funiQ logo

Balatonfüred

A Balaton északi partján fekvő város a magyar tengerpart legrégebbi üdülőhelye. Balatonfüred nem csak a nyári szezonban kínál tökéletes kikapcsolódást, hiszen különleges látnivalóinak többségét az év bármelyik szakaszában felkereshetjük. 

Balatonpart Balatonfüreden

Balaton parti elhelyezkedésén és látnivalóin kívül idegenforgalmának jelentős részét híres savanyúvizes gyógyforrásainak köszönheti.

Ha Balatonfüred, akkor sokaknak az Anna-bál jut eszébe. Az először 1825. július 26-án megrendezett bál hamar országos jelentőségű lett, a reformkor legjelesebb művészei, politikusai nyaranként itt találkoztak. A táncmulatságot hagyományosan az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezik meg, ami egyben a fürdőévad első periódusának végét is jelenti.

pavilon a Szívkórház mellett
Pavilon a Szívkórház mellett Fotó: funiQ

Bujtor István színész, hajóskapitány életében is főszerepet kapott Balatonfüred: itt forgatta a ma már elképzelhetetlenül népszerű magyar filmsorozatot, az Ötvös Csöpi-filmeket 1980 és 2008 között. Bujtor István és Kern András főszereplésével 27 év alatt összesen 7 akcióvígjátékot készítettek, amikben fontos szerep jutott a Balaton-parti városnak. A filmezés mellett Bujtor másik nagy szerelme a Balaton és a vitorlázás volt: az 1936-ban épített Rabonbán kapitányaként hatszoros magyar bajnok lett. Emlékére 2013-ban egész alakos szobrot állított a város, Farkas Ádám Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kedvenc hajóján, kormányosként ábrázolja Bujtort.

Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez.
Bujtor István-szobor a mólónál. A 2009-ben elhunyt színész sok szálon kötődött Füredhez. Fotó: funiQ

Ha már a vitorlázás és Füred kapcsolatáról beszélünk: 1934-ben a balatonfüredi Hungária Yacht Club írta ki az első Kékszalag versenyt, amely mára Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyévé nőtte ki magát. A füredi kikötőben kihelyezett rajt- és célvonal között megtett út légvonalban is mindegy 160 km, de a versenyzők természetesen nem egyenesen teszik meg a távot, hanem a parthoz közel vitorlázzák körbe a tavat. A verseny neve onnan ered, hogy régen a tengerek leggyorsabb vitorlásának a kiváltsága volt, hogy árbocára kék szalagot tűzve szelhette a habokat. 2016-ban már a 48. Kékszalag versenyt rendezik meg.

vitorlások a kikötőben
Vitorlások a kikötőben Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Kerékpártúrák:

kerékpárút a Tagore sétányon
Kerékpárút a Tagore sétányon Fotó: funiQ

Gyalogtúrák:

Balatonfüredi sétaAz útvonal sétának itt-ott kicsit meredek, de városi túrának bátran nevezhetjük. Egy biztos: mindenképp érdemes végigmenni, mert a Jókai-kilátóról a Balaton talán legszebb arcát láthatjuk. A 7 km-es túra során felfedezzük a Lóczy-barlangot, felmászunk a kilátóhoz, majd a part felé vesszük az irányt.

1. A Balatonfüred vá.-ról induló Z jelzésen a Lóczy-barlangot lehet felkeresni. A barlangtól az igen meredek Za a Tamás-hegyre, a Jókai-kilátóhoz vezet.

2. A Z jelzéssel egy darabig együtt futó K jelzésen közvetlenül a Jókai-kilátóhoz lehet felkapaszkodni.

3. A P jelzés a hajóállomástól Balatonarács v. m. érintésével a Koloska-völgybe vezet. A forrás fölé magasodó mészkősziklák, a fenyők szinte magashegységi hangulatot teremtenek.

