funiQ logo

Bükkszék

A település a Mátra és a Bükk között, a Tarna völgyében helyezkedik el.

Látnivalók

Az erdőkkel borított dombok által övezett falu ideális hely a testi és lelki felüdüléshez. A pihenést az önkormányzat által fenntartott intézmények – a strandfürdő (tel.: 36/361-192), az ifjúsági tábor, a kemping, a tájház és a faluház – teszik szolgáltatásaikkal még teljesebbé.

Határainkon kívül is ismert az 517 m mélyről feltörő 40 °C-os gyógyvíz, amelyet az 1930-as évek végén, olajkutatás során fedezték fel. 1940 óta palackozzák, 1951 óta Salvus néven kerül forgalomba. Alkalmazása a gyógyászatban rendkívül sokrétű: fürdőkúra formájában a reumatikus és egyéb ízületi bántalmak gyógyítására, ivókúra formájában pedig gyomor- és légúti panaszok kezelésére használják. A fürdőtelepet az 1940-es évek végén kezdték építeni.

A község nevezetességei közé tartozik a XIII. századból származó, román kori, műemlék római katolikus templom, amely gótikus és barokk elemeket is hordoz. A homlokzatot ugyanis a XVIII. században barokk stílusban átépítették, de a déli oldalon román kori ablak és gótikus bejárat található. Tornya nincs, mellette fa harangláb áll.

Érdemes megnézni a Kézművesházat is.

A sátorral vagy lakókocsival érkező turisták számára a kemping biztosítja a szálláslehetőséget (tel.: 36/361-013). A falu feletti dombon helyezkedik el az ifjúsági tábor.

Története

Első okleveles említése 1275-ből maradt fent Sceek névalakban. Határán főleg középbirtokosok osztoztak. A Hódoltság ideje alatt elnéptelenedett, és csak 1564 körül épült újjá. 1738-ban telepítették be végleg jobbágyokkal az addig többször elnéptelenedő települést.