funiQ logo

Velencei-tó kör (33 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 33 km
Össz. emelkedő:  90 m
Össz. lejtő: -90 m
Magasság max.: 138 m
Magasság min.: 100 m

VelenceVelencei-tóPákozdKisfaludDinnyésAgárdGárdonyGárdonyfürdőVelencefürdőVelence

A Velencei-tó körül kiépített kerékpáros infrastruktúra, a számos könnyen megközelíthető természeti és kulturális látnivaló ideális környezetet teremt a kerékpárral túrázók számára. A tó északi és nyugati oldalán a természeti értékek kerülnek előtérbe, míg a déli és a keleti parton a nyaralók által jobban látogatott üdülővárosok húzódnak.

Velence Korzó
Velence Korzó Fotó: funiQ

Útvonal

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk egyik legfontosabb üdülőhelye. Velence látnivalói közül megtekinthetjük a Hauszmann-Gschwind-kastélyt, illetve a Beck-kastélyt is. 2000-ben Velence lett Magyarország legvirágosabb - akkor még - községe. A településen kerékpártúra vezet át.

A tavat megkerülő túra az óramutató járásával ellentétes irányban halad és a Velencei Korzótól indul, ami csupán pár száz méterre van a vasúti megállóhelytől. A kitérőket nem számolva 30 km-t kell kerékpároznunk a tó körül, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontra. Mivel az útvonal nem túl hosszú, így néhány kitérővel is viszonylag rövid idő alatt kényelmesen teljesíthetjük a távot.

utcakép

Velencei-tó Országunk harmadik legnagyobb és egyben egyik legkedveltebb természetes tava. A „Napfény tavát” évente 2050 órában süti a nap, átlagmélysége 1,5 méter, így Európa egyik legmelegebb édesvizű tava. Vize gyógyhatású, kénhidrogéntartama segít a reumatikus panaszokon.

Ha az állomásra érkezünk, azonnal a Velencei-tó felé vesszük az irányt, az aluljáróban kerékpárral is lehet haladni, és az útra kiérve jobbra kanyarodunk ahol baloldalon haladunk rövid ideig. A körforgalmat elhagyva a kis híd után balra fordulunk a tó irányába. A Korzótól már hangulatosabb környezetben, a parton folytatjuk utunkat a jól kiépített kerékpárúton.

Velencei-tó
Velencei-tó Fotó: funiQ

A csónakkikötőhöz érve újra visszatérünk az út mellé. A baloldalon hosszan elterülő kempinget elhagyva található egy kerékpáros pihenőhely és egy elágazás.

Kitérő: Bence-hegy; 7 km oda-vissza és Nadap +4 km oda-vissza
Jobbra fordulva a dombok felé, néhány száz métert felfelé tekerve található egy kerékpárüzlet és szerviz. Az üzlet felett halad el a főút, ahol jobbra fordulunk Budapest irányába, majd nem sokkal utána a temető mellett balra áthaladunk az autópálya felett. Ezt követően a Panoráma útra fordulunk, ami meredeken felvisz minket a Bence-hegyre. Már útközben is nagyszerű kilátás nyílik a Velencei-tóra, de érdemes a meredekebb szakaszt is teljesíteni, hogy felmenjünk a 2018 tavaszán átadott új, izgalmas formájú kilátóba. Ha visszagurulva az út végén balra kanyarodunk, akkor csak 2 km-t kell megtennünk, hogy egy kis emelkedőt megmászva Nadapra jussunk.
Bence-hegyi kilátó a Velencei-tónál
Bence-hegyi kilátó a Velencei-tónál Fotó: Szilas - Wikimédia Commons CC-BY-SA

Egy kisebb erdős területen keresztül haladva a hangulatos, szintén két oldalon erdővel határolt Evezős úton megyünk tovább az autópálya és a velencei-tavi evezős pálya között. Előbbinek csak a halk zaját hallani, mert a növényzet eltakarja előlünk, utóbbira pedig táblák hívják fel a figyelmet. Menet közben két helyen szintén tábla jelzi, hogy pihenőhely is áll a rendelkezésünkre a tóparton, sajnos padok nélkül, így igazán csak a kerékpárjaink tudnak pihenni a számukra kialakított helyen.

Egyenesen folytatva utunkat egy kellően széles és jó minőségű kerékpárúton mehetünk tovább, az elágazásnál jobbra fordulunk a Pákozd-Sukorói Arborétum irányába.

Kitérő: Szúnyog-sziget és Katonai Emlékpark; 4 km oda-vissza
A kerékpárúton egyenesen haladva először a Katonai Emlékparkhoz érünk, ahol a kerékpárokat letámasztva gyalogosan javasolt bejárni a területet. Mindenkinek érdemes megtennie ezt a kis kitérőt, hiszen számos katonai emlékművet tekinthetünk meg a szépen kialakított parkban és a kilátás is nagyon szép a dombtetőről. A továbbhaladást felfestés mutatja a Szúnyog-sziget felé, ahol a pákozdi hajóállomás és egy csárda is megtalálható.