Látnivalók

Tagore sétány és emlékfa parkA sétány első fáját annak névadója, Rabindranath Tagore indiai költő ültette el, aki a balatonfüredi Állami Szívkórházban nyerte vissza egészségét. A fa azóta megnőtt, a költő példáját pedig rengeteg Füredre látogató híresség követte.

park Füreden

Állami SzívkórházBalatonfüred gyógyító savanyúvizét már a XVIII. század elején jegyezték, ekkor alakították ki az első fürdőházat, ahol még kazán melegítette a fürdőkádakba a vizet a betegek számára. 1926-ban itt kezelték Rabindranath Tagore, hindu költőt, akiről később a balatonfüredi Tagore sétány a nevét kapta.

Állami Szívkórház
Állami Szívkórház Fotó: funiQ

Kerek-templomAz 1841-46 között épült Kerek-templomot Fruman Antal győri rajztanár tervezte a római Pantheon mintájára. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Kerek-templom
Kerek-templom Fotó: funiQ

Vaszary VillaA Czigler Győző tervezte eklektikus stílusú, tornyos nyaralót Vaszary Kolos esztergomi érsek építtette 1892-ben. A 2010-ben felújított gyönyörű villában izgalmas képzőművészeti- és fotókiállításokat láthatunk.

Vaszary Villa
Vaszary Villa Fotó: funiQ

Kossuth Lajos forrás ivócsarnokaA Balatonfüred Gyógy terén feltörő Kossuth Lajos forrás vizének nagyon magas a vastartalma, gyógyító hatása miatt pedig különféle szervi problémáktól szenvedők használják. A forrás fölé a XIX. század elején klasszicista kútházat építettek.

Kossuth Lajos-forrás a Szívkórház előtti téren
Kossuth Lajos-forrás a Szívkórház előtti téren Fotó: funiQ

Papsokai Szent Mihály templomromA XII. században épült Szent Mihály-templom érdekessége, hogy egy IV. században leégett római kori villa falaira építették rá. A XVI. század első felében, a török támadások során elpusztult templomnak ma már csak a romjai láthatóak a balatonfüredi régi katolikus temetőben.

Magyar Játékszín oszlopaiA Dunántúl első kőszínházát 1831-ben építették fel Balatonfüreden. Az 1868-ig üzemelt színház megmaradt 6 oszlopát 1958-ban helyezték el a Szívkórház közelében fekvő, 10 hektáros "Kiserdőben".

Jókai Mór EmlékházJókai Mór az 1860-70-es években építtette fel azt a koraeklektikus villát, amelyben ma a nevét viselő emlékházat találjuk. A korhűen berendezett épületben az író személyes tárgyai közül is megtalálunk néhányat, valamint az itt befejezett Az arany ember című regény szereplőivel is találkozhatunk.

VitorlázeumEz az egyedi, egész évben nyitva tartó interaktív kiállítótér a Balaton legrégebbi vitorlásklubjának épületében kapott helyet. A vitorlázás történetét interaktív formában ismertető Vitorlázeum egyik különlegessége a Viharszimulációs szoba, ahol megismerkedhetünk a Balaton viharos arcával.

Vitorlázeum felirat az épület előtt
Vitorlázeum felirat az épület előtt Fotó: funiQ

Kisfaludy GalériaA XIX. század elején épült Kisfaludy Galéria létezésének közel első 100 évében vendéglő volt, később 80 éven át mozi és színház üzemelt benne, ma pedig kiállításokat és hangverseny előadásokat tartanak a 2004-ben kívül-belül felújított épületben.

Kisfaludy Galéria
Kisfaludy Galéria Fotó: funiQ

Városi MúzeumA múzeumot járva bepillantást nyerhetünk a város reformkori történetébe. A helyi közlekedésre és hajózásra, gyógyfürdőkre, Anna-bálra és színházi életre összpontosító tárlat mellett az épületben található a Látogatóközpont is, ahonnan tematikus sétákat indítanak Balatonfüred reformkori részébe.

Blaha Lujza nyaralójaAz 1860-as években épült villát 1893-ben vásárolta meg a "nemzet csalogányaként" is emlegetett színésznő, Blaha Lujza. A klasszicista épület oromzatán felirat emlékezik meg a villa legjelentősebb tulajdonosáról.

