funiQ logo

Malom-túra Mohácson

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 8,5 km
Össz. emelkedő:  27 m
Össz. lejtő: -13 m
Magasság max.: 102 m
Magasság min.: 83 m

Mohács, Széchenyi tér – II. Lajos király-emlékmű - Csele-patak - Szent Miklós Vízimalom – Mohács, Széchenyi tér

Szent Miklós Vízimalom
Szent Miklós Vízimalom Fotó: funiQ

Néhány órás, rövid élménytúra a könnyed túrák kedvelőinek. A túra során felkeresheted a mohácsi csatában odaveszett II. Lajos király emlékművét, a Csele-patak torkolatát, megismerkedhetsz a malom működésével, sőt ki is próbálhatod magad molnárként. Kipróbálhatod továbbá Európa egyetlen ismert, működőképes emberi erővel hajtott malomberendezését is.

Mohács Az ország egyik legdélibb városának neve egybeforrt legfőbb látványosságával, a busójárással. A több száz éves népszokás a Mohács környékén élő délszlávok, azaz a sokácok farsangi, télbúcsúztató népszokása. A busójárás felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is.

A túra a Széchenyi térről indul. A Szabadság utcán a Duna felé indulva, majd a Szent János utcánál balra fordulva érsz el a kompkikötőig. A kompkikötőnél a Szent János Hotel előtt elhaladva térj rá a Duna menti töltésen vezetett kerékpárútra. A kerékpárút kb. 1 km múlva egy kerékpáros parkolónál egy szakaszon véget ér. Fordulj jobbra és folytasd az utat a Felső-Duna soron a strand előtt elhaladó kerékpárúton a Budapesti útig. Jobbra fordulj és haladj az 56. sz. főút mellett vezetett kerékpárútig. Ismét jobbra kell fordulni és az út mentén vezetett kerékpárúton jutsz el a sombereki elágazásig. Itt találod a mohácsi csatában odaveszett II. Lajos emlékművét. 

Ha szeretnéd megnézni a Csele-patak torkolatát, a kerékpárúton kicsit tovább kell tekerned, a patak fölött átkelő híd után jobbra fordulva a kis utca a torkolathoz vezet.

A sombereki elágazásban Somberek felé indulj, majd kb. 1 km múlva az út jobb oldalán találod a Szent Miklós Vízi és Taposómalmot.

A túráról ugyan ezen az útvonalon térj vissza Mohács belvárosába.

Szent Miklós Vízimalom
Szent Miklós Vízimalom Fotó: funiQ