funiQ logo

Kassa

Szlovákia második legnagyobb városa a Szlovák-érchegység nyúlványai között terül el. A városközpont 208 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A kassai éghajlat mérsékelten meleg, a júliusi átlaghőmérséklet 19° C, a januári - 3° C.

Kassa látképe
Kassa látképe Fotó: Bubamara - Wikimédia Commons CC-BY-SA

A 244 km²-en több mint 200 000 ember él. A város Kassa megye székhelye, itt található a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is. A város 22 kerületre oszlik. 

utcakép

Túraajánlatok

Látnivalók

Szent Erzsébet-dóm

A Szent Erzsébet-dómban tett látogatás során megismerheti a város védőszentjének szimbolikáját. A dómot 1380 táján kezdték építeni egy korábbi templom helyén. Ez Európa egyik legkeletebbre fekvő nyugati stílusú gótikus székesegyháza és egyben a legnagyobb templom Szlovákiában. Belső terében látható a lenyűgöző szépségű Szent Erzsébet oltár, a gótika korából származó egyedülálló kettős csigalépcső – egyike az Európában található öt (látogatható) ilyen építménynek. Itt találjuk az utolsó magyarországi Habsburg-ellenes felkelés vezetőjének, II. Rákóczi Ferencnek a síremlékét is. Az épület külső falán láthatjuk az 1477-ből származó napórát.

A székesegyház belső és külső terét a XV. századi Kassai István kőfaragómester munkái díszítik. A város központjára nyíló legszebb kilátás kedvéért érdemes megmászni a 60 méter magas északi tornyot. A legújabb kutatások a templom építésének pompáját és logikáját a XIV. századi Krisztus Vére csodával hozzák összefüggésbe. A templomot évszázadokon keresztül látogatták a zarándokok és IX. Bonifác pápa 1402-ben kiadott bullájában megerősítette, hogy itt őrizték Krisztus Vérét. 

Szent Erzsébet-dóm (Wikipedia)
Szent Erzsébet-dóm (Wikipedia)

Zenélő szökőkút és harangjáték

A zenélő szökőkút és a harangjáték Kassa egyedi modern látványosságai. A kassai Állami Színház és a Szent Erzsébet-dóm közötti parkban találhatók.

Minden egész órában felcsendül a parkban a 22 harangból álló, fát formázó harangjáték hangja. Májustól októberig a harangjátékot a zenélő szökőkút is kiegészíti, amely a harangjáték elhalását követően egy megnyugtató zene dallamára lép működésbe (sötétedés után világít is) minden nap 22 óráig.

Zenélő szökőkút (Wikipedia)
Zenélő szökőkút (Wikipedia)

Immaculata szoborcsoport

A város legszebb barokk műemléke, a 1709-10-es pestisjárvány megszűnésének emlékére épült. Közvetlenül a színház mellett található az 1723-ból származó Szeplőtelen Szűz Mária pestis-oszlop (Immaculata).  Történelmi dokumentumok tanúsága szerint belsejében helyezték el szent Bálint ereklyéjét is.

főtér

Kelet-szlovákiai Múzeum

Az egyik legrégibb és legjelentősebb múzeum Szlovákiában, Henszlmann Imre hozta létre. 2013-ban fejezték be az öt évig tartó felújítási munkákat. Az alagsorban, különleges páncélteremben kapott helyet a kassai aranykincs. A 2920 darabból álló arany érmegyűjtemény sötét interaktív kiállítótérben látható, üvegvitrin védi, a legértékesebb darabokat pedig üveghengerben állították ki. A múzeumban öt állandó tematikus kiállítás köré rendezték a félmillió kiállítási tárgyat. Az egyik kiállítás II. Rákóczi Ferenc Emlékháza, ahol Rákóczi és társai földi maradványainak 1906-ban történt Kassára hozatalát idéző emléktárgyakat, valamint a nagyfejedelem személyéhez fűződő gyűjteményeket tartalmazó étkező eredeti enteriőrét mutatja be a látogatóknak. Az emlékház előtt található II. Rákóczi Ferenc szobra, amit Magyarország ajándékozott a városnak a fejedelem születésének 330. évfordulója és kassai újratemetésének 100. évfordulója alkalmából.

