funiQ logo

Varga Imre szobrai Siófokon

Siófokon született a köztéri szobrászat egyik legismertebb alakja, Varga Imre. A Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész több száz alkotását tekinthetjük meg szerte Magyarországon, sőt, néhány munkájába még Párizsban is belefuthatunk.

Szülővárosának különböző pontjain számos eredeti és eredeti másolat alkotását megtaláljuk, ami nem is csoda, hiszen Siófok önkormányzata az 1990-es évek első felében elhatározta, hogy a város köztereit egyfajta Varga-gyűjteménnyé alakítja.

A vasútállomás két oldalán egy-egy parkot találunk, amelyekben máris felkereshetünk néhány Varga Imre-szobrot. Az állomástól a Balaton felé haladva elérjük a Jókai-parkot, amelynek túlsó oldalán találjuk a Krúdy Gyula-szobor eredeti másolatát. Az írót egy szekéren ülve ábrázoló mű eredeti változata 2003-ban készült, ma Nyíregyházán láthatjuk. A siófoki szobrot – amelyen néhány könnyen észrevehető változtatást láthatunk az eredeti alkotáshoz képest – 2004-ben készítette Varga Imre.

Krúdy Gyula-szobor
Krúdy Gyula-szobor Fotó: funiQ

Az állomás másik oldalán terül el a Millennium park, ahol a tucatnyi látnivaló egyike a szintén siófoki születésű Kálmán Imréről készült bronzszobor. A Csárdáskirálynő világhírű zeneszerzőjének épített Zenepavilon egy árnyékos pontján, karosszékének kényelmét élvezve hallgatja a park zenéjét az operettek királya.

A park egy másik pontján áll a "Mártírok" szoborcsoport címet viselő négy szoboralak együttese. Az 1985-ben Kaposváron felállított szobrok eredeti címe a "Lenin és a tanácsköztársaság somogyi mártírjai" volt. 1991-ben azonban eltávolították és egy raktárban helyezték el a kaposvári köztereken fellelhető szocialista jelképeket, így ezt - az akkor még hét figurából álló - alkotást is. A szobrok 1993-ban kerültek Siófokra, hogy a Varga-gyűjteményt gyarapítsák, ám addigra már csak a ma látható négy alak maradt meg, a többi eltűnt. Természetesen új címet is kapott a szoborcsoport. 

Siófok Víztornyának környékén és Fő terén sétálva tulajdonképpen egy ingyenes, állandó Varga Imre kiállításon járunk, hiszen a művész közel egy tucat szobra kapott itt helyet. A Víztorony lábánál találjuk gróf Széchenyi István szobrát, amelyet egy kör alakú szökőkútban helyeztek el 2012-ben. A nagyméretű bronz és krómacél szobor a grófot a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja, hiszen Széchenyi István a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítója és örökös elnöke. 

gróf Széchenyi István szobra
Gróf Széchenyi István szobra Fotó: funiQ

A Fő téren áll Varga Imre az Óbudai Várakozók szoborcsoportról készített eredeti másolata, amely négy, esernyőt tartó, életnagyságú nőalakot ábrázol. A szobrokat Siófokon csak az Esernyősök néven említik. 

Várakozók szobor és Czóbel Béla-szobor
Várakozók szobor és Czóbel Béla-szobor Fotó: funiQ
Varga Imre Várakozók című szobra Óbudán
Az eredeti, óbudai szoborcsoport Fotó: funiQ

A város főtéren találjuk a Kossuth-díjas avantgárd festőművész, Czóbel Béla életnagyságú, székben ülő bronzszobrát, amely egy eredeti Varga Imre-mű másodpéldánya. Az első alkotást Szentendrén, Czóbel Béla egykori műtermének helyén avatták fel 1977-ben.

II. Rákóczi Ferenc 1705-ben pecsétet adományozott Siófoknak, ennek 300. évfordulóján, 2005-ben került a Fő térre krómacél és bronz ülőszobra. Előtte 1998-tól a Dél-balatoni Kulturális Központ belső udvarán állt. 

II. Rákóczi Ferenc-szobor
II. Rákóczi Ferenc-szobor Fotó: funiQ

A téren láthatjuk még Charles Baudelaire francia költő Une Charogne (Egy dög) című költeményére utaló szobrot, a La Charogne-t. Ez a bronz és krómacél alkotás Varga Imre 1989-ben Mezőberényben felállított művének eredeti másolata.

