funiQ logo

Csabdi romtemplom

Csabdi legrégebbi épített emléke a falu központja feletti domboldalban található templomrom.

Csabdi romtemplom
Csabdi romtemplom Fotó: funiQ

A közeli zsámbéki templom hatása kimutatható. A templom félköríves szentélyzáródású főhajóval és egyenes záródású mellékhajókkal rendelkező kéttornyú templom volt. Ma a déli torony maradványa látható. A hajók szélessége és hossza egyaránt 12 méter, a belső szélessége hajónként 2,15 méter 4,60 méter 2,15 méter. A falak 0,75 méter vastagok mészkőből és homokkőből durván rakottak és vakoltak. 

A torony négyszögletes alaprajzú, 3,65 méter külső oldalhosszal, az oldalhajó felé nyitva. A tornyok valószínűleg kősisakosok voltak, a középhajót - különösképpen - végig dongaboltozat fedte, a váll alatt ablaksorral, az alsó ablakok kámvája, sőt a boltozat kezdete is látható még. A mellékhajók befedési módja ismeretlen. 

eredeti állapot (Bába Imre rajza)
Eredeti állapot (Bába Imre rajza)

Lehetséges, hogy a templomot már korábban nagy pusztulás érte, és utána a befalazott középhajó maradt csak egy ideig használatban, ez magyarázza a tömör hosszfalakat. A templom körül temető is volt, amit a XVIII. században is használtak, de még a XIX. század legelején is temetkeztek ide.