Viaszfigura-múzeum

A múzeum a város központjában, az Orbán-toronyban található. Termeiben 23, a szlovákiai történelemhez és Kassa városához kötődő híresség, köztük a székesegyház védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet, a popart óriása, Andy Warhol és a Szent Erzsébet-dóm építőmestere, Kassai István különleges viaszfigurája várja a látogatókat.

Orbán-torony
Orbán-torony Fotó: funiQ

Márai Sándor emlékszoba

Az emlékszoba teljes felújításon esett át, melynek eredménye a modern dizájn és a korszerű technológiákat felhasználó megoldások. Az író személyes tárgyai mellett néhány további újdonság is várja a látogatókat. Interaktív panelen tekinthető meg a „Széllel szemben“ című életrajzi film és a látogatók meghallgathatják Márai műveinek legismertebb részleteit is. A kiállítás végigvezeti a látogatót az író életútjának kassai és a világ más részein található helyszínein.

Szlovák Műszaki Múzeum

Az egyetlen múzeum Szlovákiában, amely bemutatja a kohászat, a gépgyártás, a bányászat, a kovácsművészet történetét, a földmérés technikájának és a térképészetnek vagy éppen az írógépek fejlődését. 

HUMNO Néprajzi Múzeum

A régió népszokásait, a hagyományos életmódot és táplálkozási kultúrát, az öltözködési szokásokat és a népi kultúrát mutatja be a magán fenntartású formabontó HUMNO Néprajzi Múzeum. 

Állatkert

A csaknem 150 örökbefogadható állatfaj megfigyelésének lehetősége, állatetetés, pónilovaglás, gyermek- és kísérőprogramok a második legnagyobb kiterjedésű közép-európai állatkert kipróbált és vonzó látnivalói.

Botanikus kert

A lenyűgöző egyetemi botanikus kert, amelyben több mint 4000 növényfajt termesztenek – ebből 1200 kaktuszt és azok kultivárjait. A leggazdagabb gyűjtemény Szlovákiában és Csehországban. Látogathatóak a trópusi hőmérsékletű üvegházak, ahol őserdőben érezheti magát az ember, vagy a kert nagy kiterjedésű külső területe. 

Löffler Béla Múzeum

A kortárs művészet közösségi központja és művészeti magja, mely Löffler Béla szobrászművész alkotásain, valamint a legjelentősebb XX. századi kassai festők önarcképein kívül feltérképezi a kortárs képzőművészet alkotásait is, és teret biztosít a művészek újabb generációinak, támogatva ezzel fejlődésüket.

Mihal Gallery

Andy Warhol egyedi alkotásainak kassai kiállítását 2010 februárjában nyitották meg a közönség előtt. A „Múza“ (Múzsa) hotelben székelő „Mihal Gallery“ műpártolói állították össze a tárlat anyagát.

Warhol maga is kelet-szlovákiai gyökerű, szülei Mikó (Miková) községből származnak. A képgyűjteményhez a látogató érdekes üveglépcsőn keresztül jut el, a lépcsőfokokon is Warhol-művekkel szembesül. A szállodabeli galéria egyediségét fokozza Andy Warhol jelenléte is – egy életnagyságú szobor formájában, amint egy óriási Cambell leveskonzerven üldögél. Andy arcképe várja a látogatókat a szállodai galéria udvarán is. 

Vármegyeháza

A paloták egyik jellemző vonása, hogy fő homlokzatukon címer látható. A Vármegyeházát az egykori közigazgatási egység, Abaúj-Torna vármegye 1558-ból származó címere díszíti, melynek épülete 1779-től a vármegyei közigazgatás céljaira szolgált. Az épület, amely ma a Kelet-szlovákiai Galéria székhelye, a kiállítási terek mellett egy gyönyörű üléstermet és Kassa legkisebb nyilvános mozitermét is rejti.

