funiQ logo

Várfölde

Az Alsó-Válicka patak völgyében elterülő zsákfalu csodás környezetben fekszik, erdőkkel, mezőkkel övezett területe számos kirándulót vonz Várföldére és környékére. A közel 150 fős településhez közel halad el több túraútvonal is, ezekhez csatlakozik a községtől követhető P+ turistaútvonal.

A nyugodt hangulatú, csendes kis községben számos, még a II. világháború előtt épült ház fennmaradt, ezek építészeti szempontból igen értékesek, a látogató számára pedig érdekesek lehetnek.

Várfölde közelében, a községtől északra magasodó dombon állt régen a Szentmihály nevű falu, amelynek egy kis méretű, a XIII. század során emelt földvára, pontosabban megfigyelőtornya is volt. A településről a XIV. és XVI. század között több dokumentumban is említést tesznek. A falu és a földvár pusztulásának körülményeiről máig nincsen adat.

Túraajánlatok

Látnivalók

Szabadidő park A község központjában elterülő szabadidő parkban focipályát, emlékparkot és játszóteret is találunk, emellett egy kis horgásztó is csatlakozik a területhez. A szabadidő park focipályáján rendezik meg a Válicka Kupát, a megye amatőr csapatainak labdarúgó tornáját.

Egyéb látnivalók: Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom, II. világháborús emlékmű.

Története

A község már az Árpád korban is létezett, akkoriban a zalai vár földjeinek egyike volt. 1379-ben a Bánffy családhoz került Várfölde és környéke, amelyet a család közel három évszázadon át birtokolt.

A Bánffyak kihalta után, 1644-ben rövid időre a Nádasdy családhoz került Zala megye nagy része, ám a XVII. század végén az Esterházy család megvásárolta a birtokaiknak egy részét, így került hozzájuk Várfölde is, amelyet egészen 1945-ig birtokoltak.