funiQ logo

Zala Zöld Szíve: Kistolmácstól Kiscsehiig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 17 km
Össz. emelkedő:  200 m
Össz. lejtő: -170 m
Magasság max.: 265 m
Magasság min.: 170 m

KistolmácsBázakerettyeLispeszentadorjánMarócKiscsehi, Budafapusztai arborétum

Ez az útszakasz völgyekkel tagolt erdős dombvidéken meghúzódó apró falvakon keresztül vezeti végig a látogatót.

Kistolmács Kistolmácson halad át a Dél-dunántúli Kéktúra, és innen indul a csodás tájakon átzakatoló erdei kisvasút is. A település népszerűségéhez nagyban hozzájárul az 1989-ben épült mesterséges tó is, amit strandolók és horgászok egyaránt szívesen használnak.

erdei kisvasút a kistolmácsi állomáson

Kistolmácsot elhagyva erdőn keresztül kanyarog az út Bázakerettyéig, mely a kőolaj-kitermelés helyi központja. A település főbb látnivalói az amerikai szakemberek számára, göcseji stílusban épült mérnöklakások, a község központjában álló szép kápolna és a termálfürdő, mely varázslatos erdei környezetben várja vendégeit.

Bázakerettye A magyar olajipar bölcsőjének is nevezett település nem csak nyersanyagforrásai miatt méltó említésre. Épített értékei között találunk egy XIX. századi templomot és egy 1934-es kápolnát. A kőolaj mellett a termálvíz is a falu kincsei közé tartozik, így fürdőzésre van lehetősége az ide látogatóknak.

Bázakerettyei termálfürdő

Meredek domboldalon felkapaszkodva jutunk a Budafapuszta és Lispeszentadorján felé vezető utak elágazásába, ahol 1937-ben először tört fel a kőolaj Magyarországon. Lispeszentadorjánban találjuk a környék legnagyobb templomát, mely a múlt század elején épült neoromán stílusban. A község három, szép kilátást nyújtó szőlőheggyel, kiváló borokkal büszkélkedhet.

Lispeszentadorján Hazánk egyik legősibb települése nem csupán borkultúrájáról híres. Nagyon gazdag természeti értékekben is, gazdag növény- és állatvilág veszi körül, de a Pálos kolostor romjai, illetve az 1936-ban épült templom is mind hozzátartozik a település értékéhez, szépségéhez.

Szent Adorján-templom a távolból
A lispeszentadorjáni Szent Adorján-templom a távolból Fotó: Lorschy András - Happy Bike ©

Maróc község határában erdőkkel övezve helyezkedik el 10 hektáros Maróci-tó. Maga a község katlanszerű völgyben, erdők és szőlőhegyek ölelésében, csodálatos természeti környezetben fekszik.

Maróc A dél-zalai zsákfalu látnivalói az 1948-ban épült katolikus templom, a szépen kialakított horgásztó és szőlőművelésre használt dombok. Mindezek miatt kedvelt kirándulóhely.

Kiscsehi legfőbb nevezetessége a Budafapusztai arborétum. Budafapuszta Dél-Zala egyik igazi gyöngyszeme. Ma elsősorban az arborétum az, amely a kirándulók számára vonzóvá teszi a településrészt.

Kiscsehi A zalai erdők között megbújó kistelepülés legfőbb látnivalója a budafapusztai arborétum, de érdemes megnézni a Zichy-vadászkastélyt, illetve a budafapusztai szénhidrogénmező ipari emlékeit. A térség a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsője.

budafapusztai vadászkastély
Budafapusztai vadászkastély Fotó: MTDMSz/Cartographia ©