Állami Színház

A szökőkút mellett elsétálva feltűnik a Lang Adolf építész által tervezett Állami Színház épülete. A színházban az első bemutató 1899-ben volt. A látogatót az épület szecessziós elemekkel díszített újbarokk külseje mellett a hárfát formázó íves beltér, a színház meghittsége és fensége, valamint a bécsi Gastgeb Peregrín, Shakespeare 4 drámájának jeleneteit ábrázoló mennyezeti festményei nyűgözik le. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház mellett ez Szlovákia egyetlen három társulattal működő színháza (opera, balett, dráma).

színház
Színház Fotó: funiQ

Történelmi városháza

A történelmi városháza klasszicista épülete, melynek vannak későbarokk elemei is, 1779 és 1780 között épült és a Fő utca 59. szám alatt található. Belsejében gyönyörű termek találhatók, amelyeket a város főpolgármestere használ reprezentációs célra. Az épület udvarán keresztülhaladva juthat a látogató az egykori Fórum/Slovan mozi felújított termébe, amely ma koncerteknek és színházi előadásoknak ad otthont. 

Szentháromság-templom

Az 1681-ből származó templom díszítése színekben gazdag és a reneszánsz homlokzat ötvöződik benne a barokk belsővel. Az Úrhoz való személyesebb viszony tükröződik az oltárral rendelkező elkülönülő oldalkápolnákban, ahol mindenki számára megadatik a magány az imádsághoz. A templom és a hozzá csatlakozó rendház és az egykori egyetem lenyűgözi a látogatót Schrött Erazmusnak a szentély zárófalán látható plasztikus térhatású festményével, a XVII. századból származó faragott szószékkel és a csodálatos mennyezeti festményekkel, amelyek a premontrei rend alapítójához, szent Norberthez kötődő jeleneteket ábrázolnak.

Zvonárska utcai zsinagóga

A keskeny Zvonárska utca házai között szerényen meghúzódva áll Kassa legrégebbi, 1883-ból fennmaradt zsinagógája, amely a mór stílus gyönyörű példája. Közvetlenül mellette található a kassai régi zsidónegyed bejárata az imaterem épületével. A rabbilakás, a kóser mészárszék és a sakter (a rituális vágást végző személy) lakása, a kóser étterem és a zsidó egyházközség irodái mellett az udvarban áll Szlovákia valószínűleg legrégebbi zsidó rituális fürdője is (mikve).

Szent Mihály-kápolna

Szent Mihály-kápolna
Szent Mihály-kápolna Fotó: funiQ

Története

Kassa város már a múltban is az akkori Európa egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja volt. Mindig a kelet-szlovákiai országrész központja volt, melynek Magyarországon belül is fontos szerep jutott.

Kassa látképe 1617-ből
Kassa látképe 1617-ből

Kassa a középkorban a magyar királyság egyik legsűrűbben lakott városi területe volt. A XIII. században különböző településszövetségek jöttek létre, a 24 szepességi város szövetsége, az öt legfontosabb város csoportosulása, az ún. Pentapolitana, valamint a 7 bányaváros szövetsége.

Kassa első írásos emléke 1230-ból származik. Privilégiumainak, valamint kereskedelmileg és stratégiailag előnyös helyzetének köszönhetően a város gyors fejlődésnek indult. A legrégebbi céhiratok 1307-ből maradtak fenn, a város 1369-ben Európa első városaként saját címert kapott. A XV. század elejétől a Pentapolitana élén állt. Kassa 1347-től egészen a XVIII. század elejéig az ország második legnagyobb városa maradt Buda után. Gazdasági, adminisztratív és politikai szerepének megerősítéseként 1657-ben egyetemet is alapítottak itt.

főtér
Főtér Fotó: Jozef Kotulič - Wikimédia Commons CC-BY

A történelmi városközpontot a XVIII. századig városfalak védték. Ma a csaknem egy kilométer hosszú sétálóutca alkotja a város magvát, értékes épületekkel díszítve, melyek hajdanán királyok, grófok, nemesek szálláshelyéül szolgáltak. A legendákkal, történetekkel teli óvárosban a látogatók számos látnivalót találhatnak, nemesi palotákat, polgárok és mesteremberek házait, templomokat, tereket és szűk utcácskákat. Az itt található kiállítások a város történelmének, kultúrájának, a művészetnek és tudománynak hatalmas szeletét tárják elénk.

A város eredeti középkori főtere ma Szlovákia legnagyobb városi műemlékvédelmi területe.

(forrás: Kassai Látogatóközpont)