funiQ logo

Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Nova

A kiállítás alapját egy helyi gyűjtés képezi, amit egy novai tanító, Vaskai Miklós és felesége szervezett az iskola diákjaival az 1950-es évek elején. Ennek az anyagából nyílt meg 1954-ben a Plánder Ferenc Falumúzeum. Névadója Göcsej első néprajzkutatója volt, aki plébánosként sok időt töltött a faluban.

Az 1960-as évektől kezdve a Göcseji Múzeum szervezett kiállítás a gyűjteményből, de a tiszttartói ház állapota, amelyben ki voltak állítva, igencsak leromlott, így 2001-ben el kellett szállítani a tárgyakat. 2005 óta ismét várja a látogatókat a múzeum a már felújított épületben.

A múzeumban a göcseji ételkészítési és étkezési szokásokat állították a középpontba, amiken keresztül a paraszti kultúra egészébe nyerhetünk betekintést. A kiállítás 5 féle alapanyag mentén szerveződik: ezek a gabonafélék, a húsfélék, a tej és tejtermékékek, a zöldségek és gyümölcsök és az italok. Ezeken keresztül számtalan témáról tanulhat a látogató, például az étkezéshez szükséges eszközök elkészítéséről, az állattartásról, ünnepi szokásokról.