funiQ logo

Erdei kerékpáros úthálózat a Pilisben

Akit eddig az tartott vissza az erdei bringázástól, hogy nem tudja, merre menjen, illetve hogy jut oda, azoknak jó hírünk van: a Budapest környéki erdőkben P+B pontokat (azaz Parkolj és Bringázz), illetve összesen több száz km hosszúságú ajánlott útvonalakat alakított ki a Pilisi Parkerdő.

információs tábla a pilisszentlászlói Kis Rigó étteremnél, az egyik P+B pontnál
Információs tábla a pilisszentlászlói Kis Rigó étteremnél, az egyik P+B pontnál Fotó: funiQ

A Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően mától 9 Parkolj és bringázz! (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll mostantól a kerékpáros turisták rendelkezésére a Pilisben, valamint a Visegrádi- és a Budai-hegységben. A tájékozódást a Cartographia térképeivel ellátott információs táblák és újonnan felfestett jelzések segítik. A térképkiadó májusban megjelenő Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz című kiadványában már szerepelnek ezek a jelzett utak is.

A Pilis Bike projekt az egyre növekvő közösségi igényeknek megfelelően két megoldást is kínál.

Ajánlott túrák a hobbi kerékpárosoknak

A kilenc, autóval könnyen megközelíthető P+B kiindulópontokról különböző távú és nehézségű túrákat jelöltek ki, hogy a jelzéseket követve ki-ki a maga erőnlétének megfelelő erdei túrát választhasson. Indulhatunk például a Budakeszi Vadasparktól, a szentendrei Skanzentől, vagy éppen Nagykovácsitól. A 9 kiindulópontról a több variációs lehetőséget is figyelembe véve összesen 28 kerékpáros túrát alakítottak ki, összesen 600 km hosszúságban.

A 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) pont:

kerékpárok a  pilisszentlászlói P+B pontnál
Kerékpárok a pilisszentlászlói P+B pontnál Fotó: funiQ

Útvonalhálózat a túrakerékpárosoknak

A kerékpárosok számára több mint 190 kilométernyi üzemi utat nyitott meg a Parkerdő a Pilisben, valamint a Visegrádi- és a Budai-hegységben. Az erdészeti utak összekötésébe bevonták a helyi önkormányzatokat is, hiszen az úthálózat egy része erdőterületen kívül halad. Az így kialakult 133 kilométernyi belterületi úttal együtt 2016. április 27-től több mint 300 km kerékpárút várja a túrázókat.

erdei kerékpáros út a Pilisben
Erdei kerékpáros út a Pilisben Fotó: funiQ

Erdei etikett

Fontos, hogy a kerékpározók előtt megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken a jövőben továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok, köztük gyerekek, de akár erdei állatok is keresztezhetik. A kerékpározást az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.

kerékpározásra kijelölt út a Pilisben
Kerékpározásra kijelölt út a Pilisben Fotó: funiQ

Részletek a túrákról a www.pilisbike.hu oldalon találhatóak.

A régióban további kerékpártúrákat a Dunakanyar Aktív térképen ajánlunk.