Pákozd A községből hangulatos körsétát tehetünk a fölötte magasodó Sár-hegy és Pogány-kő erdeibe és az ingókövek birodalmába. A település környékén több fontos régészeti lelőhely van, és itt tekinthető meg a Pákozdi Csata Emlékmúzeum is, amely hadtörténeti szempontból mutatja be az 1848-as eseményeket.

bringaút Pákozd felé
Bringaút Pákozd felé

Az elágazástól alig több, mint 500 m-re található az arborétum bejárata, itt balra fordulunk, majd az elágazáshoz érve jobbra haladunk tovább, de érdemes először balra fordulni, hiszen pár lépésnyire található a Doni emlékmű.

Doni kápolna
Doni kápolna

Ezt követően a tótól távolodva az autópálya alatt haladunk el, ami után balra kanyarodunk, hogy az országúttal párhuzamosan haladva érjünk be Pákozdra. Egy rövid szakaszon hagyjuk csak el a főutat, mialatt egy rövid emelkedőt kell leküzdenünk. A település legtöbb látnivalója az országút mellett található. Kényelmesen, kerékpárúton mehetünk végig, hol az út jobb, hol a bal oldalán.

Kitérő: Pákozdi ingókövek; 8 km oda-vissza
Jelzett mountain bike útvonalon érhetjük el az ingóköveket. A kitérő meredek úton halad, és csak az első szakasza aszfaltozott.

Dinnyés A falu életében nagy szerepet játszik a turizmus, amit a rengeteg színes hagyományőrző program nyújt. Védőszentje Szent György mártír, akinek a nevét a katolikus templom is viseli. A klasszicista templom 1820-ben épült, bejárata előtt pedig kőszarkofág található.

kerékpárút Dinnyés felé
Kerékpárút Dinnyés felé

Pákozd nyugati széléhez közeledve választhatunk, hogy lerövidítjük-e az utat, vagy követjük a kerékpárutat. Ha rövidíteni akarunk, akkor Dinnyés és Seregélyes felé kanyarodunk balra a Gábor Áron utcába. Egyenesen megyünk a tó nyugati széle felé, majd áthaladunk az autópálya felett. Ez az útszakasz rossz minőségű, de a tóparti nádas mellett megy, ezért van hangulata. Ha azonban nem sietünk, érdemes a kicsit hosszabb, de jobb minőségű utat választani. Ebben az esetben nem kanyarodunk balra, hanem tovább gurulunk a bicikliúton. Elhagyjuk a Pákozd vége táblát és egy ipartelepet is, és szántóföldek mellett tekerünk sokáig. Már meglátjuk Székesfehérvár Kisfalud városrészének első házait, amikor a Császár-vizet elérve balra fordulunk. Önálló, épített kerékpárúton megyünk vissza a tó déli partja felé a töltésen, szép, hangulatos útszakaszon.

Kitérő: Aranybulla emlékmű; 5 km oda-vissza
Az országút mentén továbbhaladva egy közepesen nehéz emelkedő visz minket Székesfehérvár külvárosába. Kisfaludot elhagyva már láthatjuk a dombtetőn álló emlékművet, majdnem a tetejéig tekerhetünk kerékpárunkkal.

Kitérő: Seregélyes; 21 km oda-vissza A főutat keresztezve a Madárdal tanösvényt tekinthetjük meg, és egy hosszabb kitérőt téve, Dinnyésen áthaladva sík úton közelíthetjük meg Seregélyest.

Gárdony Üdülőváros, a Gárdonyi járás székhelye. Részei: Gárdony, Agárd, Dinnyés és Csiribpuszta. Látnivalói közül érdemes megnézni a Rönkvárat, amely az egri vár mintájára épült, a Gárdonyi emlékházat, illetve az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt.

református templom
Református templom

Visszaérve a tó mellé, a 7-es út mellett haladva a kerékpárútról csodálhatjuk meg a tavat és a túloldalon húzódó Velencei-hegységet. Először csak partot övező nádas, majd kisebb üdülők, Gárdonyba érve pedig fürdőzőkkel teli strandokon kígyózik a kerékpárút. A tó déli oldalán két kerékpárút is halad párhuzamosan, az előbb említett út a parton és a másik a 7-es főút mellett. Érdemes a sokkal hangulatosabb tó melletti utat választani, bár nyáron, amikor nagy a tömeg, célszerűbb az út mellettit választani.

Kitérő: Gárdonyi Géza sétány; 7 km oda-vissza
Gárdony központjában jobbra fordulva, a vasutat keresztezve érjük el a Gárdonyi Géza sétányt, ahol kerékpárúton tekinthetjük meg a legfontosabb nevezetességeket és tekerhetünk el a termálfürdőig.

Velence A Velencei-tó partján fekszik, országunk fontos üdülőhelye.

A kerékpárúton és egyirányú utcákon felváltva Velence vasúti megállóhelyhez, illetve a Korzóhoz érünk vissza.