funiQ logo

Tata környéki kerékpártúrák 8.: Közép-Gerecsei hosszútúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 56 km
Össz. emelkedő:  1 100 m
Össz. lejtő: -1 100 m
Magasság max.: 439 m
Magasság min.: 134 m

Útvonal: TataAgostyáni arborétumTardos - Felsőbikol – Hajós-völgy – PusztamarótHéregTarjánVértestolnaBaj – Tata

Táv: 56 km

Szintemelkedés: 815 m

Időtartam: 6 óra + pihenőidők

Nehézség: Nehéz, jó fizikai felkészülést és technikai tudást igénylő körtúra.

A kerékpáros túraútvonal mentén a középső Gerecse természeti látnivalóit, az évszázadok óta itt élő különböző nemzetiségű emberek kulturális örökségét változatos nehézségű, kerékpározható közutakon, kerékpárutakon, erdő-, és mezőgazdasági utakon fedezheted fel. A körtúra mindkét irányban teljesíthető.

A túra Tatáról, az Öreg-tó mellett található Ökoturisztikai Központtól indul, majd Agostyán, Tardos Bikol, Pusztamarót, Héreg, Tarján, Vértestolna, Baj érintésével tér vissza tatai kiinduló pontjára.

A túra az Ökoturisztikai Központ és a főút között vezető szervizúton indul.

Tata belvárosa felé indulj el, majd kb. 300 m múlva a Baji elágazásnál jobbra kelj át a főúton és haladj Baj irányába.

150 m múlva, a Tatai Edzőtábor előtt kanyarodj be balra a Sport utcába és az Angol-kert mellett elhaladva haladj annak legvégéig. Az utca végén az Erzsébet királyné térre érkezel, ahol fordulj jobbra és tekerj egyenesen a Cseke-tó bejáratáig. Itt egy kapun áthajtva jutsz el a tó menti sétányra.

Cseke-tó
Cseke-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Haladj tovább enyhén balra úgy, hogy a tó jobb kézről essen. A sétány a tó végénél elkanyarodik jobbra, te azonban itt hagyd el a parkot és hajts ki a kijárati kapun keresztül a Révai utcába. Haladj egyenesen az Agostyáni útig, itt fordulj jobbra.

Hosszú, változatosan (2-7% között) emelkedő közúti szakasz következik a Gorba-pihenőig. Agostyánig még kellemesen emelkedik az út, aztán a falun átjutva kezdődik a meredekebb rész. Az arborétum mellett vezető közút jó minőségű, erdős környezetben jut el a pihenőig.

arborétum
Arborétum Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

A gépkocsi forgalom ugyan alacsony, de a kanyargós úton figyelmesen, az út szélére húzódva haladj. A pihenőtől Tardos felé kb. 2,2 km hosszú gurulás a jutalma a korábbi erőfeszítéseidnek. Tardos központjában egy „T” elágazásban a főút balra halad tovább Süttő felé, te is ebbe irányba folytasd az utat.

panoráma a kőbányához vezető útról
Panoráma a kőbányához vezető útról Fotó: funiQ

A közút a Bikol patak mellett vezet kellemesen lankásan lefelé, több pihenőhely is lesz út közben rajta. Az egyik legnagyobb – ahol még büfét is találsz – a festői környezetben fekvő Malomvölgyi-tó melletti. Érdemes megállni egy hosszabb pihenőre.

7,5 km szelíd gurulás után érsz el a pusztamaróti kereszteződéshez a Reviczky kúriánál. Itt le kell térned a közútról jobbra az aszfaltos erdészeti útra. Az eddigi gurulásnak most jön meg a böjtje, 6,6 km folyamatos emelkedőn haladsz Pusztamarótig. Itt viszont kipihenheted magad a pihenőhelyeken. Az ifjúsági tábor előtt elhaladva tekerj tovább kb. 1 km-t, majd ahol az út élesen balra fordul, te jobbra térj le, majd 250 m múlva haladj el a hatalmas tisztás szélén fekvő erdészház előtt. Az út balra tartó hosszú ívben folytatódik a tisztás közepén, majd 2 km múlva egy éles visszafordító kanyarban betorkollik egy másik földútba. Itt fordulj jobbra és ezen haladj tovább 2,2 km-t Héregig. A településre beérve az út jobbra fordul, majd egy fordított ipszilon kereszteződéshez érkezel. Itt élesen fordulj balra, és elhagyva a falut kijutsz a tarjáni közútig. Fordulj jobbra és a közúton 3 km-t tekerve érsz el Tarjánig.

echte sváb ház Magyarországon
Echte sváb ház Magyarországon Fotó: funiQ

Maradj a közúton, haladj keresztül a falun és 2,5 km múlva a közüti kereszteződésben fordulj jobbra Vértestolna irányába. Rövid gurulás után érkezel be a településre, a falu közepén az út megtörik jobbra, haladj tovább a főúton. Elhagyva a falut 1 km múlva érkezel a Tarján – Tata közúthoz, ahol fordulj balra Tata irányába. 2,2 km erős kaptató következik a Gorba pihenőig.

Innen gurulás 850 m következik, majd a közútról balra le kell térned egy erdei földútra, a S+ jelzésre. 900 m múlva az út élesen balra kanyarodik, maradj ezen a nyomon a P+ jelzésen. 1,3 km múlva egy tisztáshoz érsz, balról a tisztás belső szélén fekszik a baji vadászház.

Mielőtt ismét beérnél az erdőbe, a P jelzés balra letér az útról, ezzel szemben indul a S jelzés, egy ideig a tisztás és az erdő határán vezet, majd betér az erdőbe. A S jelzésen haladj előre 2,1 km-t, majd ahol az erdőből kiérsz, már a baji szőlők között haladsz. Keskeny aszfaltúton haladj lefelé, továbbra is a S jelzést kövesd a présházak között. A jelzés mentén eljutsz a baji templomig a főúthoz. Fordulj balra, és a főúton, majd kerékpárúton haladj Tata irányába. Kelj át a vasúton, majd amikor Tata belvárosa felé haladva eléred a főutat, kelj át rajta és a szervizútra balra ráfordulva kb. 300 méter múlva megérkezel a végállomásra.

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ
Új Kajakház Ökoturisztikai Központ Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©