funiQ logo

Balatonszepezd

A Balaton északi részén, Zánka és Révfülöp között helyezkedik el.

Túraajánlatok

Látnivalók

A község északkeleti részén fekvő Víriusztelepet Víriusz Vince neves mezőgazdász hozta létre saját birtokán. A XIX. század végi filoxérajárvány után nagy szerepe volt az új szőlőfajták meghonosításában. Nevét emlékoszlop is őrzi.

A keletelt szentélyű kis katolikus templom a XII. században, román stílusban épült, majd a XIII. században gótikus stílusú kiegészítések történtek. Nem maradt el a XVIII. századi barokk átépítés sem.

A református templom késő barokk, a XVIII. század végéről.

Ugyancsak késő barokk az 1800 körül épült evangélikus templom is.

A Sebestyén-kastély – dr. Sebestyén Gyula néprajztudós nyaralója – az angol kastélyokat idéző, romantikus stílusban épült. A neves néprajzkutatót tartják az ősi magyar rovásírás egyik megfejtőjének. Az épülethez vezető út mellett vörös homokkőből emelt oszlop áll – a Pogány-kő – rajta székely rovásírás. A talapzaton több nyelvű, a szöveget ismertető tábla található.

Strandok

Központi strand Balatonszepezd három strandja közül a Központi a legnagyobb, és mindössze pár perc sétára helyezkedik el a vonatállomástól. Néhány éve teljeskörűen felújították, így most modern játszótér, sportpályák, gyermek fürdőhely, kölcsönözhető vízibiciklik és vendéglátóegységek várják a strandolókat.

Szepezdfürdői Ifjúsági Strand A tó medre szépen, fokozatosan mélyül, így kisgyermekes családoknak is jó választás a strand. A hosszan elnyúló, füves partszakaszon több árnyékot adó fát is találunk, de nagy napozásra alkalmas területek is megtalálhatóak itt.

Víriuszi strand A Balatonszepezd keleti részén lévő Víriusztelep városrészben található a Víriuszi strand. A kisgyerekek szórakozásáról homokozós játszótér gondoskodik a fűvel borított parton.

Története

Régi település, első okleveles említése 1093-ban történt. Ekkor udvari emberek lakták, később a veszprémi püspökség, majd a somogyvári apátság tulajdonába került. A török időkben elnéptelenedett faluba a XVIII. században a magyarokon kívül német telepesek is érkeztek.