Horváth-házAz 1790-es évek végén épült, copf stílusú Horváth-házban tartották 1825-ben az első Anna-bált.

Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált
Horváth-ház - 1825-ben itt rendezték az első Anna-bált Fotó: funiQ

Széchenyi-kastélySzéchenyi István édesapja, Széchényi Ferenc 1792-ben építtette fel nyaralókastélyát a Balatonfüredhez tartozó Balatonarácson. A kastély ma Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolaként funkcionál.

Gombás-kúriaBalatonfüred egyik legrégebbi műemléki épülete a XVIII. század végén épült copf stílusú kúria, amely ma hotelként funkcionál.

Krisztus Király-templomA helyiek egyszerűen "piros templomként" említik az 1920-as évek második felében, a környéken fellelhető permi vörös homokkőből épült neoromán stílusú római katolikus templomot.

Református (fehér) templomA város Óváros részén álló egytornyos, a helyiek által csak "fehér templomnak" nevezett református imahely volt az, ahová Jókai Mór istentiszteletre járt balatonfüredi nyaralásai során.

Evangélikus templomA Benczúr László Ybl-díjas építész tervezte modern kinézetű evangélikus templomot 1999-ben szentelték fel.

Nagyboldogasszony-templomA balatonarácsi római katolikus templom alapját valószínűleg egy középkori szentély adja. Barokk főoltára legalább 50 évvel régebbi, mint a templom, származása ismeretlen.

Arácsi Népház és KiállítóházAz 1914-ben épült Népház csak 2010 óta tölti be eredeti funkcióját, mint közösségi tér és állandó és időszaki kiállításoknak otthont adó helyszín. A mellette álló épületben ma postatörténeti múzeum, vadgazdálkodási kiállítás és ásványbemutató került kialakításra.

Bodorka Balatoni Vízivilág LátogatóközpontA Tagore sétányon található látogatóközpont a Balaton teljes- és az Adria halfaunájának egy részével ismerteti meg a látogatót a 17 akváriumban úszkáló halak és a kihelyezett információs táblák segítségével. Egész évben nyitva!

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont a Tagore sétányon
Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont a Tagore sétányon Fotó: funiQ

Kisfaludy strandA 430 méteres partszakasszal bíró, népszerű strandon homokos sportpályákat, élménymedencéket, őrzött kerékpártárolót is találunk. Családias hangulat és rengeteg gyerekbarát szolgáltatás várja a nyaralókat.

Esterházy strand és élményfürdőA hatalmas területű strandon strandröplabda- és streetball pálya, a strandon belül működő élményfürdőben pedig egy felnőtt és egy gyermek élménymedence várja a látogatókat. 2016-ban az Esterházy strand ismét bekerült a Kék Hullám Zászló három csillagos strandjai közé.

füredi panoráma
Füredi panoráma Fotó: funiQ

Balaton-GokartSüthet a nap, lehet borult az ég, a Balaton-Gokart pályái remek programot jelentenek családoknak, baráti társaságoknak, csoportoknak. Füreden két helyen is gokartozhatunk.

Balaton PaintballFőként szalmabálák nyújtanak védelmet az ellenfél csapat paintball lövedékeivel szemben a balatonfüredi pályán. A csak a nyári szezonban nyitva tartó paintball pálya mellett a célba lövést is kipróbálhatjuk, korhatárra való tekintet nélkül.

Balatonfüredi Kaland- és BringaparkA korábbi Bringapark ma már inkább kalandparkként működik, hiszen 2015 nyarától kezdve mászófalon, akadály- és csúszópályán is tesztelhetjük állóképességünket.

Brázay KalandpartA balatonfüredi Brázay-KalandPart tulajdonképpen egy strandnak álcázott kalandpark - vagy fordítva -, a lényeg, hogy a kötélpályák egy része a strand felett vezet keresztül. Látványnak sem rossz, szórakozásnak és pihenésnek pedig egyenesen kiváló!

