarodunk, ezután a templom mellet elhaladva a Temető utcára vezet minket a jelzés (Iron Curtain 13). Innen az egyértelmű jelzéseket követve vezet minket a szerencsére főként lejtős kerékpárút út Sopronig.

A városba beérve a kerékpárút jelzések kissé kuszává válnak (az Ágfalvi út Bánfalvira változik), mi az első lehetőségnél, ahol a síneket keresztezhetjük, forduljunk balra, majd jobbra, a Frankenburg úton haladva érjünk el a széles, szökőkutakkal tarkított Deák térig. Továbbkerekezve, a Mátyás király utcán balra menjünk el a Széchenyi-térig, majd ott balra, és a tér végénél forduljunk jobbra a Templom utcába. Egy elágazásnál válasszuk a jobboldali Kolostor utcát, mely kiindulópontunkhoz, a Fő térhez fog vezetni.