funiQ logo

Montenegró

Montenegró Dél-Európában, a Mediterráneum középső részén található. Északról Szerbia, délkeletről Koszovó és Albánia, nyugatról pedig Horvátország, és Bosznia-Hercegovina határolja. Az ország fővárosa Podgorica.

Postyenszkó-tó

A montenegrói kultúrákat az évszázadok során Mediterrán, közép- és kelet-európai illetve közel-keleti hatások érték, ezek nyomai ma is könnyen megfigyelhetőek. 

Az illírek, ókori görögök és rómaiak, szlávok, törökök – mind itt hagyták saját hazájuk nyomait, hagyományaik beépültek a Montenegró mindennapjaiba – a kövekbe, a nyelve, képekbe, hangokba, a vallásba. Régészeti leletek és múzeumok őrzik nyomaikat. A régi római templomok már kétezer éve állnak ezen a földön, emellett vízvezetékek, városok, hidak is (Risan, Budva, Akruvium, Ulcinj, Doclea, Municipium S).

Talán a kultúrák és művészeti hatások évszázados összeszövődése adja Montenegró igazi szépségét, amely törzsek és nemzetek folyamatos mozgásának köszönhető. Kelet és Nyugat, pogányság és kereszténység, ortodoxia és katolicizmus, kereszténység és iszlám, bizánci és római gyökerek összefonódása, a tradíció és a modernség találkozása mind hatott a régió kultúrájának és művészetének kialakulására.

Az Adriai-tenger cikcakkos partjainál megtalálhatók álmaink strandjai, szigetecskéi, öblei. A valóság még a turista ismertetőknél is egzotikusabb. A világ legdélibb és versben legtöbbször megénekelt fjordját, a csodálatos, mediterrán Kotori-öblöt és az egész tengerpartot elkerítik és védik a karszthegységek: Rumija, Sutomoran, Orjen és Lovcen. Ezeken a festői hegyvidéki területeken és megművelt Zeta- és Bjelopavlici-völgyekben megláthatjuk Montenegró lényegét. A magas hegyek, mint Durmitor, Bjelasica, Komovi és Visitor rejtett tavai, számos legelője, erdője, keskeny hegycsúcsai, változatos állat- és növényvilága, gyorsfolyású hegyi folyói és impozáns szurdokai felejthetetlen élményt nyújtanak

Nehéz ellenállni a középkori települések és erődök bájainak: ilyenek Budva, Kotor, Risan, Perast, Herceg Novi, Bar és Ulcinj. Ezeken a helyeken találkozik és kapcsolódik össze a bizánci és római iskola, a gótika, a barokk építészet, szobrászat, festészet. Kotor városa az UNESCO világörökség része.

Kotori-öböl (access-info.org)
Kotori-öböl (access-info.org)

A montenegrói tájakra három szín jellemző: a kék, a smaragdzöld és az acélszürke, amelyek lenyűgözően kapcsolódnak és jelennek meg együtt – Montenegrót, páratlan természeti szépsége miatt ökológiai államnak nyilvánították. 

Nagylelkű és szűkmarkú, könyörtelen és méltóságteljes: Montenegró lenyűgöző természeti adottságai mindig is izgalmat és ihletett nyújtottak az idelátogatónak. Fehér és szürke mészkőpusztaság magasodik a partvonal fölé. A „sziklák tengere” csak egy része ennek a pompás mozaiknak. A középső régióban található Zetska és Bjelopavlićka termékeny síkságai, és egy madárparadicsom, a Shkodrai-tó. Továbbá ott van még a több mint 2000 méter magas hegyek csoportja. A hegycsúcsok mellett a területet erdők, tágas tisztások, negyven tó, tiszta és féktelen folyók, mély és rejtélyes kanyonok díszítik. A barlangok, melyek egy része még ma sincs teljesen feltérképezve külön kis világokat rejtenek magukban. 

Montenegróban öt nemzeti park található. Durmitor a Tara-folyó szurdokvölgyével a világörökség részét képezi. A Tara-szurdok megtalálható az UNESCO bioszféra-rezervátumai között. A Shkodrai-tó mint ritka, vizes terület a Ramsar-lista része.

Túraajánlatok

Ha szeretnénk felfedezni az ország szemet gyönyörködtető tájait egy izgalmas biciklitúra keretében, az alábbi útvonalakat érdemes kipróbálni:

Története

A régmúltba nyúló hagyományokkal rendelkező, az ortodox kelet és a katolikus nyugat határán elhelyezkedő állam mindig is a különböző kultúrák és vallások találkozási pontja volt. Montenegró ma egy többhitű, többnemzetiségű terület, amely teljes harmóniában működik.

Az emberi jelenlét legkorábbi nyomai az őskőkorból származnak, erről tanúskodik a Crvena Stijena („vörös szikla”) régészeti lelőhelye. Az első ismert népcsoport, az illír törzscsalád az időszámításunk előtti V-II. században jelent meg. Ezután a terület Prevalis provincia része lett a Római Birodalom területén. Erre számos bizonyítékot szolgáltatnak az egykori illír települések környékén látható római városmaradványok - Doclea, Municipium S, Medun, Budva, Ulcinj, Risan, stb. 

A Római Birodalom összeomlása után a területet bizánci uralkodók hódították meg, akiknek a VI. század közepén szembe kellett nézniük a szláv népek felbukkanásával. A megtérített szlávok, rómaiak és helyi népek évszázados keveredése eredményeként körvonalazódott az első államalakulat a IX. század elejére – Duklja néven lett ismert, vezetője Petar herceg volt. Duklja (a XI. századtól Zeta) mint fejedelemség és királyság, a híres Vojislavljević-dinasztiával és saját egyházrendszerével – a bari érsekség – a XII. század végégig létezett, amikor is területét meghódította a szerb Nemanjić-dinasztia.

A XIV. század második felében és a XV. században Duklja-Zeta visszanyerte állami függetlenségét. A XV. századtól Montenegróban a Balšić- és Crnojević-családok uralkodtak. Új politikai és történelmi helyzet alakult ki a rettegett török hódítók megérkezésével. Évszázados háborúskodás vette kezdetét. 

A XII. századtól Montenegrót a Petrović-Njegoš-dinasztia uralta. 155 évig az állami vezetők vallási vezetők is voltak egyben, ami után a fejedelemség majd királyság alakult a területen. Az 1878-as Berlini Kongresszuson Montenegró nemzetközileg elismert állam lett. 

Az első világháború és Petrović-Njegoš-dinasztia eleste után Montenegró az újonnan alakult délszláv államok része lett, előbb a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságé, később Jugoszláviáé. Miután sikerült függetlenségét részlegesen helyreállítani a második világháborút követően, Montenegró köztársaság lett és tagállama a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságnak, majd a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságnak és 2003-ban Szerbia és Montenegró Államközösségének.

Többségi döntés alapján 2006 május 21-én Montenegró állampolgárai megszavazták az állam függetlenségét, aminek köszönhetően nemzetközileg elismert ország lett.