Füred Wakeboard CentrumA Tihanyi félsziget lábánál, Balatonfüreden a Füred Campingben található Surf és Vitorlás iskolában vízisípálya, homokos foci- és röplabda pálya, minigolf, búvároktató bázis, kajak, windsurf, katamarán, vitorláshajózás és különféle tanfolyamok várnak rád.

Annagora AquaparkA Balatontól alig 500 méterre lévő, nyári szezonban nyitva tartó Annagora Aquapark összesen 11 külső és beltéri, gyermek és felnőtt medencével, 12 óriás- és 3 gyerek csúszdával, hazánk második legnagyobb hullámfürdőjével várja a látogatókat.

Egyéb látnivalók: Füredi Panteon, Dőry Villa (ma Astoria Hotel), Református templom (Balatonarács), Adventista imaház, Amazonas múzeum, Lóczy barlang, Jókai kilátó, Anna Grand Hotel, Pálóczi-kastély, Koloska völgy, Baricska Csárda, Hermina-udvar épülete, Balatoni Borok Háza, Városnéző Kisvonat, Helytörténeti Gyűjtemény, A gyík című szobor.

városnéző kisvonat
Városnéző kisvonat Fotó: funiQ

Története

A régészeti feltárások során talált leletek azt bizonyítják, hogy Balatonfüred területe már a római korban lakott volt. A középkorban hét apróbb település (Magyaré, Arács, Kék, Füred, Papsoka, Siske és Szentkirályparragja) osztozott a területen. Arácsot már egy 1118-ban kelt feljegyzésben említik, míg Papsoka és Füred létezését csak egy évszázaddal később, 1211-ben dokumentálták a Tihanyi Apátság birtokösszeírásában.

panoráma a füredi dűlőkről
Panoráma a füredi dűlőkről Fotó: funiQ

Balatonfüred neve a hiedelemmel ellentétben nem a fürdeni, vagy fürdő szóból ered, hanem a fürjes hely jelzőből.

Az idők folyamán Magyaré beolvadt Arácsba, a többi kis település pedig Füredbe, amely már a XVI. században jelentős település volt. Arács és Füred 1954-ben olvadt egybe.

Savanyúvizét elsőként 1717-ben említik, 1722-ben pedig elemeztették, majd gyógyvízzé nyilvánították. A ma az Állami Szívkórház alatt lévő forrás ebben az időben Tenkovits Miksa birtokán fakadt, aki megépíttette az első fürdőházat ezen a helyen. A gyógyvizet ma főként a Szívkórházban hasznosítják, ahol évente tízezreket látnak el. A gyógyultan távozók között volt 1926-ban Rabindranath Tagore, híres Nobel-díjas indiai költő, akiről később a tóparti sétányt elnevezték. 

Deák Ferenc-emlékmű
Deák Ferenc-emlékmű Fotó: funiQ

Balatonfüred a XIX. században indult fejlődésnek. 1831-ben épült meg a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, amelynek létrejöttében nagy szerepe volt Kisfaludy Sándornak is. A Kossuth Lajos forrás ivócsarnoka és a Kerek-templom ugyanennek a századnak az első felében épült.

1825 nyarán a balatonfüredi Horváth-házban rendezték Szentgyörgyi Horváth Anna Krisztina tiszteletére az elős Anna-bált, amelyet azóta minden évben megtartanak.

1846-ban Balatonfüredről indult el az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Később a településen hajógyár is épült.

A kiegyezés utáni időkben politikusok, művészek kedvelt találkahelyévé vált, ekkor töltötték fel a partját, több magánvilla épült a városban.

modern üdülőövezet
Modern üdülőövezet Fotó: funiQ

Jókai Mór balatonfüredi nyaraló villájában írta Az arany ember egyes részeit. A villa ma múzeum, ahol megtekinthetjük az író néhány személyes tárgyát is.

1884-ben itt alakult meg a Stefánia Yacht Club, hazánk első vitorlásegyesülete.

1971-ben Balatonfüredet Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították. 1987-ben elnyerte „A szőlő és a bor nemzetközi városa” címet Rómában.