funiQ logo

Állami Szívkórház, Balatonfüred

A balatonfüredi kórház története egészen a XVIII. század elejéig nyúlik vissza, ekkor jegyezték fel ugyanis először a füredi savanyúvizek jelenlétét. Ebben az időben Tenkovits Miksa volt a mai kórház területének és így az itt fakadó forrásnak is a tulajdonosa, amelyhez aztán fürdőházat építtetett, ahol 10 kazán által felmelegített savanyúvizes fürdőkádat használhattak a vendégek. Miután Tenkovits meghalt, felesége eladta a fürdőházat az orvos Schuster Józsefnek, aki 1741-1748 között üzemeltette azt.

Állami Szívkórház

Egy évvel később bérbe adták a fürdőt Lécs Ágoston tihanyi apátnak, aki aztán 1755-ben tulajdonosa is lett a területnek, ahol a régi és 7 kisebb fürdőházból, 23 fürdőkádból álló savanyúvizes gyógyhelyet alapított. Ahogy a fürdő egyre népszerűbb lett, felépült az első nagyobb épület is, – 1765-ben – az egyemeletes Ófürdőház, amely a mai épület keleti szárnyának helyén állt. 1826-ban és 1834-ben is tűzvész tört ki a Gyógy tér közelében, amelyekben megsérültek a fürdőberendezések, ezeknek a javításával egy időben 1835-36-ban felépítették a Packh János tervezte klasszicista stílusú, kétemeletes Újfürdőházat, amelyet egy fedett folyosóval össze is kötöttek az Ófürdőházzal. Az 1860-70-es évek fordulóján tovább bővült az épület a Cametter Bernát tervezte eklektikus stílusú új, Balatonra néző szárnnyal, az úgynevezett Erzsébet-udvarral. Később ennek nyomán kapta az egész épület az Erzsébet Szanatórium nevet. 

Állami Szívkórház
Állami Szívkórház Fotó: funiQ

1912-13 korszerűsítették az épületet és hozzáépítették a Tibor fürdő épületszárnyat, az épület homlokzatát szecessziós stílusúra formálták. Az I. világháború idején már híres szanatóriumnak számító épületegyüttesben hadikórház kapott helyet. Nevét öregbítette, hogy 1926-ban itt kezelték Rabindranath Tagore, hindu költőt, akiről később a balatonfüredi Tagore sétány a nevét kapta. 1949-ben a kórházat államosították, azóta Állami Szívkórház néven működik. Az 1965-69-es évek ismét korszerűsítették az épület berendezéseit, kardiológiai rehabilitációs központtá alakították át a szív- és keringési betegségben szenvedő betegek számára. Az épülethez az 1970-es évek végén újabb épületszárnyakat építettek.

A ma már éves szinten tízezreket ellátó kórház környéke védett gyógyövezet, Balatonfüred pedig 1971 óta gyógyüdülő városként van nyilvántartva.