funiQ logo

Mohácsi Busójárás

busójárás - felvonulás

A mohácsi horvát nemzetiségű sokácok busójárása a farsangi időszak végén rendezett maszkos, rituális, mai formájában karnevál jellegű felvonulás. Időpontját a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A hat napon át tartó alakoskodó szokás tánccal, zenével kísért országos hírű népünnepéllyé fejlődött, amelyben a város lakossága, a busócsoportok, valamint az őket kísérő zenészek és táncosok, továbbá a maszkokat, eszközöket készítő kézművesek vesznek részt. A rendezvényen túl a busócsoportok egész éven át aktív közösségként működnek.

Időpont: 2018. február 8-13. (csütörtöktől keddig)
Részletes program: www.mohacsibusojaras.hu
busójárás - nőgyógyász csoport
Busójárás - nőgyógyász csoport Fotó: funiQ

A busó öltözék most is éppen olyan, mind hajdanán volt. Szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, színes gyapjúharisnya, bocskor. Az eseményekbe az ilyenkor ide látogató nagyszámú közönséget is bevonják, akik így részévé válnak a város több pontján zajló eseményeknek.

busójárás - kormos kesztyűvel kenik be a járókelők arcát
Busójárás - kormos kesztyűvel kenik be a járókelők arcát Fotó: funiQ

Ehhez hozzá tartozik a hagyományokon alapuló folyamatos készülődés, az eszközök, maszkok megtervezése és elkészítése, a busóruházat felújítása, az egyes csoportok sajátos járműveinek megtervezése, kialakítása, és a megjelenésük hitelességét szolgáló kutatómunka.

busójárás - felvonulás
Busójárás - felvonulás Fotó: funiQ

A busójárás folyamatában egyformán szerepet kapnak a tervezett programok (pl. busók gyülekezője, felvonulása, a telet szimbolizáló koporsó elégetése, busóavatás, néptáncbemutatók, kézműves vásár) és a spontán akciók és megnyilvánulások (szabados viselkedési formák, termékenységvarázsló rítuselemek, ijesztgetés, játékosság, tánc).

busójárás - felvonulás

A kezdetekkor a mohácsi horvát nemzetiséghez kötődő hagyomány mára a város szimbólumává vált.

busójárás - felvonulás

Az UNESCO 2009-ben (Magyarországról elsőként) a busójárást az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség listájára vette fel.

busójárás - felvonulás

A busójárásnak Bulgáriában is évszázados hagyományai vannak. Hasonló karneváli maszkok léteznek még Svájcban, Olaszországban és Szardínián. A két utóbbi helyen a felvonulók fekete fából készült maszkokat viselnek bundával és mamutones-nek hívják őket. Szintén hasonló ünnepség van Spanyolországban is, ahol zarramacos-nak hívják a busókat.

busójárás - felvonulás

Aki pedig lecsúszott az éves busójárásról, ellátogathat a Busóudvarba, ahol az év bármely napján ízelítőt kaphat a busójárás hangulatából.

busójárás - felvonulás