La Charogne
La Charogne Fotó: funiQ

Nem messze innen áll a debreceni Hatvani István professzornak emléket állító Professzor című szobor eredeti másolata. Az alkotás érdekessége, hogy összesen három példány készült belőle, az egyik Debrecenben, a másik Siófokon, a harmadik példány a belgiumi Antwerpen szabadtéri múzeumában, a Middelheim Museumban van.

Professzor szobor
Professzor szobor Fotó: funiQ

A Mementó a II. Magyar hadseregért címet viselő háromalakos szoborcsoport fej nélküli, féllábú, félkarú katonáinak mellkasán jól látható kitüntetések virítanak.

Az 1988-ban készült Vénusz születése 2005-ig a művelődési ház előtt állt, akkor került át mai helyére, a Fő tér egy másik pontjára. Az alkotás a vizet, a napot és a szelet együttesen jeleníti meg. A Napot a mű tetején álló, eredetileg arany színű nőalak és a nagyjából vízszintesen elhelyezkedő, bronz-fekete árnyékalak ábrázolja, a köztük hullámzó fémvitorla a szelet szimbolizálja, míg a víz a szökőkútban csobogó folyadék képében jelenik meg.

Vénusz születése szobor
Vénusz születése szobor Fotó: funiQ

A Fő tér közelében, a Kálmán Imre Kulturális Központ színházterme bejáratának két oldalán találjuk a Madách Imre-szobor 1969-ben Salgótarjánban felállított egész alakos bronzszobrának kicsinyített mását, és a töprengő Kopernikusz bronzszobrát.

A Sió híd keleti oldalán álló egész alakos Bartók Béla-szobor csak egy tagja egy négyrészes Bartók-sorozatnak, amit Varga Imre készített. A sorozatból találunk egy részt a budapesti Bartók Béla Emlékház kertjében, egyet Makón, egyet pedig Párizsban, a zeneszerzőről elnevezett parkban. Érdekességként elmondjuk még, hogy Brüsszelben is van egy Varga Imre-féle Bartók-szobor, ám ez megjelenésében eltér az előbb említett sorozattól, amelynek tagjai szinte teljesen egyformák.

Bartók Béla-szobor
Bartók Béla-szobor Fotó: funiQ

Károlyi Mihály egykori miniszterelnök és köztársasági elnök 1975-ben a budapesti Kossuth téren felállított szobra később heves politikai viták és demonstrációk tárgya volt. 2012-ben bontották el akkori helyéről az alkotást, ami még annak az évnek a szeptemberében Siófokon, Balatonszéplak felső vasútállomás közelében egy kis parkban lett újra felállítva, miután Varga Imre felújította a szobrot. Károlyi gróf közel életnagyságú szobra egy három lépcsős talapzaton áll, két ív alatt. 

Siófokon a Szépvölgyi utcai temetőben láthatjuk nyitva tartás alatt a Golgota, vagy a Krisztus kereszthalála című krómacél alkotást, amely a keresztre feszített Krisztust és a kereszt lábánál álló, köpenybe burkolózott Máriát ábrázolja. 

A városban található a már említetten kívül még egy, Krúdy Gyulát ábrázoló szobor. Az író nevét viselő szakközépiskola bejárata előtt található mellszobor a szekeres Krúdy-szobor egy átalakított változata.

Varga Imre legrégebbi Siófokon látható munkáját a helyi kórház kertjében járva nézhetjük meg. A Tűnt idő, ami egy három alakos szoborkompozíció, az álmodozó ifjúságot, a hervadást és az elmúlás kényszerű elfogadását szimbolizálja.

A Mária mennybe fogadása elnevezésű krómacél szobrot 2004-ben készítette Varga Imre, a mű a Szent Kilit-templom kertjében látható.

A régi 7-es út mellett, a tűzoltóság előtt találjuk Szent Flórián bronz és krómacél szobrát. Varga Imre a tűzzel dolgozók (tűzoltók, kovácsok, kéményseprők, fazekasok, pékek) védőszentjét egyenruhát viselő római katonaként ábrázolta, kezében egy csöbör vízzel, amivel egy, az alakhoz képest aprócska ház tüzét oltja el.

A talapzat felirata:

Majd ha kigyúl fölöttünk a sorsunk, s bennünket már senki se szán, te öntsd ránk az első csöbör vizet. tűzoltó égi Flórián! /Takáts Gyula/