funiQ logo

Tata környéki kerékpártúrák 7.: Közép-Gerecsei túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 47 km
Össz. emelkedő:  800 m
Össz. lejtő: -800 m
Magasság max.: 393 m
Magasság min.: 104 m

Útvonal: TataSzomódDunaszentmiklós – Meleges-hegy - Süttő – Bikolpuszta – Malomvölgyi Szabadidőpark – TardosAgostyáni arborétum – Tata

Táv: 47 km

Szintemelkedés: 493 m

Időtartam: 5 óra + pihenőidők

Nehézség: Közepesen nehéz, fizikai felkészülést igénylő körtúra.

A kerékpáros túraútvonal mentén a nyugati és a középső Gerecse természeti látnivalóit változatos nehézségű, kerékpározható közutakon, kerékpárutakon fedezheted fel. A körtúra mindkét irányban teljesíthető.

A túra az Ökoturisztikai Központ és a főút között vezető szervizúton indul.

Tata belvárosa felé indulj el, majd kb. 300 m múlva a Baji elágazásnál jobbra kelj át a főúton és haladj Baj irányába.

150 m múlva, a Tatai Edzőtábor előtt kanyarodj be balra a Sport utcába és az Angol-kert mellett elhaladva haladj annak legvégéig. Az utca végén az Erzsébet királyné térre érkezel, ahol fordulj jobbra és tekerj egyenesen a Cseke-tó bejáratáig. Itt egy kapun áthajtva jutsz el a tó menti sétányra. Haladj tovább enyhén balra úgy, hogy a tó jobb kézről essen. A sétány a tó végénél elkanyarodik jobbra, te azonban itt hagyd el a parkot és hajts ki a kijárati kapun keresztül a Révai utcába. Haladj egyenesen az Agostyáni útig, itt fordulj balra az Agostyáni útra. Ezen haladj kb. 150 m-t a Bacsó Béla útig, ott fordulj jobbra. Figyelmesen kerékpározz ezen a rövid szakaszon nagy az személy-, és tehergépjármű forgalom. Ezen az úton haladj a második kereszteződésig és ott fordulj be jobbra a Mikszáth Kálmán utcába. Kb. 350 m múlva keresztezed a vasutat, majd a vasút után sorolj be középre, hogy az első utcába (Tavasz utca) befordulj balra. A Tavasz utcának haladj a végéig, ott fordulj jobbra. Ez az út rávezet a szomódi kerékpárútra, erre hajts fel. Kb. 800 m múlva - már Szomódon belül - a kerékpárút megszűnik, innen a közúton haladj tovább Szomód központjáig, ahol egy éles kanyart követően az út kettéágazik. A kereszteződésben jobbra haladj tovább a főúton Dunaszentmiklós irányába. A Szomódnál még lankás út fokozatosan emelkedni kezd, majd kb. 3 km kaptató következik. Mikor beértél Dunaszentmiklósra, a főút jobbra fordul és egy bevágásban elindul lefelé a főtér irányába. A főtér felső sarkánál térj le balra a Rákóczi utcára. Ezen a pincesor előtt tekerj fel a kilátó felé (meredek szakasz). A kilátóból pazar a kilátás a tatai medence és a Duna irányába.

Ugyan azon az úton, amelyen feltekertél a kilátóhoz, indulj le a főútig, majd balra fordulva a főúton haladj tovább Neszmély irányába. Az út fokozatosan emelkedik, balról apró házi pincészetekbe térhetsz be egy kóstolásra - érdemes.

Figyelem! Annak ellenére, hogy a jelenleg hatályos KRESZ értelmében kerékpárosként fogyaszthatsz egy kevés alkoholt, pincelátogatáskor inkább „rápihenő időt” tervezve indulj el a kóstoló helyszínéről. Amennyiben úgy érzed, hogy nem tudsz biztonságosan kerékpározni, kérd kollégáink segítségét: csekély összegért megoldják a te és felszerelésed visszajuttatását az Ökoturisztikai Központba.

A faluból kivezető kaptató után az út megszelídül, lágy dombok, rendezett szőlőültetvények között érkezel a fennsíkon elterülő Hilltop Neszmély borászatához és pazar panorámás étterméhez. Innen az út már lefelé vezet, két hajtűkanyarral nehezített erős lejtő következik. Figyelmesen kerékpározz, mert a szűk és rossz állapotú aszfaltúton – még ha ritkán is – de kamionokkal is találkozhatsz. 2 km megérdemelt gurulás után érkezel a 10. sz. főúthoz, ahol jobbra kanyarodva indulj el Budapest irányába.

(Az itt következő szakasz bár az EuroVelo 6 Duna-menti kerékpárút része, de jelenleg még nem kiépült kerékpáros létesítmény. A kereszteződéstől 5 km-re fekvő Süttőig kizárólag a nagy forgalmú közúton tudsz haladni. Figyelmesen kerékpározz, ezen a szakaszon jelentős a tehergépjármű forgalom.)

Süttőre beérve először keresztezed a vasutat, majd kb. 300 m múlva érkezel a jobbról becsatlakozó Tardosi elágazáshoz. Itt fordulj le az útról jobbra és a közúton hagyd el Süttőt. Csodálatos környezetben, erdős, ligetes területen vezet a közút, melyről nem kell letérned. 5 km után érsz Bikolpusztára, azt elhagyva a pusztamaróti kereszteződésben elhaladsz a Reviczky kúria mellett. Innen lankásan - de 7,5 km hosszan! - Tardosig folyamatosan emelkedő út a Bikol patak mentén halad, az út mellett több helyen találsz pihenőhelyet. Az egyik legnagyobb – ahol még büfét is találsz – a festői környezetben fekvő Malomvölgyi-tó melletti. Érdemes megállni egy hosszabb pihenőre.

Tardos központjában a főút jobbra fordul, te is erre – Tata felé - haladj tovább. A falun belül majd onnan kifelé 2,2 km-es erős kaptatót kell leküzdened, majd kiérsz a Gorba tetőre, ahol egy jól kiépített pihenő vár. Innen 4,5 km, erdős területen keresztül vezető úton gurulsz tovább Agostyánig. (Hűvösebb időben egy meleg felsőre szükséged lesz: az erdős területen vezető főúton a hosszú gurulás alatt gyorsan átfagysz.) Agostyánon áttekerve, egy rövid lankás emelkedő után haladj tovább Tata irányába. 4,5 km múlva keresztezed már Tatán belül a vasutat, majd az első balra induló utcába (Révai utca) figyelmesen fordulj be balra és menj el a Cseke-tó bejáratáig. A kiskapun hajts át, majd rögtön fordulj jobbra a tó melletti sétányra és menj rajta végig a kijáratig. Haladj tovább egyenesen az Erzsébet királyné térig, ott fordulj balra a Sport utcába. Egy sarok múlva érdemes egy fagyira beugrani a sarki cukrászdába. Menj tovább a Baji útig, itt fordulj jobbra és menj a főútig. Kelj át rajta és a szervizútra balra ráfordulva kb. 300 méter múlva megérkezel a végállomásra.