funiQ logo

Kiskunhalas

Kiskunhalas város és a szomszédos Kunfehértó község a Duna–Tisza közén, a kiskunsági homokbuckák legmagasabb pontján helyezkedik el. Kunfehértó a Kiskunhalashoz tartozó tanyavilágból szakadt ki 1952-ben. Mindkét településen fontos szerepet játszik a vízi élet – míg Kiskunhalason gyógyfürdő és horgásztó, addig Kunfehértón fürdőtó várja a vendégeket. Kiskunhalas a világhírű halasi csipke hazája.

Története

Az újkőkor óta lakott vidéken a honfoglalók nyomait is felfedezték. A tatárjárás pusztítása után kunokat telepítettek a vidékre. A XVIII. század folyamán kezdődött a tanyákra való kirajzás. Mária Terézia idején katolikus pásztorokat telepítettek az addigra már református településre, majd görögök, cigányok, zsidók és evangélikusok telepedtek meg, így a XIX. század elejére vegyes etnikumú településsé vált. A II. világháborút követő évtizedekben a hozzá tartozó településrészek közül több önállósodott, így a város területe és lakosságszáma lecsökkent.

A halasi csipke 

Kiskunhalason 1902-ben mutatták be az első helyben készült csipkéket. Dékáni Árpád terveit Markovits Mária egyedi technikával valósította meg. A többi csipkekészítési módszerrel ellentétben a halasi csipke kontúrvonalainak közét szövőöltéssel – „stoppolással” – töltik ki. Az így készített remekművek hungarikumnak minősülnek. A Magyar Posta több ízben jelentetett meg bélyegsorozatot a halasi csipkemotívumokról.

Látnivalók

Kiskunhalasi gyógyfürdő

A városi kórház szomszédságában található a 3 nyitott és 3 fedett medencével rendelkező fürdő. A mélyfúrású kútból feltörő 48 °C-os alkáli-hidrogénkarbonátos, fluoridos és jódos vizet az 1980-as években nyilvánították gyógyvízzé. A Csipke Gyógyvíz mozgásszervi, reumatikus, perifériás keringési, nőgyógyászati és ideggyógyászati panaszok kezelésére alkalmas. Úszó-, termál- és gyermekmedence várja egész évben a pihenni, gyógyulni vágyókat mind a fedett, mind a szabadtéri részen. A fürdőben gyógy- és wellnes-szolgáltatások várják a vendégeket, szállást a helybeli kempingben és a városi szállodákban találhatnak. 

Egyéb látnivalók: Városháza, Sáfrik-féle szélmalom,  Csillagászati Obszervatórium, Régi református temető és kőtár, Szilády Áron Református Gimnázium, Szilády Áron utca lakóházai, Kálvária, Búsuló kuruc szobra, Sóstó, parkerdő, Írisz-gyűjtemény, Homokbuckák Természetvédelmi Terület, Fejetéki Mocsár Természetvédelmi Terület, Mocsárciprusok, Kun-Fehér-tó.

Fesztiválok: Nemzetközi Csipkefesztivál (május), Halasi Hetek (augusztus), Halasi Szüret (szeptember), Kunfehértói Nyár (június–augusztus).